Paštiky byly vždy malou "třešinkou na dortu" při každé slavnostní příležitosti. Neobešly se bez nich žádné slavnostně prostřené tabule. Nejinak je tomu i dnes.
K základním surovinám (maso, játra, drůbež, zvěřina), ze kterých můžeme paštiky připravovat, patří také další doplňky včetně koření. Právě koření dodává paštikám charakteristickou chuť.
Při ochucování paštik připravených z masa, jater nebo drůbeže budeme nejčastěji používat směs paštikového koření - tedy pepř, nové koření, tymián, hřebíček, bobkový list, sladkou mletou papriku a další. K tomu však také bílé přírodní víno, koňak, brandy a rum.
Při výrobě zvěřinových paštik budeme používat toto paštikové koření - hřebíček, muškátový oříšek, muškátový květ, pepř, bobkový list, bazalku, dále bílé nebo červené víno, koňak, brandy, víno šery, česnek a jalovec. Dobrou chuť dodají paštice také lanýže, žampiony a sardele. Směs paštikového koření rozemeleme, prosijeme přes jemné sítko a uschováme ve sklenici s víkem (se zabroušenou zátkou). Koření nepřipravujeme zbytečně do zásoby, protože částečně ztrácí své aroma.
Při výrobě některých paštik jsou potřeba slaninové listy - tedy plátky k obalení výrobku nebo k vyložení formy. Používáme solenou slaninu, tuhou a vysokou, kterou položíme na pracovní stůl kůží navrch a plochým předmětem ji naklepeme, aby se vyrovnala. Pak ji kůží obrátíme dospod a tenkým dlouhým nožem řežeme ze slaniny tenké listy. První plát slaniny odkládáme (obsahuje mnoho soli). Listy mají být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
V domácích podmínkách je možné při výrobě paštik používat různé druhy obalů, ve kterých budeme paštiky vařit nebo sterilovat. Záležet bude na tom, v jakém časovém období je budeme uchovávat. Pro přímou spotřebu můžeme použít zavařovací sklenice, masovky. Sklenice můžeme vyložit plátky slaniny, můžeme je také vymazat škvařeným sádlem, sádlem vepřovým nebo sádlem husím. Paštiky plněné do forem dobře uzavřeme a vaříme ve vodní lázni, sklenice (masovky) v páře.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena