reklama
hledat uživatel
       

Jak si připravit paštiku v domácích podmínkách

K základním surovinám (maso, játra, drůbež, zvěřina), ze kterých můžeme paštiky připravovat, patří také další doplňky včetně koření. Právě koření dodává paštikám charakteristickou chuť.

Ochucení masových paštik

Při ochucování paštik připravených z masa, jater nebo drůbeže budeme nejčastěji používat směs paštikového koření - tedy pepř, nové koření, tymián, hřebíček, bobkový list, sladkou mletou papriku a další. K tomu však také bílé přírodní víno, koňak, brandy a rum.

Ochucení zvěřinových paštik

Při výrobě zvěřinových paštik budeme používat toto paštikové koření - hřebíček, muškátový oříšek, muškátový květ, pepř, bobkový list, bazalku, dále bílé nebo červené víno, koňak, brandy, víno šery, česnek a jalovec. Dobrou chuť dodají paštice také lanýže, žampiony a sardele. Směs paštikového koření rozemeleme, prosijeme přes jemné sítko a uschováme ve sklenici s víkem (se zabroušenou zátkou). Koření nepřipravujeme zbytečně do zásoby, protože částečně ztrácí své aroma.

Zásady pro výrobu paštik

  • Při výrobě paštik musíme dbát na to, aby základní hmota byla velmi jemně umletá. Proto maso, játra, slaninu vždy třikrát umeleme na masovém strojku přes co nejjemnější "kolečko", nebo vše vyšleháme na mixéru.
  • Paštikovou směs pak plníme do ohnivzdorné misky s poklicí nebo do širší zavařovací sklenice. Tvořítka před vložením paštikové hmoty vymažeme sádlem nebo vyložíme tenkými plátky slaniny. Po naplnění klademe na povrch paštikové směsi také plátek slaniny. Tvořítka (misky, sklenice) dobře uzavřeme, aby při vaření nevnikala dovnitř voda.
  • Paštikovou směs pečeme nebo vaříme ve vodní lázni nebo sterilujeme. Vaříme při teplotě 75 - 85°C 1 ½ hodiny. Uvařenou nebo sterilovanou paštiku necháme dobře vychladnout a uložíme do chladné místnosti.

Příprava slaninových listů

Při výrobě některých paštik jsou potřeba slaninové listy - tedy plátky k obalení výrobku nebo k vyložení formy. Používáme solenou slaninu, tuhou a vysokou, kterou položíme na pracovní stůl kůží navrch a plochým předmětem ji naklepeme, aby se vyrovnala. Pak ji kůží obrátíme dospod a tenkým dlouhým nožem řežeme ze slaniny tenké listy. První plát slaniny odkládáme (obsahuje mnoho soli). Listy mají být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.

Obaly na paštiky

V domácích podmínkách je možné při výrobě paštik používat různé druhy obalů, ve kterých budeme paštiky vařit nebo sterilovat. Záležet bude na tom, v jakém časovém období je budeme uchovávat. Pro přímou spotřebu můžeme použít zavařovací sklenice, masovky. Sklenice můžeme vyložit plátky slaniny, můžeme je také vymazat škvařeným sádlem, sádlem vepřovým nebo sádlem husím. Paštiky plněné do forem dobře uzavřeme a vaříme ve vodní lázni, sklenice (masovky) v páře.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • jeny
    jeny

    zítra jí budu vařit tak držte palečky budu jí dělat z husích jater a tučného vepřového masa moc se těším

    22.03.2011 18:01:54

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Domácí paštiky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.