reklama
hledat uživatel
       

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

Sladká jídla a především sladké moučníky, podávané po hlavním chodu, má jistě rád mnohý z nás. Někdo si pochutná na třeném těstu, někdo raději lehké a méně sladké moučníky a někdo si libuje už jen při pomyšlení na těsto kynuté.

Sladká jídla a především sladké moučníky podávané po hlavním chodu, má mnoho z nás rádo. Někdo si pochutná na třeném těstu, někdo raději lehké a méně sladké moučníky a někdo si libuje už jen při pomyšlení na těsto kynuté. A právě o něm si dnes trochu povíme.

Základní součásti kynutého těsta

Pšeničná mouka hladká

Může se dávat také v poměru 2/3 hladké a 1/3 hrubé - dobré jakosti. Mouka má být suchá a dobře prosátá. Z hladké mouky je pečivo jemnější, z hrubé je sušší. Pokud mouku opravdu pořádně prosijeme, bude pak upečené pečivo krásně nadýchané.

Cukr

Do těsta dáváme jemný krupicový cukr. Přidáváme ho přímo do mouky. Použít můžeme také cukr hrubší nebo kostkový, ale rozpouštíme ho předem v tekutině. S množstvím cukru šetříme, protože moc cukru dělá těsto těžkým, hůře kyne a v troubě se snadno "rozbíhá".

Vejce

Vejce dáváme do těsta celá nebo pouze žloutky, které těsto kypří a barví. Bílky těsto zpevňují. Pokud používáme sušená vejce, pak místo jednoho čerstvého dáváme jednu lžíci sušených a 2-3 lžíce vody.

Tuk

Tuk přidáváme rozpuštěný a vlažný. Tuk těsto změkčuje a způsobuje jeho křehkost. Mnoho tuku ale zpomaluje kynutí a pečivo je pak těžké a mastné. Do kynutého těsta jsou vhodné všechny tuky - máslo, sádlo, pokrmový tuk, ale i olej.

Kvasnice

Kvasnice do těsta dáváme čerstvé a voňavé. Než je použijeme, chráníme je před oschnutím. Okoralé kvasnice můžeme osvěžit tak, že je zalijeme studenou vodou a necháme je tak do jejich zbělení a rozpuštění. Pak z nich uděláme kvásek. Také je chráníme před mrazem.

Sůl

Sůl těstu dává lepší chuť. Pro její rovnoměrné rozložení v těstu ji nejdříve rozpustíme v tekutině, kterou těsto zaděláváme nebo ji vmícháme do mouky před prosátím. Na 1 kg těsta je to asi 10g soli v 1/2 litru tekutiny. U slaného pečiva dáváme soli dvojnásobné množství. Sůl se však nesmí dostat do kvásku, protože dráždí a ničí kvasinky - těsto pak nekyne.

Tekutina

Tekutinou, kterou přidáváme do těsta, bývá mléko, voda nebo roztok vody a sušeného mléka. Dáváme-li mléko, pak o něco více než vody. Pro lepší kynutí můžeme přidat mléko nakyslé, ale s přídavkem špetky sody, která tlumí kyselost výsledného těsta. Množství tekutiny záleží na kvalitě a množství mouky.

Příchuti a další přísady

Do kynutého těsta přidáváme pro zvýraznění chuti nebo pro zjemnění chuti např. citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, muškátový květ nebo oříšek, rozinky nebo další přísady. Pokud chceme kynuté těsto opravdu vláčné, můžeme do něj vmíchat nastrouhané brambory. Ty však musí být uvařené ve slupce a vychladlé, a dáme méně vajec a tuku. Těsto si připravíme tužší, kynutím opět zřídne. Pro lepší příchuť a lepší spojení přísad přidáváme trochu bramborové moučky.

Skvělé recepty z kynutého těsta

Babiččiny kynuté buchty s povidly
(doba přípravy 2 h 30 min )

Plněné copy
(doba přípravy 1 h 15 min )

Moravské kynuté koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )

Rychlé kynuté koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Kynuté lívance od babičky
(doba přípravy 1 hod )



Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Kulda
    Kulda

    Tak dneska jsem se rozhodl udělat takovej trochu hokus pokus na ala Babicino buchty,

    Nasel jsem navod na netu a testo jsem snad udelal dobre ale vubec mi ted nechce lezt nahoru ... dal jsem 500g hladke mouky - presytou, vejce - zloutek, mleko 250ml - cca hrnek, kvasek v 100ml - pul hrnku ( ten se mi asi ale nepovedl, psali tam ze se maji objevit bubliny a me se nic neobjevilo, nasekal jsem pul kvasnice-pul kostky na maly kosticky a roztiral v mleku, chvilku nechal zatim jsem udelal testo a postupne pridaval kvasek, jinak jsem tam dal jeste sul, cukr, citronovou kuru, a rum.... ted cekam co s tim .... jeste jednou jsem to poradne rozhnetal protoze se mi zdalo ze je nejake tvrde testo s zmolkama ....

    napln jsm udelal z jablek - okrajel a dal podusit trochu se mi rozvarily a ted z toho mam presnidavku tak to tam lupnu stjnak, do toho jsem dal vanilkovej cukr a krapet rumu ....

    jen se chci zeptat kde jsem udelal chybu s tim testem po 2 hodinach stale nic... ted jsem to teda na topeni a trochu jsem mu zapalil pod misou ale uvidime ...
    jde to udelat kdyztak normalne bez kynuti ? ...

    ahoooj, dobrym napadum a radosti preji dlouhe dny :-)

    25.07.2010 14:05:10

  • Martin
    Martin

    A nekyne a nekyne

    Udělal jsem chybu, asi hned několik: nejdřív mi kvásek vytekl z hrnku, pak jsem dával rychle suroviny do mísy, že jsem posolil kvásek a nakonec pro urychlení kyutí jsem těsto skoro uvařil (nad hrncem s párou). Dá se takovým těstem ještě něco dělat? Dík.

    08.04.2007 17:28:15

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.