reklama
hledat uživatel
       

Zeleninou zdobíme při každé příležitosti

Skoro bez myšlenek dáváme zeleninu na ozdobu a jako přílohu téměř ke každému slanému pokrmu. Ať už jde o hlavní jídlo, salát, pomazánku, plátky namazaného pečiva, celé obložené mísy nebo známé švédské stoly.

Většinou nám stačí ostrý nůž, zeleninu očistit a nakrájet na pěkné kousky - proužky, kolečka, měsíčky, apod. Někdo má možná ve kuchyňské výbavě dekorativní struhadla, která mají usnadnit práci. Ale při troše zručnosti a s pár pomůckami můžeme zeleninovou oblohu více zatraktivnit. Žádné "výtvarné" umění to nebude, ale na talíři každého překvapí.

Vykrajovátka na zeleninu

Ještě v živé paměti z Vánoc jistě máte svou výbavu formiček na cukroví. Při výrobě ozdob ze zeleniny využijeme ta nejmenší vykrajovátka. Zeleninu zbavíme jadérek, případně slupky a také měkkých částí. Papriku nakrájíme na široké plátky, větší ředkvičky na tlustá kolečka, okurek na hrubší plátky. Záleží na druhu zeleniny. A zbývá jen vykrojit požadovaná srdíčka, hvězdičky, oválky, trojúhelníčky, ale klidně i složitější tvary, pokud máme dost trpělivosti.

Vypichovátka nejen na ovoce

Známá vypichovátka, která se používají hlavně na vykrajování kuliček z cukrového a vodního melounu, můžeme použít také na silnější okurek zbavený zrníček, zralou cuketu nebo vařenou červenou řepu. Velikost vypichovátek (následně kuliček) přizpůsobujeme velikosti zeleniny.

Stromečky z květáku a brokolice

Na krájení si vybereme pravidelné a pevnější růžičky s dlouhou stopkou. Ostrým nožem nakrájíme z květáku či brokolice plátky, které při řezu připomínají stromečky.

Květy z rajčat

K výrobě rajčatových kytiček budeme potřebovat jen ostrý nůž a pevné kusy zeleniny. Špičkou nože nařízneme slupku rajčete (8x). Slupku seshora jemně odloupneme a ohneme, aby získaly tvar okvětních lístků. Stopku můžeme nahradit zapíchnutou natí z petrželky nebo malé mrkvičky.

Hvězdičky z karamboly

I když se karambola řadí mezi exotické ovoce, výborně doplňuje maso mořských ryb, hovězí svíčkovou a vepřovou panenku. Stačí ji příčně nakrájet a máme hotovo. Vytvoří pěknou dekoraci a její sladkokyselou chutí maso zvýrazníme.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Domácí kurz zdobení zeleninou

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.