reklama
hledat uživatel
       

Uzavírání konzerv

Pokud není konzerva dobře uzavřena, je zmařena veškerá naše práce a materiál. Proto musíme dbát na to, aby uzavírací hlava nebo ruční uzavírací stroj (v případě plechových obalů) byly v bezvadném stavu. Uzavírání se musí věnovat náležitá pozornost. Konzervy nesmíme přeplňovat, špatně se pak zavírají a zůstanou často vypouklé. V konzervách s obsahem tekuté náplně musí být vždy maso potopeno. Zásadou při konzervaci by mělo být co nejdříve obsah uzavřít a sterilovat. Ukáží-li se po uzavření konzerv některé vadné (mají vypouklá víčka), ihned je spotřebujeme.

Sterilování konzerv

Řádně uzavřené konzervy, sklenice musíme co nejdříve sterilovat, aby jejich obsah nepodléhal škodlivým změnám. V domácích podmínkách pro konzervy, které sterilujeme při teplotě do 100 °C, stačí větší hrnec s poklicí. Při sterilování musí být voda při vložení konzerv v plném varu a konzervy (sklenice) zcela ponořeny ve vodě. Samozřejmě, že var po vložení konzerv na chvíli ustane, po chvíli ale začne voda opět vřít a od té doby počítáme dobu sterilování. Je-li třeba, teprve nyní upravíme nižší teplotu. Po celou dobu sterilování konzervy musí být ponořeny ve vodě. Po určené době sterilování konzervy vyjmeme a ve studené vodě ochladíme. Je vhodné poznamenat si počátek sterilování. Sterilování je vedle čistoty, dobrého materiálu a důsledného zpracování nejdůležitějším činitelem trvanlivosti konzerv. Při vyšší teplotě a delší době sterilování, než jaké jednotlivé druhy surovin potřebují, bychom mohli celý obsah zničit - rozvařit.

Hygiena práce a zacházení se surovinou

Při konzervaci masa musíme dodržovat určité zásady hygieny práce. Suroviny by se měly zpracovávat v chladnější místnosti, potřebný inventář (stoly, hrnce, nože, sekáče, naběračky, apod.) musí být naprosto čisté. Stejně budeme zacházet i se surovinou, kterou budeme zpracovávat. Základní surovinou je maso - to by mělo být čisté, čerstvé, vychlazené a odleželé. Ale i ostatní suroviny musí být čerstvé, dobře očištěné, opláchnuté ve vodě a okapané. Konzervy téměř nekořeníme nebo přidáme koření hned na začátku úpravy, aby se důkladně povařilo.

Uskladnění a čištění konzerv

Sterilované a ve studené vodě ochlazené konzervy ihned otřeme suchým hadrem. Pak konzervy rozestavíme k úplnému vychladnutí do vzdušné místnosti. Konzervy uskladňujeme při teplotě 4 - 15 °C, chráníme je před slunečními paprsky. Nejvhodnější uskladnění je ve stejnoměrné teplotě v tmavé místnosti - ve sklepech či spížích.

Obaly na konzervy

Nejčastěji asi budeme používat skleněné zavařovací láhve nebo plechovky (pokud vlastníme ruční uzavírací stroj na obaly z plechu). Před plněním musíme veškeré obaly řádně sterilovat. Plníme pak jen obaly nepoškozené, bez deformace, sklenice neotlučené (především u uzávěru). Poškození obalu by vedlo ke špatnému uzavření a znehodnocení obsahu.

Označení výroby

Je velice vhodné konzervy označit proužkem papírového štítku - "lepáčkem" s vyznačením obsahu konzervy a datem výroby.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 17
  • myskamiroslav
    myskamiroslav

    plechová masová zavařovací víčka k plechovkám

    prodám plechová masová zavařovací víčka průměr 110 mm 100ks na dříve používané plecovky. cena 2,-kč/ks. Písek u Chlumce nad Cidlinou.

    03.04.2014 11:26:17

  • Černý
    Černý

    stroj na uzavírání plechovek

    Dobrý den přeji, chtěl bych zakoupit stroj na uzavírání plechovek a nové plechovky.
    Prosím nabídněte nebo dejte vědět kde mohu zakoupit. Jedná se mně o víčka s
    červenou gumičkou. Děkuji za nabídku nebo odpověď.

    29.08.2012 15:42:16

  • Dáša
    Dáša

    kde sehnat stroj na uzavírání plechovek

    dobrý den, kde bych mohla koupit nový stroj na uzavírání plechovek a v jakých obchodech se seženou plechovky? Díky

    23.01.2012 14:30:31

    • Zdenek
      Zdenek

      Re: kde sehnat stroj na uzavírání plechovek

      Vicka a plechovky se daji objednat na tel.515236353.Vicka stoji 2kč,1kg plechovka stoji 10kc a 1/2kg plechovka 7kč.

      25.01.2012 08:39:31

  • Rudla
    Rudla

    Prosba o informaci

    Prosím o sdělení, kde by bylo možné nakoupit plechové konzervy a víčka, která by se dala používat pro konzervaci masa a ostatních potravin. Děkuji za každou informaci.

    11.11.2011 17:44:25

  • Mirek
    Mirek

    Chystáme se na dovolenou k moři,co máme udělat když si chceme zavařit potraviny(masové konzervy)

    08.06.2009 11:30:09

  • Milan Holec
    Milan Holec

    sterilisace v mikrovlnce

    Mám dobre zkušenosti se sterelisací okurek,a jiného ovoce v mikrovlné troubě. (bylo uvedeno v RECEPTÁŔI 2006 Uvede se do teploty 80° přibližně 4 min.na 750cm na 1 slkenici zavíčkuje , obrátí a je hotovo. Nevím zda to platí i se sterilizací masa. B ylo by dobré odzkoušet.

    08.03.2008 12:12:14

    • jozef renčko
      jozef renčko

      Re: sterilisace v mikrovlnce

      nie som hygienik ale takéto pokusy s masom v mikrovlnke neodporučam ani svojmu nepriatelovi, maso je náchylné na skazenie aje tu nebezpečný botulizmus ( konzervový jed) a iné problémy. Maso je treba skutočne pripravovat v čistote a sterilovat velmi dlho. Konzervám zdar.

      04.11.2010 15:10:12

Celkem záznamů: 17

Přidat příspěvek k článku Domácí masové konzervy 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.