reklama
hledat uživatel
       

Domácí zabijačka 1.díl

Kde jsou ty časy, kdy se na vesnicích scházeli lidé a chlubili se, co všechno si připravili ze zabitého prasete? A důvody k tomu byly různé. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o domácích zabijačkách.

Nešlo jen o to si poklábosit o tom, kdo co viděl a slyšel, ale šlo i o to, že vlastně nikdo nebyl sám. Každý rok se pravidelně lidé scházeli také u tradičních a v něčem i slavnostních činnostech, jako byla například domácí zabíjačka. V žádném stavení tehdy nechyběla domácí zvířata, na dvorku pobíhaly mezi drůbeží kočky a u plotu štěkali psi. Na jaře voněla blízká políčka čerstvě zoranou hlínou, v létě za stavením na louce vonělo seno, na podzim se vznášel nad ohýnky dým z bramborových natí. Jen v zimě se zdálo, že je klid. Kolem stavení ležel bílý sníh, který nevěstil nic o tom, že by se zde pracovalo. Stopy v něm zanechali jen vrabčáci, kteří se sháněli po něčem k sezobnutí. Po novém roce se ale přece jen něco začalo dít. Koncem ledna a v průběhu února se kolem usedlostí dělo cosi mimořádného. Lidé se připravovali na domácí porážku - na zabijačku. Ta bývala významnou událostí rodiny. Prasata chovaná na porážku byla krmena na co nejvyšší hmotnost. Před porážkou se praseti věnovalo více pozornosti, dostatečně se podestýlalo, aby se mu vyčistila kůže a zmizely z ní všechny vady.

Přípravy na zabijačku

Aby se domácí zabijačka vydařila, bylo třeba předem dohodnout den, kdy se měla konat, objednal se řezník a samozřejmě se muselo vše připravit. Nesmělo se zapomenout na suroviny nebo na pomůcky, které byly potřeba k hladkému průběhu porážky a správnému zužitkování masa.
  • Několik dní předem se objednávaly housky do jelítek a jitrnic. Žemle se rozložily tak, aby do porážky trochu oschly.
  • Také se musel zajistit dostatek špejlí, které se na jednom konci seřízly do špičky. Ty byly nutné k zašpejlování jitrnic a jelítek.
  • Vhodné bylo zajistit si vepřová střeva a měchýře a papírová střeva na tlačenky a další výrobky.
  • Důležité bylo připravit si dostatek koření - sůl, pepř, nové koření, kmín, hřebíček a majoránku.
  • Nutná byla také cibule jemně pokrájená a dozlatova usmažená a oloupaný česnek.
  • Zapomenout se nesmělo na dostatek uvařených velkých krup.
  • Byly třeba dostatečně velké hrnce na vaření masa a na zachycení krve, větší nádoby - mísy, vany na míchání tlačenek, jitrnic a jelítek.
  • Mezi nezbytné pomůcky patřily mlýnky na maso, mixér, sekáč nebo sekera na dělení masa, řeznické nože a ocílka na jejich broušení. Bez nich by žádná zabijačka nebyla možná.
  • Háky a tyče k zavěšení masa, vidličky, cedníky, nádoby na nakládání masa, vědra.
  • Připraveno muselo být také samotné místo k opracování a k zavěšení prasete.

Den před porážkou

Den před porážkou se připraví vše potřebné - necky, kde se bude prase pařit, vědra, hrnce, kladka k zavěšení poraženého vepře. Pamatuje se na to, že v den porážky musí být dostatek horké vody. Prase den před porážkou krmíme pouze ráno, aby nemělo střeva příliš plná, ale dáme mu dostatek pitné vody. Pokud bylo vše potřebné připraveno a zajištěno, zbývalo jen vyčkat do rána, které se rychle blížilo. Připravena byla také dobrá slivovička, kterou se zapíjel chladný a perný den. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • standa
    standa

    barveni krup,škvaření sádla

    Kroupy barvíme krví přímo odchytem krve do misky a vléváme do vaničky s kroupami/promíchávat/. Nachystané sádlo na škvaření v kotli polejeme rozpuštěným sádlem/2lit./,ulehčí z kraje míchání.Vodu vubec nedáváme.OVĚŘENO 30LET.PRAXÍ.

    19.02.2018 21:47:17

  • Kačka
    Kačka

    Komentář k článku Domácí zabijačka 1.díl

    Miluju zabijačky a miluju všechno, co se na zabijačkách vyprodukuje. Dost mě překvapilo, že vlastně úplně všechno z prasete se dá v kuchyni zužitkovat: http://www.zabijacky.cz/druhy- veproveho-masa/. Takže u nás doma končíme s plýtváním a pořizujeme si vlastní prase :)

    29.09.2014 12:59:11

  • DanJ
    DanJ

    Rad chodim na zabijacky mam rad hlavne jitrnice,ovar,gulasek

    06.11.2009 08:26:23

  • MichalP
    MichalP

    Re: Zabijačka

    Zabijačka je naprosto nejlepší věc.Chutná tlačenka,ovárek,jelítka,jitrnice,gulášek nejlepší co znám.

    06.11.2009 08:16:36

  • JakubR
    JakubR

    připrava na zabijačku

    Zabijačka to je snad nejlepší věc co znám.Na zabijačce mě vždy baví celá porážka prasete a pak ty jitrnice,ovárek,guláš prostě nejlepší

    06.11.2009 08:11:58

  • Jan Procházka
    Jan Procházka

    To jsou teda blbosti, sepsané jak z Vlasty. Ty jsi nebyla na zabíjačce asi nikdy. Jsou to jen vytržené věty, slova, nedávající dohromady smysl.

    02.10.2009 13:20:57

  • G
    G

    MYSLÍM ŽES TO OPSALA OD NĚKOHO JINÉHO UŽ JSEM TO ČETLA NA JINÉM BLOGU

    03.11.2008 07:59:38

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Domácí zabijačka 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.