reklama
hledat uživatel
       

Křehké, linecké a sušenkové cukroví

Tak toto je trojice těst, ze kterých se nejvíce peče oblíbené vánoční cukroví. Kombinací různých příchutí, sladkých i slaných, tvarováním a zdobením vytvoříme mnoho druhů, které obohatí vánoční stůl. Tyto druhy těst můžeme obměňovat podle fantazie.

Křehké těsto

Z křehkého těsta pečeme záviny, krinolíny, jablkové řezy a koláče, šátečky, věnečky, ale i slané či sýrové tyčinky. Pamatujeme na to, že:
  • hladkou mouku můžeme nahradit polohrubou (ne však nikdy hrubou)
  • trochu mouky můžeme nahradit mletými oříšky, mandlemi nebo vločkami
  • bílky přidané do těsta lépe drží jeho tvar
  • vařené žloutky nebo šlehaná vejce zvýší křehkost těsta
  • příliš sladké těsto se připaluje
  • používáme nahřátý tuk (studený tvoří hrudky, příliš měkký se maže)
  • používáme máslo, umělý tuk i sádlo
  • prášek do pečiva vždy dobře pomícháme s moukou
  • troubu během pečení zbytečně neotvíráme

Linecké těsto

Právě linecké těsto patří mezi nejoblíbenější a nejvíce používané. Pečeme z něj linecké koláčky, mandlové šátečky, kokosové tvary, různě je slepujeme marmeládou, krémem nebo je necháváme samostatné a poléváme je čokoládou. Variací na linecké těsto je spousta a cukroví patří mezi nejvíce vyhledávané. Také nejdříve mizí z talířků. Měli bychom ale dodržovat zásady při zpracování tohoto těsta a nezapomenout, že:
  • používáme více tuku oproti těstu křehkému
  • těsto můžeme obměnit kořením, kakaem nebo oříšky
  • zdobíme je polevami a slepujeme krémy, marcipánovou hmotou nebo marmeládou

Sušenkové těsto

Příprava se liší od předchozích těst v obsahu tuku. Po upečení dbáme na vnější úpravu. Připravujeme z něj například čajové pečivo s anýzem, levné sušenky, slepovánky, suchary. Sušenkové těsto:
  • má menší obsah tuku
  • tvary vykrajujeme z velmi tence vyváleného těsta
  • pečeme na dobře vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě

Třená těsta

Ze třených těst připravujeme různé řezy, zdobené ovocem, krémem nebo polévané čokoládou. Při přípravě takového těsta si musíme uvědomit, že:
  • polohrubou mouku můžeme nahradit hrubou
  • všechny suroviny k jeho přípravě si připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu
  • důkladně oddělíme žloutky od bílků
  • jednu třetinu mouky promísíme s práškem do pečiva a vmícháme ji až nakonec se sněhem
  • formu na těsto dobře vymažeme a vysypeme
  • formu plníme jen do dvou třetin - při pečení těsto nabude
  • těsto ve formě shrneme od středu ke krajům
  • pečeme ve středně vyhřáté troubě
Příště si povíme o tažených těstech, pěnových a o moučnících z piškotového těsta. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Jany
    Jany

    Výborné!!! Až se mi z toho chlupy v mém přírodním klíně postavili!!! A udělala jsem se z tohoooooooooooooo áááááááááááá :-)))))))))

    01.12.2008 08:51:14

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Druhy vánočního cukroví 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.