reklama
hledat uživatel
       

Pokud jde o samotné druhy nákypů, pak je musíme rozlišovat podle druhu připraveného těsta.

Šlehané nákypy

Již podle názvu - šlehané - usoudíme, že půjde o nákypy, kde hlavní složku tvoří ušlehaný tuhý sníh. Při vmíchávání sněhu k ostatním surovinám nebo přidáváním dalších složek těsta ke sněhu musíme dbát na to, aby právě sníh neklesl. Mezi šlehané nákypy patří:

Piškotový nákyp

Jeho základem je tuhý sníh, ke kterému přidáváme cukr a žloutky; těsto se nakonec zapráší moukou.

Krupicový nákyp

Jde vlastně o stejný postup jako u piškotového nákypu, pouze místo mouky zaprášíme těsto krupicí, po upečení se rozkrájí na díly, zalije horkým mlékem, které se nechá v troubě zcela vsáknout.

Ořechový nákyp

Sladký tuhý sníh zasypeme směsí strouhaných ořechů se sladkými drobečky, citronovou kůrou a hrubou moukou, nakonec smícháme s rozšlehanými žloutky, ochutíme rumem.

Čokoládový nákyp

Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a přisypeme nastrouhané (předem oloupané a spařené) mandle s čokoládou, skořicí a citronovou kůrou

Třené nákypy

Základem postupu přípravy třených nákypů je máslo utřené s cukrem a žloutky do pěny:

Kakaový nákyp

Po přidání kakaa se lžící vlahého mléka a nakonec tuhého sněhu připravíme nákyp kakaový.

Tvarohový nákyp

Jestliže k utřeným žloutkům přidáme krupici a nakonec sníh s jemně nastrouhaným tvarohem, získáme výborný tvarohový nákyp

Nákypy z páleného těsta

I tentokrát přidáním kakaa nebo citronu získáme různou chuť nákypu, ale vždy část těsta připravujeme za tepla:

Recept na kakaový nebo citronový nákyp

Na másle zpěníme mouku a přiléváme mléko, vzniklou hustou kaši vaříme tak dlouho, dokud se nechytá kastrolku; do vychladlé vmícháme žloutky, cukr a kakao nebo jemně strouhanou citronovou kůru, nakonec tuhý sníh.

Nákypy pěnové

Těsto na pěnové nákypy připravujeme různými způsoby a s použitím sněhové pěny, ale vždy přidáváme ovocnou šťávu nebo prolisované či doměkka podušené ovoce:

Jablečný nákyp

Oloupaná a bez jádřinců nakrájená jablka podusíme a pak prolisujeme, přidáme cukr, bílek a šleháme do husté pěny, pak přidáme sladký tuhý sníh a znovu šleháme do husté pěny

Na závěr

Nákypy vždy zapékáme asi 40 minut (pěnové max. 25 minut) a podáváme. Nejvíce chutnají ještě teplé, přelévané nebo doplněné ovocnými šťávami nebo kompoty. Některé zdobíme strouhaným kokosem nebo strouhanou čokoládou.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Druhy nákypů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.