reklama
hledat uživatel
       

Příprava dalších produktů

Co ještě můžeme získat při domácí porážce? Jak jsme uvedli v předchozích článcích Domácí zabijačka 1.díl, Domácí zabijačka 2.díl a Domácí zabijačka 3.díl, získáme při domácí porážce spoustu masa, které bude v našich mrazicích boxech čekat na další zpracování. Z hlavy, kolen, odkrojků a kvalitně horších částí masa však můžeme připravit i jiné dobroty, které jsou vlastně tím největším hitem a nejžádanější právě v den, kdy se potíme při míchání krve, při čištění střev a nebo při jejich plnění rozemletým masem. Jde o ovary s křenem, o horkou polévku nebo o očekávané jitrnice a jelítka. Jak si je vlastně můžeme připravit a které maso je na přípravu nejvhodnější?

Ovary

Ovar můžeme připravovat z vepřové hlavy, z vepřového kolena (nejpoužívanější postup v našich kuchyních, aniž bychom museli absolvovat domácí porážku), také z vepřového boku či ovarového ramínka a z vepřového laloku.

Ovar z vepřové hlavy

Hlavu dobře očistíme, opálíme chloupky a namočíme do vlažné vody. Kartáčem ji vydrhneme několikrát opláchneme v čisté vodě. Čistou vepřovou hlavu vložíme do osolené vody, přidáme pepř, cibuli a vaříme zvolna pod poklicí. Měkkou hlavu vyjmeme a vykostíme.

Ovar z kolena, ovarový bok a ramínko

Recept na ovar z kolena najdete přímo zde: Ovar z kolena.

Ovar z laloku

Postup pro přípravu ovaru je shodný pro všechny druhy použitého masa výše uvedeného. Vždy dbáme na důkladné očištění masa, zbavení chloupků a vaření v osolené vodě s přidaným pepřem a cibulí. Pokud máte ovar rádi a pokud jste na domácí zabijačce uvařili masa více, připravte si ovarovou mísu.

Ovarová mísa

Ovarová mísa je směs různých druhů vařeného vepřového masa z domácí zabijačky doplněná o pochutiny a úhledně upravená. Nechybí na ní vepřové ouško, libové líčko, rozpůlené koleno, plátky vařeného tučnějšího bůčku, rypáček a oloupaný příčně nakrájený vepřový jazyk. Přílohou je tmavý chléb, sůl, mletý pepř, hořčice a strouhaný křen. A jak se připravují jitrnice, jelítka a tlačenky? Jde o proces plnění připravených zamíchaných surovin do střev, tzv. narážení výrobků. Více si o tomto postupu povíme v dalším díle. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Domácí zabijačka 4.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.