reklama
hledat uživatel
       

Pěnové pečivo

Každý jistě někdy ochutnal pusinky nebo kokosky, které se pečou právě z těsta na "pěnové pečivo". Na co si ale máme dávat pozor při jeho přípravě? Tak například:
  • musíme dobře oddělit žloutky od bílků
  • používáme moučkový cukr nebo jemný krystal
  • na zahuštění můžeme použít strouhanku místo mouky nebo mleté ořechy, mandle či kokos
  • spíše těsto sušíme, než pečeme
  • bílky šleháme klasicky nebo ve vodní lázni, až přejdou var
  • na plech těsto nanášíme lžičkami, ale můžeme i sáčkem s trubičkou
  • pěnu přibarvujeme kakaem, kávou nebo potravinářským barvivem
  • pečivo můžeme přizdobit pečivem z jiného těsta (tvoříme mini kokosky plněné krémem a marmeládou)

Tažená těsta

Tažený štrúdl - to je asi nejznámější výsledek z taženého těsta. Býval chloubou každé hospodyňky. Na vánočním stole dnes nebude jistě jeho obdoba chybět. Při přípravě taženého závinu ale nesmíme zapomenout na to, že:
  • používáme jen mouku kvalitní, hladkou a jemnou
  • do těsta přidáváme vodu vařící, smíchanou s octem a olejem
  • můžeme vynechat vajíčko
  • těsto musíme dobře propracovat
  • těsto musí alespoň hodinu odpočívat v nahřáté misce
  • závin přeneseme na plech pomocí utěrky
  • pečeme prudce ve vyhřáté troubě
  • při pečení potíráme máslem nebo olejem

Piškotové moučníky

Ochutnali jste již dvoubarevný piškot? Piškotové dortíky nebo anýzové hoblinky? Tak právě tyto dobroty se připravují z piškotového těsta. Při jeho přípravě pamatujeme na to, že:
  • hrubou mouku můžeme nahradit polohrubou
  • používáme jemný krupicový nebo krystalový cukr - při použití moučkového těsto řídne
  • dobře oddělujeme bílky od žloutků
  • aby těsto lépe "nakynulo", můžeme přidat lžíci horké vody - ke žloutku
  • formu plníme jen do dvou třetin, těsto při pečení nakyne
  • teplota trouby je nižší pro vysoké moučníky, zvyšujeme ji při dopékání; u nižších moučníků může být vyšší
  • po upečení sundáme hotové pečivo z plechu - chladnutím se přilepuje
  • piškotové těsto používáme na řezy, rolády a dorty
  • u dortů napíchneme střed - pára ujde a těsto se uprostřed "nenafoukne"

Speciální vánoční pečivo

Tak toto je skupina cukroví a pečiva, která se nijak neshoduje se žádným z dříve uvedených druhů těst. Jde o cukroví, které je specifické výběrem ingrediencí, jejich množstvím a také samotnou přípravou těsta. Pokud se začtete do svých připravených receptů, jistě najdete některé mezi nimi. Pak si můžete připravit na svůj vánoční stůl například zázvorky, skořicové hvězdičky, mandlové hříbečky, kávové bony, marokánky nebo škvarkové taštičky i klasické a oblíbené vanilkové rohlíčky.

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví a jiné nepečené sladkosti jsou jednak chuťově výborné, ale také časově nenáročné a hodí se pro každou příležitost. Starost nedělají ani méně zkušeným hospodyňkám nebo těm, kdo mají malé kuchyně či nevlastní troubu pro pečení dříve uvedených sladkostí. Najděte si a vyzkoušejte třeba recept na švestky v čokoládě, kokosový váleček a kuličky, vosí hnízda, domácí čokoládu, roládu ze sušenek a mnoho dalších. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Druhy vánočního cukroví 3.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.