1) Příprava surovin.
Na žemlovku z vánočky si připravíme: 1 vánočku, 250 g tvarohu ve vaničce, 250 g tvarohu v alobalu, 300 ml mléka, 3 lžičky mleté skořice, 3 vejce, 1 špetku soli, 4 - 5 jablek, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, máslo podle potřeby.
2) Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti.
3) Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky.
4) Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem.
5) Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka.
6) Jablka naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně.
7) Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní.
8) Poklademe druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut.
9) Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
10) Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se stále udržovala vyšší teplota v troubě. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby.
11) Tvarohovou žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například i jako sladký oběd či večeři.
Žemlovka z vánočky a finanční náročnost
Ingredience žemlovku z vánočky nás vyjdou na zhruba 130 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty nasladko
Bramborové šišky s mákem
(doba přípravy 35 min )
Buchtičky se šodó
(doba přípravy )
Sladké tvarohové smaženky
(doba přípravy 30 min )