Dorty jsou odedávna vrcholnou ozdobou slavnostních tabulí a o jeho autorovi nám říká mnoho věcí. Obvykle mívájí kulatý tvar a jeho všelijaké příchutě mají neomezené možnosti. Kde se ale vlastně vzal a jak dlouho dorty už známe?
Nejznámější dorty
To se asi nikdy nedozvíme, ale jisté, co víme, je to, že patronem pekařů a cukrářů je svatý Honorius, který byl asi kolem roku 650 arcibiskupem. Jeho původní recept na dort se dochoval dodnes. Kdo by například neznal světoznámý dort Sacher! Recept na něj je uschován v jedné vídeňské cukrárně a stráží si jej jako oko v hlavě.
Ve Francii je takto známý dort Savarin a v Maďarsku je to "Dobroš", který je pojmenován po svém autorovi. Každý národ má své specialitky, o které se nechce dělit, ale i přes to se ostatní snaží ten originál napodobit. Třeba Tiramisu, Medovník nebo Linecký dort, to jsou pochoutky, které v gastronomii zná snad každý.
Svatební dorty
Zcela mimořádnou kapitolou jsou svatební dorty. Mají tradiční bílou barvu s malými ozdobami v růžové a zelené barvě. Tradicí je, že by dort nikdy neměla péci sama nevěsta. Mohla by prý přijít o štěstí v manželství. Slavnostní rozkrojení je však na těch dvou. V Anglii je tradice, že se svatební dort peče asi 14 dní před svatbou a uchovává se v alobalu, zdobí se v den svatby a musí se vždy kousek schovat až do křtin prvního dítěte.
Dnes už existují stovky druhů dortů, které si kuchaři a kuchařky vymysleli. Od složitých piškotových a máslových dortů, až po ty, které doma uplácáme z piškotů, drobečků a máslových sušenek. Lidé si prostě vymýšlejí podle svých peněženek a možností, zdobí dorty šlehačkou, plní se tvarohovými a jogurtovými krémy. Kouzlo těchto studených dortů je, že se musí nechat ztuhnout a vychladit.
A teď je, milý gurmáni, řada na vás? Jaké dorty připravujete nejčastěji? Které mají vaši blízcí nejraději?
Foto:
Profimedia.cz