reklama
hledat uživatel
       

My, co jsme to vzdali

Po litrech mléka, které se díky parní trysce obstojně uvařily, avšak neobsahovaly ani náznak našlehání, jste to možná vzdali a zakoupili si další pomocníky do domácnosti.

Šlehač na baterky není "na baterky"

Malý přístroj s nástavcem zakončeným metličkou, která díky motorku rotuje, celkem obstojně dokáže napěnit mléko. Seženeme jej už za 200 korun.

Ruční presovač na mléko

Tento geniální vynález je jedním z mých nejoblíbenějších. Malý plastový presovač seženeme v domácích potřebách asi za 70 korun, jeho nerezová varianta pak stojí kolem tisícikoruny. Mléko po krátké době "pumpování" více než zdvojnásobí svůj objem a vytvoří hustou pěnu, která se chuťově blíží nízkotučné smetaně. Vynikající je nejen do kávy, ale mohu ji doporučit i do sýrové omáčky. Chutnala opravdu výtečně jemně a byla příjemně hustá.

Nevýhodou obou napěňovačů však je, že mléčná pěna zůstává studená, což nám například v cappuccinu může vadit.

My, co jsme to nevzdali

Ač se nedaří, stále se snažíme přijít na ten správný fígl, díky kterému parní tryska na drahém kávovaru splní svůj účel. Zapátrala jsem a zjistila, kde můžeme dělat chybu.

Ani tolik nezáleží na tom, jak drahý presovač si zakoupíme, ale vše je především o technice napěňování. Samozřejmě s některými přístroji se nám bude dařit lépe, s některými se s pěnou více nadřeme.

Základní postup k docílení výtečné pěny

  • Stěžejním strůjcem úspěchu či neúspěchu je mléko. To by mělo být plnotučné, tedy s obsahem alespoň 3,5% tuku. V prodeji je též speciální mléko na cappuccino, ale v podstatě nejde o nic jiného než o klasické mléko, jež díky názvu a ceně získá punc exkluzivity.
  • Mléko musí být čerstvé a velmi studené. Nestačí ovšem teplota z ledničky. Lepší je mléko trochu namrazit, samozřejmě v otevřené nádobě, klidně tak, aby v něm plavali kousíčky ledu. Variantou je i zakoupit si speciální menší kovovou konvičku a tu mít na mrazáku stále ledově vychlazenou a v případě potřeby do ní nalít mléko o běžné "ledničkové teplotě".
  • Vychlazené mléko nalijeme maximálně do 1/3 nádoby. Vhodná je již zmiňovaná konvička, ale poslouží i vychlazený hrneček.
  • Podle návodu od výrobce nastavíme presovač na produkci páry. Důležité je, aby se vytvářela pouze "suchá pára" a nikoliv, aby z trysky vytékala též horká voda. Parní trysku vložíme do mléka tak, aby byla jen mírně ponořená. Nádobu s mlékem nakloníme, aby se tryska opírala o stěnu nádoby, tím by nám v mléku měl vzniknout vír.
  • Nyní stále mlékem pohybujeme, aby se rovnoměrně napěnilo. V momentě, kdy se začíná prudce zahřívat s vytvářením pěny přestaňme.
  • Hotovou pěnu nalijme na horké presso a cappuccino je hotovo.

Další tipy k našlehání mléka

  • Pokud máte trysku s plastovým nástavcem a pěna se nedaří, zkuste plast sundat a pěnu tvořte pouze kovovou tryskou. Při manipulaci s ní buďte opatrní, je velmi horká a nepříjemné puchýře mohou být hned na světě!
  • Vyhněme se mléku upravovanému UHT metodou, lepších výsledků dosáhneme s pasterizovaným.
  • Přívod páry do mléka můžeme během pěnění samozřejmě i přerušit, pokud se mléko prudce zahřívá, a poté zkusit proces zopakovat.

A i vy, milí čtenáři, se s ostatními podělte o to, kterak vám se daří mléčná pěna a jak její výrobu dovést k dokonalosti. Jistě vám nejeden z nás bude vděčný.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • šárka
    šárka

    Komentář k článku Dokonalá mléčná pěna

    Dobrý den, já mám šlehací konvičku na pěnu od Tupperware a je úžasná jak pro teplou mléčnou pěnu tak i studenou. Stačí vlít mléko a cca ani ne půl minuty šlehat nahoru a dolu. Pěna je tak pevná, že vám nespadne ani ze lžičky. Krásně jemná a našlehaná.

    19.02.2014 14:31:16

  • Kokos
    Kokos

    Koupila jsem si obycejny mechanicky slehac za 65Kč, z plastu. Použila jsem trvanlivé polotučné mléko rovnou z ledničky a po pár "stlačeních" jsem dosáhla výborné husté pěny. Vřele doporučuji :)

    17.12.2008 17:21:06

  • Peťule
    Peťule

    mléko na pěnu

    Z vlastní praxe jsem jistila, že při dodržení správného postupu vyrobíte pěnu jak z nízkotučného, polotučného tak i z tučného mléka. Rozdíl je v tom, že z toho plnotučného i opakovaně, což z nízkotučných už nejde. I mléko specielně určené pro výrobu cappuccina a latte má min. obsah tuku 3,5% ( vyrábí Kunín, bereme ho v Makru, ale asi bude i ve velkých supermarketech normálně k dostání).

    04.07.2008 14:52:58

  • Šárka Kořenková
    Šárka Kořenková

    Přiznám se, že jsem také slyšela o tom, že mléko má být nízkotučné, já doma pěnu zkoušela z polotučného, ale profesionálové mi zase poradili mléko tučné...jsem z toho také jelen:-) Ale hlavní fígl je asi v tom, mít mléko dokonale vychlazené.

    30.06.2008 12:29:08

  • Miroslav
    Miroslav

    Dobrá pěna

    Mám možnost srvnat už druhý přístroj na výrobu espressa a mléčné pěny. V obou případech se mi dařilo udělat pěnu krásnou. Ač jsm použil mléko 1,5% trvanlivé, šlo to taky, ale v poslení době se mi jakoby rozplyne. Přemýšlel jsem čím to je a mám podezření na konkrétní levnou značku mléka, kterou běžně na pití kupujeme. Někde jsem četl, že lépe je vzít mléko méňe tučné a tady zase, že 3,5. Z toho jsem pěnu ještě nezkoušel.

    27.06.2008 13:00:12

  • Petra
    Petra

    Dobrý den, článek jsem přečetla a mohu taky dodat nějaké rady. Pracovala jsem ve dvou kavárnách, takže o pěnění mléka něco vím...:) nevím, jaký je rozdíl v kvalitě trysky u profesionálního kávovaru a toho "domácího", upřímně jsem na domácím nikdy nešlehala, ale jelikož se tím prohání jen horká pára, tak si myslím, že nemusí být tak velký. Základ při pěnění na cappuccino je, že se s tryskou klesá dolů, vždy je jen lehce ponořená v mléku, jen tak, aby horká pára to mléko neroztříkala po místnosti. Klesá se do bodu, kdy už vám to mléko stačí napěněné a pak stačí jen doohřát na danou teplotu. Dá se sehnat speciální teploměr, správná teplota mléka v malé konvičce(nebo kdekoliv to budete ohřívat) by měla být 140F, pak se začne pálit. Když je mléko teplé, nedá se napěnit. U pěny na latté se nejprve tryska ponoří hluboko do mléka (tak 2-3cm) a mléko se ohřeje. při teplotě cca 100F se začne klesat. Když je mléko hotové a máte tam bubliny, tak s ním 1-2x bouchněte o něco tvrdého, bubliny prasknou a ty menší se už jen vyladí krouživým pohybem. Doufám, že to některým z vás pomůže a přeji krásný den:)

    11.06.2008 11:41:43

    • Jaroslav Orlík
      Jaroslav Orlík

      Ano, my všichni máme teploměry s Fahrenheitovou stupnicí. To jste dělala v Americe, v těch kavárnách? Petro? Vypadá to tak, ale v tom případě bych se tím, stran kávy, dvakrát nechlubil. Kdo tam byl, ví, co se tam pije. Jinak máte v ostatním pravdu.

      13.02.2015 21:27:09

    • Martin
      Martin

      Ahoj, já mám problém, když napěním mléko, tak mám pěnu nahoře v konvičce a dole mám jenom řídké mléko, je to tak půl na půl. Není to takové celé husté napěněné... Co dělám špatně? Zkoušel jsem už všelicos, zhlédl jsem moře návodů na youtube a dělám to přesně stejně jak zkušení baristé. Mám nějaký obyč domácí presovač, ale to by vadit nemělo ne? Díky za odpověď.

      23.11.2015 21:24:27

    • Eda
      Eda

      RE:Petra
      Myslím že zde asi tuší jak udělat cappucino, otázka je jaký nástroj k tomu použít, domácí trysky se bohužel kategoricky liší od těch kavárenských, mám s tím zkušenost a hlavní problém co mám a slyšel jsem to zde i od ostatních je, že se mléko okamžitě ohřeje na velmi vysokou teplotu aniž by bylo mléko našleháno, což obávám se že bude prostě nedokonalost onoho přístroje :-(
      Je to pak velmi frustrující když víte že jinde by váš postup udělal dokonalou pěnu a doma máte pak jen kávu s teplým mlékem...

      24.09.2018 11:22:53

  • Jitka
    Jitka

    Mléčná pěna

    Mohu potvrdit, metličkana baterie ideální a pro přípravu pěny do cappuccina jedinečná, používám plnotučné mléko a před šleháním zahřeji a to i v mikrovlnce. Zdraví Jitka

    26.05.2008 09:57:28

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Dokonalá mléčná pěna

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.