reklama
hledat uživatel
       

Domácí pekárnička chleba

Našli jste pod stromečkem domácí pec na chleba? Přijde vám to jako další zbytečný "krám" v kuchyni, na který se jen práší? My vás přesvědčíme, že tomu tak není. Zjistíte, že je to velký pomocník, kterého oceníte vy i vaše rodina.

Chléb byl vždy více než pouhým pokrmem. Byl a zůstal symbolem bytí, přináší štěstí a dlouhý život. Pekárna pracuje v plně automatickém režimu, takže ovládání je neuvěřitelně jednoduché a nenáročné na čas.

Co všechno pekárnička umí:

  • tmavý kynutý chléb
  • světlý pšeničný chléb
  • žitný chléb
  • celozrnný chléb
  • francouzský chléb
  • francouzské bagety
  • italský chléb
  • sladké těsto určené k dalšímu zpracování
  • těsto na pizzu
  • nudle
  • vaření marmelád

Jak postupovat při práci s pekárničkou?

Nejprve vložíme do pečící formy jednotlivé přísady v pořadí, které je uvedeno v receptu. Zvolíme si vhodný program (bílý chléb, celozrnný nebo sladký chléb), vybereme hmotnost, která přísluší k vybranému programu a zvolíme si stupeň upečení kůrky. Všechno bychom měli najít v přiloženém návodu. Pak stačí zmáčknout tlačítko Start a pekárnička již udělá vše za vás. Míchá a hněte těsto do požadované konzistence, pak se předehřeje na požadovanou teplotu vhodnou k vykynutí těsta. Po vykynutí se pustí do pečení. Zhruba za 2 hodinky zazní zvukový signál oznamující konec programu a čerstvý, voňavý chléb je hotov! Současně se spustí režim, který udržuje hotový pokrm i hodinu v teplém stavu. Určitě oceníme i možnost načasování začátku přípravy chleba. Můžeme to nastavit tak, že nás ráno vzbudí místo vůně čerstvé kávy, vůně čerstvého pečiva. Říkáte si, že se dá chléb upéci i v troubě? To máte pravdu, jen vás to stojí daleko více času a hlavně díky velkému prostoru při pečení v troubě je sušší oproti chlebu z domácí pekárny. Nabídneme vám pár zajímavých a chutných receptů, ale předtím je ještě potřeba seznámit vás s tím, co znamená číslice za slovem typ na sáčku s moukou. Jako třeba mouka typ 550. Toto číslo nám udává, jak moc bylo při mletí zrno očištěno. Čím více nerostných látek se v zrnu ponechá, tím je typové číslo vyšší a mouka tmavší.
  • Typ 550 - ideální do pečiva a světlého chleba
  • Typ 1050 - tmavší druh pšeničné mouky, vhodná do křehkého těsta
  • Typ 405 - univerzální mouka pro domácnost, nejsvětlejší
  • Pšeničná celozrnná mouka - nemá typové označení, při zadělání je potřeba více tekutiny než u běžné mouky
Foto: Profimedia.cz

Další články na téma

Domácí pekárna

Přidat příspěvek k článku Domácí pekárnička chleba

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.