U každého člověka může nastat situace, která vyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Ne vždy je ale pacient schopen přijímat normální stravu.
Existuje systém diet, který se používá v každém zdravotnickém zařízení. Ať už se jedná o plánovaný pobyt pacienta nebo o akutní příjem, stravování v nemocnici si nesmíme plést s hotelovou restaurací. Jídla, která v nemocnici servírují, často nevypadají nijak lákavě, ale každý pacient by si měl uvědomit, že jde o promyšlenou výživu, která je neoddělitelnou součástí léčby. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje lékař a sestavuje dietní sestra. Dietní sestra také pacientovi poradí, jak by se měl stravovat po propuštění do domácího ošetřování. Toto je obzvlášť důležité, pokud se jedná o onemocnění, které bude člověka trápit dlouhodobě (například cukrovka).
Pokud člověk ví, že u něj bude nutná hospitalizace ve zdravotnickém zařízení, měl by upravit svůj jídelníček. To znamená, že výživa by měla být kvalitní, se zvýšeným množstvím energie, bílkovin a vitamínů. Před pobytem v nemocnici se nedoporučuje začít hubnout. Pokud člověk hubne, měl by zhruba 3 - 4 týdny před plánovanou hospitalizací hubnutí ukončit a stravovat se plnohodnotně. Člověk by měl mít pravidelný přísun potravy, protože i výživa má vliv na rychlejší a bezproblémové hojení.
Rozhodujícím kritériem pro to jakou dietu lékař naordinuje, je většinou onemocnění, kvůli kterému je pacient hospitalizován. Existují diety základní i speciální, které se podávají pacientům, kteří trpí závažnějším onemocněním jako je diabetes nebo celiakie.
Název diety se označuje číslem, to znamená, že se nepoužívá název diety (například tekutá výživná), ale pacient má u svého příjmení uvedeno číslo (například p. Novák, 1S).
0 - tekutá dieta - používá se krátkodobě po operacích v ústech a na trávicím ústrojí
0S - čajová dieta - čaj je podáván po lžičkách
1 - kašovitá dieta - používá se po operacích na trávicím ústrojí, při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, základem diety je nenadýmavá, lehce stravitelná strava, která je vždy uvedena do kašovité formy
1S - tekutá výživná dieta - podávají se výživné tekutiny sondou, pacient nemůže přijímat tuhou stravu
2 - šetřící dieta - strava je nemastná, neslaná, podává se u onemocnění žlučníku, slinivky břišní a po infarktu myokardu
3 - racionální dieta - pacient je bez omezení, to znamená že je schopen přijímat normální stravu
3P - dieta pro těhotné a kojící matky
4 - dieta s omezením tuků - do jídelníčku pacienta nezařazujeme potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, podává se při onemocnění žlučníku, jater a slinivky břišní
4S - dieta s přísným omezením tuků - předepisuje se u akutního zánětu žlučníku, při akutním stádiu infekční žloutenky a u onemocnění slinivky břišní
5 - dieta bílkovinná bezezbytková - používá se po akutních průjmech, při střevních onemocněních - colitidy, enteritidy
6 - dieta nízkobílkovinná - strava je neslaná a základem diety je snížit příjem bílkovin na polovinu běžné dávky, podávána při onemocnění ledvin
7 - dieta nízkocholesterolová - podstatou je pravidelný příjem stravy, která zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání, používá se u pacientů po infarktu, při ateroskleróze a hyperlipoproteinémii
8 - dieta redukční - ze stravy se vyloučí potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), předepisuje se pacientům, kteří trpí obezitou
9 - dieta diabetická - u pacienta se omezují dávky potravin, které obsahují složené cukry (škrob, mouka, knedlíky) a vyloučí se potraviny, které obsahují sacharidy (med, džem, čokoláda), dieta se předepisuje pacientům s diabetem (cukrovkou)
9S - dieta diabetická šetřící - předepisována diabetikům, kteří trpí onemocněním zažívacího ústrojí
10 - dieta neslaná - zařazujeme potraviny, které obsahují větší množství draslíku (meruňky, banány, tvaroh, rýže, těstoviny), používá se u pacientů s onemocněním srdce a cév
11 - dieta výživná - předepisována u pacientů s oslabenou imunitou po infekčních chorobách, po ozařování, po operacích, měla by vést ke zvýšení váhy pacienta
12 - strava batolat - strava, která je vhodná pro děti do tří let věku
13 - strava větších dětí - strava, která je vhodná pro děti do patnácti let věku
R3 - R10 - diety resekční - předepisované po operaci žaludku
P2 - P6 - diety pankreatické - předepisované po zánětech slinivky břišní
S20 - S35 - speciální diety nízkobílkovinné - podávány při selhávání ledvin
BLP - dieta bezlepková - podávána při onemocnění tenkého střeva (celiakální sprue)
BZP - dieta bezpurínová - podávána při onemocnění ledvin
Foto: Profimedia
autor lucik
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena