Když někteří lidé slyší "dušená zelenina", dostanou okamžitě kopřivku nebo se jim zvedne žaludek. Správně dušenou zeleninu však umí udělat málokdo. Chcete se taky pochlubit tímto uměním?
Zeleninu dusíme ve vlastní šťávě nebo na tuku v uzavřené nádobě. Tak si zelenina podrží všechny cenné látky, ale dušená zelenina na tuku, popřípadě upravená s jinými potravinami nebo pochutinami, získává vonné i chuťové látky. Při dušení nádobou potřásáme, aby se zelenina nepřichytila u dna nádoby. Mícháme jen velmi málo, abychom do pokrmu zbytečně nevháněli vzduch. Při dušení ji mírně podléváme vařící tekutinou (vodou nebo vývarem). Doba dušení u měkkých zelenin je asi 10 - 25 minut, u tvrdších 25 - 40 minut. Zpočátku dusíme na prudším ohni, dodusíme na mírném ohni.
Některé druhy zeleniny dusíme v celku (pórek, chřest) nebo je krájíme na kolečka, plátky, nudličky a kostky. Zeleninu kořeníme cibulí, česnekem, petrželkou, špetičkou pepře, kmínem nebo muškátovým oříškem. Chuť a vůně koření by neměla přebít vlastní chuť zeleniny. Pokud kyselíme dušenou zeleninu octem nebo citrónovou šťávou, pak až v době, kdy už je zelenina měkká. Výjimkou je zelenina, které chceme zachovat původní barvu (celer, červené zelí). K zahuštění zeleniny používáme hladkou mouku, kterou rozprášíme po povrchu osmažíme. Pak podlijeme tekutinou. Můžeme také trochu mouky rozmíchat s vlažnou vodou a přidat do zeleniny. Do dušeného celeru je lepší místo tuku přidat rozškvařenou slaninu a okořenit jej petrželkou. Kapustu kořením česnekem a pepřem. Do dušené mrkve je lepší přidat trochu citronové šťávy i kůry. Zvýrazníme tím její chuť. Do dušeného pórku je nejlepší přidat stroužek česneku a na kostky pokrájené brambory, které v pokrmu podusíme doměkka. Ty nám pórek zase zahustí.
K dušené zelenině se dobře hodí jakákoliv "bramborová" příloha - vařené brambory, smažené bramborové placičky, také sýrové krokety, ale i opékané bílé pečivo (toasty).
Všichni známe dušenou mrkev s vepřovým plátkem a vařenými bramborami, ale co takhle představit si a přímo vyzkoušet dušený celer na slanině a cibuli? Kapustu s vejci, na slanině nebo dušenou s rýží? Kedlubnové zelí také asi zná kde kdo, ale zkoušeli jste podusit kukuřici, salátové okurky, papriky? Navštivte stránku s recepty a vyzkoušejte alespoň ten druh zeleniny, kterou máte rádi a s jejíž přípravou si už lámete hlavu, protože vám došla všechna inspirace.
Pro tepelnou úpravu zeleniny využíváme i další způsob, který je velmi oblíbený a používaný. Hlavně při dnešní nabídce velkého množství zapékacích nádob a krásných skleněných či keramických misek. Jde o zapékání zeleniny spolu s dalšími ingrediencemi (masem, sýrem, těstovinami, bramborami, rýží). Očištěnou zeleninu rozdělíme na menší části, aby rychle a rovnoměrně měkla. Některé tvrdší zeleniny, jako je květák, chřest, předem krátce povaříme. Celer nebo mrkev můžeme nastrouhat. Zeleninu pak vkládáme po vrstvách do ohnivzdorného pekáčku nebo misky, které vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Zeleninu můžeme proložit vařeným, pečeným nebo dušeným masem, ale i dušenými houbami, strouhaným sýrem a sekanými vařenými vejci. Povrch pokapeme tukem, posypeme strouhaným sýrem a petrželkou nebo zalijeme mlékem se žloutkem nebo bešamelem a zapékáme v troubě. Doba zapékání se pohybuje okolo 30 minut i méně, záleží na druhu přísad a samotné zelenině, kterou zapékáme.
Zapékat můžeme bez starostí a s velkou chutí špenát (čerstvé listy špenátu nejdříve semeleme na masovém strojku nebo jen najemno posekáme), květák předem povařený ve slané vodě, kapustu podušenou na slanině, směs mrkve, celeru, cibule a petrželky. Tyto druhy zeleniny zase zapékáme s palačinkovým těstem, ale také s vejci, s parmezánem, s rýží, těstovinami. Možností je nekonečně mnoho. Podobně můžeme zeleninu také smažit (znáte jistě různé varianty karbanátků, lívanečků, smaženek) nebo plnit různými náplněmi z masa, rýže, luštěnin, vajec, sýrů nebo rybích salátů. Opět stačí trošku fantazie, chuti vařit a zkoušet nové recepty, které jistě brzy najdete nebo získáte od svých známých nebo na našem portále.
Foto: Profimedia.cz
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena