reklama
hledat uživatel
       

Děti v kuchyni: Nezapomínejte na jejich bezpečnost

Pohyb dětí v kuchyni, kde se vaří, peče, smaží i krájí, vede k nejčastějším úrazům těch nejmenších v domácnosti. Přitom stačí tak málo a můžeme děti ochránit.

Co je pro děti nejvíce rizikové?

Děti v kuchyni nejvíce přitahují nože, vývrtky, vařiče, trouby, mixéry a další elektrické spotřebiče. Dále je lákají igelitové sáčky, tašky od nákupu a veškeré čistící prostředky. Proto musíme dítěti v kuchyni věnovat větší pozornost, než kdekoli jinde v domácnosti. Ty nejmenší děti v kuchyni přitahují všechny předměty v úrovni očí, na které dosáhnou, ty větší už přitahují věci, na které dosáhnou ze stoličky nebo kuchyňské židle. Protože děti rostou rychle, je třeba včas začít s prevencí a ukazovat a vysvětlovat, jak co slouží a jak mu to může ublížit. Pokud se dítě požeře nebo spálí ve vaší přítomnosti již v prvních letech, poslouží nám to jako prevence pro větší úrazy.

Co udělat pro bezpečnou kuchyň?

Všechny hrany v kuchyni se snažíme mít zaoblené. U zásuvek s noži a jinými drobnými předměty namontujeme mechanické pojistky.Také skříňky s nejrůznějšími elektrickými předměty opatříme dětskou pojistkou proti otevření. Samozřejmostí jsou i veškeré kabely a šňůry vedené za kuchyňskou linkou. Odkládací prostor po obou stranách sporáku má být široký minimálně 30 cm. Důležitá je i protiskluzová podlaha. Nejvíc úrazů vzniká z nedostatku místa. Pokud máme malou kuchyň, vždy se snažíme dodržet alespoň 120 cm vzdálenost mezi stolem a dalším vybavením.

Jak děti chránit před nebezpečím

Nenecháváme batole sedět na pracovní ploše. Vůbec netušíme, jak daleko dosáhnou a stačí se jen otočit. Pokud je v rodině batole, zrušíme veškerou dekoraci a zabráníme úrazům pořezáním. Rohy stolu opatříme plastovými kryty, zabráníme tak spoustě zbytečných boulí. Skříňky a šuplíky můžeme opatřit bezpečnými pojezdy a dítě si tak nemusí skřípnout prstík.

Elektrická šňůra nebo ubrus láká děti ke stažení a přitáhnutí si k sobě toho, co je pro ně nedostupné. A to bývá často horká káva, čaj a jiné horké pokrmy, které vedou k popáleninám. U dětí i k popáleninám 3. stupně! Proto konvici na vaření stavíme vždy až k zadní stěně a hrneček s kávou si postavíme až doprostřed stolu, kam dítě nevidí. Prázdné elektrické zásuvky opatříme krytkami a dítěti tak vezmeme možnost vyzkoušet, co se uvnitř schovává. V chladničce alkohol skladujeme na dveřích s bezpečnostní mřížkou. Léky ukládáme až na nejvyšší polici.

Čas od času se dítě chce kouknout, co se schovává v odpadkovém koši, proto se snažíme do něj nevhazovat ostré předměty a nebezpečné látky. Okolí koše se snažíme udržovat čisté. Čistící prostředky ukládáme mimo dosah dětí, případně i do uzamykatelné skříňky. Při vaření natáčíme pánve rukojetí dozadu, aby nebyla možnost o ně zavadit. Nádoby s horkými tekutinami nedáváme chladnout na zem, ale do zadních odkládacích ploch. Při pečení děti nepouštíme k troubě. Dnes už jsou k dostání trouby s trojvrstvým sklem, kde teplota nepřesáhne 60°C. Pokud se dítě nespálí, neví jaká nepříjemnost se mu může stá, a trouba ho bude lákat!

I seběvětší snaha nemusí zabránit úrazu. Ale můžete si říct, že jste pro bezpečnost svého dítěte udělali maximum.

A když už s dětmi vaříte, zkuste je zapojit do přípravy jednoduchých pokrmů

Jarní tvaroh s řeřichou
(doba přípravy 15 min )

Tvarohový krém s jahodami
(doba přípravy 30 min )

Domácí vanilkový pudink
(doba přípravy 20 min )

Jablkový pudink
(doba přípravy 20 min )

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Děti v kuchyni: Nezapomínejte na jejich bezpečnost

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.