reklama
hledat uživatel
       

Důležité rady pro vaření v mikrovlnce

Vaření v mikrovlnné troubě je přeci jen odlišné od klasického vaření. Proto je tedy důležité vědět pár důležitých kroků, na které bychom při tomto druhu přípravy pokrmů neměli nikdy zapomínat. Věřte, že pokud to vyzkoušíte, budete opravdu nadšeni.

Zakrývání

O zakrývání pokrmů jsme si již řekli minule, tak to jen stručně zopakuji. Ať vaříme cokoliv, jídla vždy zakrýváme. Zabráníme tím nejen zašpinění trouby, ale také urychlíme dobu přípravy a potraviny si udrží svou přirozenou vlhkost. Pokud vaříme v nádobě, která nemá svou pokličku, můžeme použít talíř, který zakryje celou nádobu. Vhodné je také použití kuchyňských papírových utěrek, které když položíme na tučné potraviny, odsají přebytečný tuk a zabrání tvoření skvrn.

Oddělování

Abychom zabránili přilepení, nebo připečení jídel, používáme do nádob nejlépe pergamenový papír, který po přípravě a odstátí jednoduše odstraníme. V případě paštik, nebo mletých mas použijeme raději mikroten.

Aranžování

Správné rozložení potravin je v mikrovlnce velice důležité, neboť se střed ohřívá pomaleji, než kraje. Je tedy nutné pokrm vhodně rozložit, aby se připravoval rovnoměrně. Jestliže máme potraviny nepravidelného tvaru, aranžujeme je před přípravou tak, aby křehčí části byly ve středu a tužší po okrajích. Ingredience stejné velikosti naskládáme pravidelně do kruhu po obvodu nádoby tak, aby na ně mikrovlny působily rovnoměrně.

Propichování

Při vaření se v potravinách hromadí pára, která by mohla i vybouchnout a proto je zapotřebí všechny pokrmy s kůžičkou, nebo slupkou před přípravou propíchnout. Propichujeme párky a veškeré uzeniny ve střívkách, slupky celých plodů ovoce a zeleniny, ale také membránu žloutku, kuřecí játra či ústřice. Na tři posledně jmenované používáme párátko, jinak stačí použít kuchyňskou vidličku nebo špičku nože.

Míchání

Další důležitou součástí vaření v mikrovlnkách je míchání pokrmů. Mikrovlny prostupují zhruba do 5 cm hloubky, tudíž u větších porcí se střed, vzdálený více od přísunu energie, vaří daleko pomaleji. Aby tedy nedocházelo k nerovnoměrnému vaření, často během přípravy jídlo promícháme a vyměníme od středu k okrajům. Může nám k tomu být nápomocný kuchyňský budíček, i když některé novější typy mikrovlnných trub upozorňují na mícháni samy.

Otáčení a přesouvání

Pokrmy, které nelze míchat, je potřeba otáčet, nebo přesouvat, aby i u těchto jídel, docházelo k rovnoměrnému působení mikrovlnné energie. Nádobami pootáčíme pravidelně, vždy v jednom směru, o 90°nebo 180°. U přesouvání opět platí, že měníme jídla z krajů na střed a opačně.

Odstátí

U jídel připravovaných v mikrovlnné troubě pokračují procesy vaření předáváním vnitřního tepla i po vypnutí trouby. Doba odstátí je proto součástí vaření. Některé pokrmy se mohou po vyjmutí z trouby zdát nehotové, ale během odstátí ztuhnou a vyschnou. Protože se jídlo uprostřed vaří pomaleji, včasným vypnutím zajistíme, že se střed dovaří, aniž by se kraje rozvařily. Doba odstátí je pokrm od pokrmu různá, ale platí zde obecné pravidlo, že čím hutnější pokrm, tím bude delší doba odstátí. Když tuto radu dodržíte, jídlo získá vyšší kvalitu.

Jak poznáme, že je jídlo hotové?

Právě jsme si vysvětlili, že podle vzhledu se u tohoto typu vaření nemůžeme orientovat. Proto je nezbytné sledovat několik věcí.
  • zkontrolujeme si, že jsme dodrželi dobu odstátí
  • raději nedovaříme, než převaříme. Dodělat jej můžeme vždy.
  • U jednotlivých porcí si překontrolujeme každou zvlášť
  • maso by mělo jít lehce propíchnout
  • rybí maso by mělo jít lehce oddělit
  • nůž po vytažení z těst nebo pudinků by měl zůstat čistý
V minulém článku o vaření v mikrovlnce jsem slíbila i konkrétní recept. Nebude to dnes sice knedlo, vepřo, zelo, ale pouze kuřecí závitky s bramborem, avšak zmíněný a slibovaný recept najdete za nedlouho mezi recepty i s fotodokumentací.

Kuřecí závitky:

Ingredience:

4 kuřecí plátky, anglická slanina, žampiony, hořčice, koření (steakové, grilovaní), sójová omáčka

Postup:

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, přeložíme plátkem slaniny. Okořeníme, poklademe žampiony, zakapeme sójovou omáčkou, můžeme přidat cibuli i česnek a zabalíme. Přichytíme párátky. Na dno jemně vymaštěné nádoby nakrájíme oškrábané, omyté a na plátky nakrájené brambory. Přidáme zabalené závitky a dáme zakryté zapéct do mikrovlnky na 5 minut při 750 W. Promícháme, přesuneme a pokračujeme při stejném výkonu dalších 5 minut. Opět pokrm promícháme a dopékáme posledních 5 minut. Nádobu necháme v mikrovlnce odstát 5 minut a podáváme se zeleninovou oblohou. Jestli se budete těchto rad držet, přijde vám vaření v mikrovlnce jako hračka, ušetří vám čas, peníze a konečně bude vaše mikrovlnná trouba plně využita. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Důležité rady pro vaření v mikrovlnce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.