Sáhněte v regálech po exotickém ovoci, které svou chutí připomíná spíše zeleninu. Které druhy to jsou?
Anona má svůj původ v Jižní Americe. Pod zelenou slupkou zralého a jakoby šupinami posetého plodu je bílá sladkokyselá dužnina, která obsahuje leskle černá (asi 1 cm velká) jedovatá semena. Ke konzumaci plod rozkrojíme na polovinu a měkkou šťavnatou dužninu vyjíme lžičkou. Ovoce se také využívá v kuchyni při přípravě salátů. Anona obsahuje provitamín A, vitamín C, vápník a fosfor.
Durian pochází z Malajsie, podle jiného zdroje z Bornea či Sumatry. Kulaté těžké zelené plody velikosti míče nebo lidské hlavy mají tlustou slupku pokrytou ostrými hroty a obsahují žlutou až béžovou hmotu krémové konzistence s několika hnědými semeny velikosti švestky, ty se můžou konzumovat třeba pražené nebo pečené. Zralé plody zapáchají po shnilé cibuli či zkaženém sýru, ale v chuti durianu můžeme najít banán, vanilku i jahody. Ovoce se konzumuje bez hrubé slupky, ta se na nejslabším místě nařízne a odlomí. Dužina se potom vydlabe a může přidat do ovocných salátů, koktejlů nebo polévek, v Asii je ovoce považováno za největší lahůdku. Durian obsahuje vitamín C a je považován i za afrodiziakum. Durian se nedoporučuje konzumovat s kávou a je zakázána jeho kombinace s alkoholem.
Kiwano, jinak také rohatý meloun či divoká okurka, pochází z africké Kalaharské pouště. Kiwano se řadí mezi zeleninu. Asi 10 cm veliký plod má podlouhlý tvar, oranžovou slupku s jemnými výstupky a zelenou dužinu konzistence želé. Dužina obsahuje podobně jako okurka spoustu jedlých semínek. Plod se rozřízne a dužina se vyjí lžičkou. Kiwano se konzumuje chlazené nebo se přidává do salátů. V chuti můžeme tuto zeleninu přirovnat ke směsi melounu a kiwi nebo okurce s citronovou šťávou. Kiwano obsahuje hořčík a vitaminy A a C.
Pitahaya, které můžeme také říkat dračí ovoce, pochází z Mexika, Střední a Jižní Ameriky. Plody jsou asi 20 cm veliké masité oválné bobule bez ostnů, bývají celé pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Plody jsou ve třech barvách - s červenofialovou slupkou a bílou dužinou, s fialovou slupkou a rudou dužinou nebo se žlutou slupkou s bílou dužinou. Dužina obsahuje malá černá semínka a připomíná dužinu kiwi. Semínka jsou jedlá. Zralé plody jdou velmi lehce loupat, stačí uříznout konec a slupku stáhneme dolů. Plod můžeme také rozříznout a lžičkou dužinu jednoduše vydlabeme. V chuti najdeme směs angreštu a vodního melounu. Pitahaya obsahuje vitamin C, minerály a vlákninu.
Tamarillo, také stromové rajče či rajčenka, pochází z peruánských And a řadí se mezi zeleninu. Tamarillo má oválné (až 9 cm velké) plody, zašpičatělé na obou koncích. Pěstují se odrůdy s červenými a žlutými plody. Žluté plody jsou sladší. Slupka je pevná a hladká, po rozkrojení se objeví šťavnatá masitá dužina s drobnými semínky. Ovoce se konzumuje čerstvé, po rozkrojení se dužina osladí a vyjí lžící. Tamarillo obsahuje vápník, železo a vitamíny A, C, B1, B2, B3.
Tartaletky plné ovoce
(doba přípravy 1 h 30 min )
Džus z čerstvého ovoce
(doba přípravy 20 min )
Gratin z letního ovoce
(doba přípravy 30 min )
Ovoce naložené v rumu
(doba přípravy )
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena