reklama
hledat uživatel
       

Co jsou to donuty

Jedná se o pečivo velmi podobné českým koblihám s tím rozdílem, že jde o zploštělý prstenec s otvorem uprostřed. Těsto na donuty je kynuté a smaží se ve vysoké vrstvě horkého oleje dozlatova.

Recept na donuty s využitím domácí pekárny krok za krokem

1) Připravíme si suroviny na donuty.

Pro přípravu těsta budeme potřebovat 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 3 lžičky sušeného droždí, 130 ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru moučka, 1 vejce, 50 g změklého másla, vanilku seškrábanou z vanilkového lusku, 1 lžíci rumu a špetku soli.

2) Do míchací nádoby dáme nejdříve tekuté suroviny spolu s máslem.

Přidáme špetku soli, nasypeme rovnoměrně obě mouky, doprostřed přisypeme instantní droždí a zakončíme moučkovým cukrem.

3) Pekárnu zapneme na program "Příprava těsta", těsto necháme zpracovat a vykynout.

4) Z vykynutého těsta na válu vyválíme asi 0,5 cm silný plát, ze kterého sklenicí vykrajujeme kolečka.

5) Pomocí plastového víčka od PET lahve vykrajujeme z připravených koleček středy.

6) Takto pokračujeme do úplného zpracování těsta. Z posledního kousku lze například smotat uzel.

Donutky necháme ještě chvíli na válu kynout.

7) Připravíme si vyšší pánev s dostatečnou vrstvou oleje, který rozehřejeme.

8) Donutky smažíme z obou stran do zlatova.

9) Osmažené pečivo necháme nejlépe na mřížce oschnout, donuty můžeme pokládat i na pečící papír.

10) Připravíme si čokoládovou polevu, do které vrchní část donutek namáčíme, na závěr dozdobíme cukrářským zdobením.

11) Donutky stačí i pouze obalit v moučkovém cukru, který ochutíme například vanilkou, mletou skořicí apod.



Vyzkoušejte také: 

Další skvělé recepty najdete zde:
Dobré domácí koblihy
(doba přípravy 2 h 30 min )


Bavorské vdolečky podle tety
(doba přípravy 20 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 9
  • Jájina
    Jájina

    U nás se tomu odjakživa říká vdolky :D Dělávala je často moje babička i její maminka... Vdolky jsou s dírou uprostřed a koblihy bez díry :D

    07.03.2019 12:18:20

  • Klara
    Klara

    Komentář k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

    Jde to udelat i bez pekarny nejak??:(

    10.08.2013 09:11:57

  • EWITA
    EWITA

    Komentář k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

    Tak jsem vyzkoušela, trochu poupravila recept a SUPER... moc dobré :)

    17.07.2013 11:13:24

  • Daji
    Daji

    Komentář k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

    Tak jsem je hned vyzkoušela a asi neumím nic ... nenakynulo a trochu jsem musela dosypat mouku, tak to chápu ale jinak to těsto mi opravdu nevyšlo. Asi nemám zkoušet těsta :-)

    08.07.2013 18:12:29

    • konvalinka
      konvalinka

      Re: Komentář k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

      To není možné :-(. Dodržela jste postup? Nebylo droždí staré? Těsto se povede vždy.

      09.07.2013 09:14:41

  • Jandová
    Jandová

    Nic nového.

    Už moje babička jim říkala smažené věnečky, ale ještě radši máme bez díry uprostřed, neboli vdolky. Namazaný marmeládou, šlehaným tvarohem a čepičkou ze šlehačky je báječná dobrůtka.

    08.07.2013 11:29:18

  • Lejka
    Lejka

    Komentář k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

    Donuty. Nemáte recept ještě na coffee, kolache nebo hot milk? Bez dalšího komentáře...

    07.07.2013 23:28:02

  • Ivanka
    Ivanka

    Kačenko, toto jsou koblihové kroužky a ty dělaly už naše babičky to akorát si amíci nazvali jinak ale jsou moc dobré ale nesmí se jimi cpát někdo každý den, já je dělám tak 1x za 3 měsíce a to ještě jich půlku odvezu vnukům.

    07.07.2013 16:12:12

  • AAA
    AAA

    A proto jsou amíci takoví tlusťoši.

    07.07.2013 13:00:05

Celkem záznamů: 9

Přidat příspěvek k článku Donuty z domácí pekárny krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.