reklama
hledat uživatel
       

Evropské kuchyně 2.díl

Přinášíme vám druhý díl cestování po evropských zemích. Nesmíme zapomenout na naše jihovýchodní sousedy. V minulosti to byly právě tyto země, jejichž kuchyně nám vůbec nebyla cizí, byla a stále je mnoha gurmány vyhledávána.

Pokud se chcete přečíst o italské, francouzské nebo rakouské kuchyni, začtěte se do našeho článků Evropské kuchyně 1.díl.

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně je známá především tím, že přípravě pokrmů používá jemně mletou papriku několika druhů. Dále také ve větší míře cibuli, papriky, rajčata, česnek a s oblibou i kysanou smetanu. Mezi typické maďarské pokrmy patří guláše, paprikáše, perkelty a tokáně.

Guláš

Guláš je původně pastýřské jídlo. Vaří se jako polévka v kotlíku, z hovězího, vepřového nebo skopového masa s přísadou mleté papriky, petrželového kořene, mrkve, brambor, paprik, rajčat a koření. Ke konci tepelné úpravy se do něho zavařují vaječné nočky.

Perkelt

Perkelt se připravuje nejen z telecího, vepřového a skopového masa, ale také z kuřete a zvěřiny. Od guláše se liší větším množstvím jemně krájené cibule a menším množstvím šťávy, která je však hustší.

Paprikáš

Paprikáš se připravuje z jakéhokoliv druhu masa, tedy i z rybího nebo z drůbežího. Je kořeněn paprikou a obohacen kysanou smetanou nebo šlehačkou.

Tokáň

Tokáň se připravuje z hovězího, telecího i vepřového masa pokrájeného na podlouhlé hranolky. Používá se méně mleté papriky nebo jen pepř a cibule, ale doplňuje se různými druhy zeleniny včetně rajčat a paprik. Provází jej pikantní omáčky.

Další země a kuchyně jihovýchodní Evropy

Ve státech jihovýchodní Evropy se mnohdy odráží vliv sousedů. Ve Slovinsku se mírně kuchyně prolíná s vlivem jihoněmecké a rakouské kuchyně. V Dalmácii, kde zasahoval vliv Benátské republiky, najdeme podněty z kuchyně italské. V jiných státech najdeme kuchyni ovlivněnou maďarskou, ale také výrazně orientální gastronomií, protože zhruba půl tisíciletí byly jižní státy ovlivněny osmánskou říší. Samozřejmě, že i přesto všechny státy a jejich kuchyně čerpají především z bohatých domácích tradic. Tradiční pro tyto země jsou pak jistě zelné polévky s kapustou či slepičí s drobenkou, bosenský hrnec, ale také výborné čevaby, špízy, karbanátky a další speciality.

Ostatní

A jak je to s kuchyní v zemích, o kterých jste si zatím nepřečetli? Stačí jen naplánovat dovolenou podle své chuti, podle míry své zvědavosti a navštívit právě ty země, kde vám bude s velkou pravděpodobností chutnat každá specialita tamního šéfkuchaře. Není nad osobní zkušenost ani nad vlastní přítomnost a okamžité ochutnání pokrmů, jejichž přípravu provází jisté obřady a kouzelná atmosféra období a místa, které navštívíte. Můžete o něm napsat článek a poslat nám jej do redakce. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Evropské kuchyně 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.