Již v raném věku děti okukují naše postoje, začínají napodobovat naše gesta, způsob řeči, zvyky, názory, ale právě také stravovací zvyklosti. V dětském věku se tvoří obliba ve výběru různých druhů potravin a pokrmů. To má vliv na další způsob stravování, zejména pak v dospělosti. Především proto bychom měli dbát na dobře zvolenou skladbu pokrmů i dodržování pravidelností v jídle. Jídla by měla být nejen vhodná, ale i chutná, zajímavá a vzhledná. V období růstu a dospívání je optimální přísun výživných potravin velmi významný, neboť ovlivňuje nejen vlastní fyzický, ale i psychický vývoj dítěte.
Současný špatný stav dětské výživy je zapříčiněn dvěma faktory: 1. nepravidelný příjem potravy; 2. špatný výběr stravy. Příčinou nepravidelného příjmu jídel je již zmíněná uspěchaná doba. Vždyť která rodina má v běžném pracovním dnu čas v klidu zasednout k snídani? Přitom právě snídaně nás startuje do nového dne a dodává nám potřebnou sílu a energii. Pokud však snídani nestíháme, můžeme to napravit tím, že dětem do školy připravíme vhodnou a dobrou svačinu. Tady se dostáváme k druhé příčině. Rozhodně by dětská snídaně, nebo svačina, měla být volena tak, aby prospěla a neuškodila. Měly by zde být zastoupeny mléčné výrobky, celozrnné pečivo, ovoce nebo zelenina, naopak bychom se měli vyvarovat sladkostem a limonádám.
Pro děti je při volbě jídla důležitá chuť a zrakový vjem. Jejich strava by měla být pestrá, chutná, neměla by dráždit, v žádném případě by neměla být nadměrně slaná a tučná. Dětská jídla ochucujeme místo soli nedráždivými druhy koření.
Nikdy bychom neměli děti do jídla nutit, abychom v nich nepěstovali pocity nechutenství, nebo naopak problémy s nadváhou. Nesmíme také zapomenout, že na dětskou životosprávu má vliv nejen skladba jídelníčku, ale také stravovací zvyky celé rodiny. Je velice vhodné, aby všichni v rodině jedli totéž, aby se dítě nenaučilo vybíravosti v jídle. Tohoto zlozvyku se děti jen těžko zbavují a často si jej přináší do dospělého života. Neméně důležitá je také kultura stravování a klidná, příjemná atmosféra u stolu.
Při sestavování dětského denního menu bychom měli rozlišovat, zda je naše dítko aktivní a činné, nebo naopak máme doma spíše klidného a usedlého tvora. Tomu musíme přizpůsobit přísun energie, abychom neporušili rovnováhu mezi příjmem a výdejem. Všeobecně se doporučuje zařazovat 3 až 5 x denně do jídelníčku ovoce a zeleninu, maso by se ze 14 hlavních jídel týdně mělo vyskytovat pouze 5 až 8x a mělo by být hlavně drůbeží, rybí, králičí, hovězí a jehněčí.
Jestliže to jen trošku jde, snažte se alespoň večeřet všichni pohromadě, u jednoho stolu, jezte v klidu, v sedě, neveďte u jídla vášnivé diskuze, jděte svým dětem příkladem. Vždyť stravovací návyky z domova si ponesou do života jako své věno.
Jak je to u vás doma?
Foto:
Profimedia.cz