Netroufáte si na přípravu pravého bifteku? Pokud dodržíte určité zásady, nemusíte mít obavy, že se něco nepovede.
Pokud se budeme držet následujících instrukcí, bude kus masa chutný, šťavnatý a navíc pro svůj vysoký obsah živočišných bílkovin a minerálů prospěšný pro naše zdraví.
Výběr masa je velmi důležitý. Na bifteky vybíráme jen nejkvalitnější kusy masa z pravé svíčkové, které se krájí z její střední části. Důležité také je, aby maso bylo dobře odleželé, takzvaně "vyzrálé". To poznáme podle jeho zbarvení. Čerstvé maso má sytě červenou barvu, která se během zrání mění až na hnědo-červenou. Koupíme-li čerstvé maso, potřeme ho slabě olejem, zabalíme do fólie a necháme dva dny v lednici dozrát.
Maso nikdy nemáčíme ve vodě, ale pouze ho otřeme vlhkou utěrkou. Potom z něj nakrájíme přes vlákno plátky asi 2,5 cm vysoké. Bifteky naklepeme rukou a shrneme do původního tvaru a výšky. Nikdy nepoužíváme k naklepávání paličku, která by narušila strukturu vláken. Plátky na bifteky mohou být i silnější, například až 4 cm vysoké. Potom pro jejich pečení platí pravidlo, že na každý centimetr síly masa přidáme na každé straně 1 minutu navíc.
Pro pečení bifteků je velmi důležitý výběr pánve. Nejlepší je těžká litinová, protože dobře vede teplo a tuk se na ní velmi rovnoměrně zahřívá. Výsledek našeho snažení však může ovlivnit i použitý tuk. Vhodné jsou rostlinné tuky a oleje, které neobsahují mnoho vody. Zásadně používáme jen takové, které mají vysokou výhřevnost, dají se dobře rozpálit na vysokou teplotu a nepřepalují se. Vysoká teplota rozpáleného oleje má ten význam, že se póry masa rychle zatáhnou a biftek bude šťavnatý a chutný. Proto taky během pečení do masa nepícháme vidličkou, ale obracíme ho pomocí špachtle. Na každý kus bifteku raději použiváme novou malou dávku oleje, aby se vypečená šťáva nepřipálila a nezhořkla. Bifteky před pečením nikdy nesolíme. Můžeme je opepřit, ale solí je dochucujeme až po upečení.
K biftekům zpravidla nepřipravujeme mnoho omáčky. Stačí použít jen vypečenou lehce zahuštěnou šťávu. Vhodnou přílohou jsou hranolky, opečené brambory, dušená zelenina, saláty a pečivo. K pití se hodí podávat suché červené víno.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
Dnes si povíme o stravitelnosti masa. Rozdělíme základní hovězí a telecí části do jakostních tříd. Především si ale povíme, pro kterou tepelnou úpravu je daná část zvířete nejvhodnější.
Sekaný hovězí biftek se žampiony a cuketou
Biftek na víně
Tatarák podle Richarda Nováka
Foto: Shutterstock.com
autor Jarka Petrová
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena