Prý nejlepší ovoce celé jihovýchodní Asie je pro našince spíše nevábnou delikatesou.
Představme si další nepříliš známé ovoce, durian. A co že je na něm tak diskutabilního? Zralý plod (lépe řečeno jeho dužnina) totiž nepříjemně zapáchá. To by ale rodáka ze země olomouckých tvarůžků nemělo odradit.
Durian je až 50 metrů vysoký strom, s nímž se můžeme setkat v Thajsku, Malajsii nebo Indonésii. Kromě Asie na něj na jiných kontinentech nenarazíme, i když by měl příhodné podmínky například v Jižní Americe. Jednou či dvakrát ročně se sklízí až několikakilogramové zelenožluté, trnitě hrbolaté plody oválného či kulatého tvaru. Uvnitř jsou hnědá semínka a nejčastěji světlá krémová až moučnatá hmota, jež se konzumuje. Zralý durian poznáme podle charakteristického zápachu a též toho, že začíná podélně pukat.
Z nejvyšších stromů se sklízí obtížně, takže se většinou čeká, až spadne na zem. To se děje až na výjimky v noci. Říká se proto, že durian má oči, protože nikdy nespadne na zem přes den, kdy je vysoká pravděpodobnost, že by mohl někoho zranit. Roční produkce po celé Asii činí 1,5 milionu tun. Cena durianu se pohybuje okolo 200 korun za kilogram a nesnižuje se příliš ani v období nejvyšší sklizně.
Chuť durianu je opravdu božská, podobná mandlím. Poprvé ho zřejmě ochutnal někdo, kdo přišel o čich, protože aroma durianu rozhodně k ochutnání nenabádá. V hotelích a jiných uzavřených místech v indočínské oblasti se můžeme setkat s cedulemi, které důrazně zakazují vnášení durianu. Dobrovolně by to asi nikdo neudělal, protože by byl hned podezřelý, že má zažívací obtíže. Nejméně zapáchající a nejvíce exportovanou šlechtěnou variantou durianu je tak zvaný Mon Thong.
V monzunové oblasti Asie se durian používá k dochucení různých sladkých dobrot včetně zmrzliny a koktejlů. Je však známa i jeho úprava s cibulí a chilli kořením, takto slouží jako příloha. Dřeň z méně kvalitních plodů se nechá zkvasit a pak může sloužit k dochucení kari.
Konzumace durianu snižuje horečku. Jíst durian se nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a těhotným ženám. Tradiční pověra říká, že zapíjet durian kávou nebo alkoholem může mít vážné následky. Jávané věří v jeho afrodiziakální účinky.
Pojedeme-li do Thajska nebo Indonésie, jistě narazíme na prodejce durianů. Nejenže nám ovoce ochotně vybere, ale také před námi vyloupne jeden segment a my jej můžeme ochutnat. Pak se teprve rozhodneme, zda si jej koupíme, nebo ne.
Ve 100 gramech durianové dužniny se nachází přes 600 kJ, takže by durian rozhodně neměl být součástí redukční diety. Není ani tak tučný, avšak z 25% se skládá z cukrů. Nezanedbatelné je množství vitamínu C a dusíku. Významný je i obsah životně důležitých aminokyselin tryptofanu, riboflavinu a niacinu.
Ochutnali jste někdy při cestách do Asie durian?
Foto: Profimedia
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena