reklama
hledat uživatel
       

Podobnost estonské kuchyně s evropskými

Estonsko má geograficky nejblíže k Finsku, Rusku a Lotyšsku. Jistá podobnost se dá najít i v gastronomii. Tu navíc ovlivnilo i Německo, vždyť během 2. světové války Estonsko okupovalo celé tři roky. Estonská kuchyně se tak dá charakterizovat jako poměrně nezdravá, tučná a založená na masu a oblíbených huspeninách. Přímořský stát však veškeré masité pochoutky vyvažuje konzumací zdravých ryb.

Používané suroviny v Estonsku

Základem je pro Estonce rybí a vepřové maso, brambory, zelí a vlastně veškerá sezónní zelenina. Pečivo se vyrábí především ze žitné mouky, na pečivo z bílé pšeničné mouky téměř nenarazíme. Velké oblibě se těší i mléčné produkty a vejce. V letních měsících se poměrně hodně zavařuje veškeré lesní ovoce a houby. Na podzim zase jídelníček obohacuje zvěřina.

Typická jídla Estonska

Během zimního období se konzumují spíše nezdravé pečeně se zelím, v létě čerstvá zelenina. Možná si myslíme, že jsme přeborníky v zavařování okurek, avšak i v Estonsku na nakládačky nedají dopustit. Nakládají je do dřevěných soudků mezi vrstvy listí z černého rybízu, přidají kopr a křen. Okurky se zalijí lehce slanou studenou vodou a zatíží se. V chladných sklepích se už bakterie postarají o produkci kyseliny mléčné a za 30 dní se můžeme těšit z kyselých okurek.

V Estonsku se velké oblibě těší i pivo. Vyrábí se zde desítky druhů světlého, tmavého, velmi silného, ale i nealkoholického piva. Oproti tomu zde není tolik populární vodka.

Na jaké dobroty můžeme narazit v estonských menu?

Marineeritud angerjas

Jedním z nejoblíbenějších estonských jídel je marinovaný úhoř servírovaný zastudena.

Keel hernestega

Jedná se o vepřový jazyk servírovaný s křenem.

Sült

Pod tímto názvem se skrývá další z tradičních receptů, tentokrát vepřová huspenina

Verivorst

Jedná se o obdobu české krvavé jitrnice. Toto jídlo je typickým estonským vánočním pokrmem.

Mulgikapsad

Vepřová pečeně s kyselím zelím a vařenými bramborami je velmi podobná české klasice.

Silgusoust

Šproti se slaninou a kysanou smetanou mohou být pro někoho zvláštní kombinací, ale chutnají báječně.

Karask

Karask je sladké pečivo z ječmenné mouky, které tvarem připomíná toustový chléb.

Kama

Kefírový nápoj s mletými semínky žita a ovsa.

Kali

Nealkoholický, sladký, jemně perlivý nápoj z kvasu. Někdy je přezdíván colou Baltu.

Vana Talin

Tradiční sladký likér, který se často pije v kombinaci s mlékem nebo v čaji.

Estonské restaurace

Zejména hlavní město Talin má turistům z gastronomického hlediska co nabídnout. Ať už se jedná o klasické estonské pokrmy, tak i mezinárodní restaurace. Jídlo není ani příliš drahé. Oběd nás vyjde zhruba na 150 až 200 korun. Večeře pro dva pak zhruba na 900 korun.

Navštívili jste už Estonsko? Jak vám v této zemi chutnalo?

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • lukas.arnost
    lukas.arnost

    estonsko do toho

    cau lidi sice sem v estonsku nebyl ale vim ze urcite tam varej dobre maj tam urcite dobre jidla

    27.03.2009 13:32:52

  • lvicelsa
    lvicelsa

    Estonska kuchyne

    Dobry den, vzhledem k tomu, ze jsem v Estonsku zila temer dva roky a nyni jej pracovne hodne navstevuji, a to konkretne Tallinn, mesto veskereho denni, s nekterymi vecmi si dovoluji souhlasit a s nekterymi nikoliv. V kazdem pripade nesouhlasim s tvrzenim, ze Estonci se stravuji nezdrave, prave naopak, proti nam az moc zdrave a soucasti temer kazdeho jidla je zelenina, nebo zeleninovy salat. Oproti nasemu jidelnicku je nejcastejsim pokrmem k hlavnimu chodu brambory s cervenou repu , masem take, ale vetsinou pripravovam na grilu nebo pecenem , druhou nejcastejsi prilohou je pohanka, ktera se tady hodne konzumuje bud jako samostana priloha, nebo jako salat se zeleninou. Estonci vubec neznaji knedle, pouze bramborove, ktere se ale na jidelnicku vyskytuji velmi malo,tluste maso ji velmi malo, zkomzumuji spoustu mleka, ktere pouzivaji i jako piti k hl.jidlu, bud v surovem stavu, nebo jako koktejly. Klobasa se zelim je jejich vanocnim jidlem, podobne jako u nas kapr se salatem. Behem roku ale neni hojnym hlavnim chodem. Samozrejme nabizi velmi podobnou kuchyni jako ostatni staty EU, vzhledem k moznosti vekskereho dovozu i do teto zeme, takze se tu vyskytuji podobne potraviny. Ale i k tomu, co opravdu nejvice Estonci konzunuji zde urcite nepotkate tolik obeznich lidi jako napr,. u nas. Proti nam i zkonzumuji vedle mlecnych vyrobku mnohem vetsi procento zeleniny a ovoce. Tak to jen k dopresneni. S pozdravem.L

    30.09.2007 18:18:44

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Estonská kuchyně

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.