reklama
hledat uživatel
       

Plnění dortu

Před samotným plněním dortu se musíme rozhodnout, jakým způsobem budeme dort i zdobit. Náplň dortu by se měla chuťově doplňovat s ozdobami. Dorty plníme většinou řidší zavařeninou, případně krémem.

Při plnění dortu dodržujeme tyto zásady

  • Vychladlý dortový korpus rozřízneme opatrně vodorovně na dvě nebo tři placky. Použijeme k tomu dlouhý slabý nůž. Pláty od sebe oddělíme. K jejich přenášení doporučuji větší širší špachtle nebo široký dlouhý nůž. Pracujeme opatrně, dortové těsto je křehké.
  • Placky namažeme řidší zavařeninou nebo krémem a zase je na sebe naskládáme tak, jako byly před rozříznutím. Měly by do sebe zapadnout. Když máme zavařeninu tužší konzistence, utřeme ji.
  • Pokud se nám placka při přenášení zlomí, nemusíme zoufat. Jednoduše ji nalepíme na druhou placku jako puzzle a nedostatky zakryjeme zavařeninou nebo krémem.
  • Naplněný dort můžeme na chvíli zatížit prkýnkem a uložit do chladu, aby náplň ztuhla.
  • Po vychladnutí, je-li třeba, okraje dortu po obvodu nožem zarovnáme. Okraje by neměly zůstat otřepané a pláty by neměly přečnívat. Snažíme se okraje dortu zarovnat, aby byly hladké a dort stejnoměrně zakulacený.

Naplněný korpus přeneseme na pevnou desku, opatřenou papírem, například pečícím. Celý povrch i strany dortu potřeme krémem, nebo ho překryjeme polevou.

Okraje dortu můžeme ještě posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi, mletým kokosem, rozdrcenými oplatkami, apod. Opět dbáme na to, aby se zvolené "sypání" hodilo k surovinám na konečnou ozdobu dortu.

Pokud budeme používat místo krému polevu, je lepší potřít celý povrch dortu i jeho strany zavařeninou, poleva pak lépe drží. Zavařeninu necháme asi 15 minut zaschnout. Potom polevu nalijeme na střed dortu a dlouhým nožem ji rychle roztíráme ke krajům, nakonec i po stranách. Nožem ještě povrch i strany rychle uhladíme. Dort opatřený polevou necháme opět vychladnout a ztuhnout. Po ztuhnutí odstraníme přebytečnou polevu, která se dostala na papír. Dort je tak připravený ke zdobení.

Polevy na dorty mohou být nevařené, rosolovací z ovocných šťáv a želatiny, nebo polevy cukrové vařené.

Recept na vařenou čokoládovou polevu

Ingredience

200 g kostkového cukru, 200 ml teplé vody, 120 g hořké čokolády, 30 g másla

Postup

Čokoládu i máslo necháme změknout na teplém místě. Pak čokoládu společně s máslem utřeme dohladka.
Cukr za mírného ohřívání rozpouštíme ve vodě a přivedeme k varu a krátce ho svaříme. Pěna, která během vaření vzniká lžící odebereme.Svařený cukr slabým praménkem přiléváme k utřenému máslu s čokoládou a společně důkladně třeme. Když je poleva dostatečně hustá a nestéká z vařečky, můžeme polévat dort.

Recept na základní máslový krém - na velký dort

Ingredience

 200 g másla, 150 g moučkového cukru s vanilkou, 2 žloutky

Postup

Máslo necháme na teplém místě změknout. Pak ho třeme společně s cukrem, nakonec přidáme žloutky a krém dotřeme do pěny.

Dort potřený ze všech stran krémem, nebo politý polevou, je připravený ke zdobení. Několik rad, jak na to, se dozvíme ve 4. dílu o dortech.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Dorty 3.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.