reklama
hledat uživatel
       

V dnešní době se ale častěji objevují dorty s velmi jednoduchou ozdobou a s trochou trpělivosti si dort může upéci a nazdobit i začátečník.

Zdobení dortů

Dorty určené k významným slavnostním událostem, bývají bohatě ozdobené krémy různě barevnými, ozdobami z marcipánové hmoty, polité jednoduchými i složitějšími polevami. Při zdobení jednodušším i složitějším motivem musíme ale dbát na to, aby ozdoby ladily vzhledově i chuťově s náplní dortu.

Ke zdobení jednodušších dortů se většinou používají ochucené šlehačky a máslové krémy. Mohou to být krémy třené, hutnější, či jemné. Krémy různě nastavované, nebo i vařené. Krémy volíme i podle chuti. Vybrat si můžeme krém kakaový, kávový, ořechový, mandlový, rumový, čokoládový... K výrobě máslových krémů používáme čerstvé máslo, jakostní.

Několik rad ke zdobení dortů

  • Před zdobením přeneseme dort větší špachtlí na dortovou mísu nebo podnos s rovným dnem a bez okrajů. Přenášíme ho velmi opatrně, aby se neprohýbal a neprolomil. U dortu opatřeného polevou, by mohla poleva při prohnutí dortu popraskat. Dort zdobíme nejlépe až na podnosu.
  • Chceme-li dort jednoduše zdobený, stačí povrch dortu, který je silně namazaný krémem, rýhovitě zkrášlit vidličkou, posypat jej kakaem (přes sítko), kokosem, nebo čokoládovými hoblinkami. Hoblinky snadno vyrobíme z čokolády škrabkou na brambory. Dort určený pro děti, zdobíme barevnými bonbónovými kuličkami, také kytičkami , které vykrojíme tvořítkem z želé bonbónů. V obchodech je k dostání i spoustu dortových potravinových ozdob, figurek, zvířátek, které nám zdobení usnadní.
  • Slavnostnější dort zdobíme krémem či hustou šlehačkou pomocí cukrářské stříkačky s posuvným pístem, nebo pogumovaným cukrářským sáčkem s kovovou špičkou. Kovové špičky mají různě profilované otvory, kterými lze docílit různé tvary stříkaných ozdob. Špičky podle potřeby měníme.
  • Zdobíme-li dorty cukrářským sáčkem, plníme ho do tří čtvrtin krémem. Ten musí být dostatečně hustý, aby držel tvar a bez žmolků, které by ucpávaly kovovou špičku. Sáček držíme nahoře pravou rukou, levou rukou vedeme kovovou špičku. Stlačováním sáčku a pohybem levé ruky stříkáme ozdoby ve tvaru vlnovek, spirálek, pusinek i jiné, podle vlastní fantazie.
  • Krémové ozdoby na dortu můžeme také doplnit oříšky, mandlemi, čokoládou, nebo dort ozdobit ovocem. Ovoce většinou vybíráme kompotované, vydrží déle než čerstvé.

Ke zdobení dortu máme tedy na výběr ze spousty možností, snažme se ale zdobit raději jednoduše a vkusně. Příliš ozdob na jednom dortu jeho vzhledu spíše škodí.

Recept na pařížskou šlehačku

Ingredience:

150 g hořké čokolády, 250 ml smetany na šlehání

Postup:

Čokoládu rozlámeme na malé kousky a v nádobě ve vodní lázní ji necháme změknout. Přidáme ji do smetany a za stálého míchání a mírného ohřívání ji rozpouštíme. Šlehačku s čokoládou přivedeme až k bodu varu. Pak ji odstavíme a necháme alespoň 12 hodin vychladit. Po vychlazení ji šleháme obvyklým způsobem. Můžeme ji i přisladit.

Recept na máslový krém nastavený pudinkem

Ingredience:

1 balíček vanilkového pudinku, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla

Postup:

V 1/2 l mléka uvaříme 1 vanilkový pudinkový prášek. Pudink uvaříme bez cukru do zhoustnutí. Necháme pak úplně vychladnout. Během chladnutí pudink občas zamícháme, aby se na něm nedělal škraloup. Máslo necháme před přípravou krému v teplé místnosti nahřát, aby změklo. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme i žloutky. Postupně vmícháme vychladlý pudink. Hotový krém dáme do lednice ztuhnout.

Krájení hotového dortu

Naplněný, ozdobený a vychlazený dort krájíme dlouhým dortovým nožem, který namáčíme do horké vody. Řez dortem je pak hladký, neroztřepený. Dort rozdělíme na polovinu a každou půlku na 8 - 10 dílků - podle velikosti dortu.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Dorty 4.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.