reklama
hledat uživatel
       

Recept na věnečky

1) Příprava surovin.

Těsto: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 250 g vody, 300 g vajec (cca 6 ks) a špetka soli.

Odlehčený krém: 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 100 g moučkového cukru a 250 ml 33% šlehačky.

Poleva: 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody, cukr moučka dle potřeby.


2) Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni, za občasného míchání.

3) Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn.

4) Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavte hrnec a nechte částečně vychladnout.

5) Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka.

6) Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci.

7) Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka.

8) Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut, dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo.

9) Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu, z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, necháme úplně vychladnout.

10) Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink.

11) Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém.

12) Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí.

13) Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru.

14) Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.

Věnečky a finanční náročnost

Ingredience na cca 45 ks malých věnečků nás vyjdou na zhruba 100 Kč.

Přidat příspěvek k článku Domácí věnečky krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.