Exotické ovoce jako je ananas, banány, pomeranče, mango či kokosový ořech se stalo nedílnou součástí našeho jídelníčku. Existuje ale ještě spoustu druhů ovoce, o kterém se moc nemluví, a přesto může naši štědrovečerní tabuli obohatit.
Granátové jablko má svůj původ ve Středomoří. Plod má až 12 cm v průměru, pevná červená slupka skrývá v šesti až dvanácti pouzdrech sladkou šťavnatou dužinu, která obsahuje velké množství semínek. Ke konzumaci se jablko rozkrojí a dužina s pecičkami se vyjí třeba lžičkou. Granátová jablka obsahují vitamín B a C.
Kaki nebo také tomel, kterému se přezdívá božská mana, pochází z Koreje a Číny. Plody mají jasně oranžovou až červenou barvu velikosti 6 - 8 cm. Zralé plody jsou lahodné, velmi sladké a svou chutí připomínají broskve. Ovoce se konzumuje oloupané nebo se rozkrojí a vyjí se dužina. Kaki obsahuje vitamin A a C.
Karambola pochází z Indie. Plody jsou velké 8 - 12 cm a mají tvar pěti nebo šesticípé hvězdy s ostrými hranami barvy žluté až oranžové. Ovoce se konzumuje čerstvé, hlavě v salátech, ale používá se především jako ozdoba míchaných nápojů. Šťavnatá sladká, někdy až jemně kyselá, dužina má barvu jantaru a ovoce voní po jasmínu. Z ovoce se před konzumací odstraní hnědá žebra a nejedlá semena. Karambola obsahuje vitamin C.
Kumquat, kterému můžeme také říkat trpasličí pomeranč, pochází z Východní Asie. Nejmenší citrusové plody jsou pouze 2 - 4 cm dlouhé, nádherně oranžové barvy. Výrazně aromatické ovoce se konzumuje i s velmi chutnou slupkou, dužina je naopak mírně kyselá, semena nejsou jedlá. Čerstvé ovoce se používá i na ozdobu míchaných nápojů, k výrobě marmelád nebo likérů. Kumquat obsahuje velké množství vitamínu C.
Physalis, jinak známý i jako židovská třešeň, pochází z jihoamerického Peru. Velmi aromaticky vonící žlutooranžové plody velikosti třešní se schovávají ve velmi tenkém papírovém kalichu šedozelené barvy. Šťavnatá dužina má sladkokyselou ovocnou chuť připomínající pomeranč či ananas s příjemným aroma karamelu a obsahuje mnoho malých jedlých zrníček. Physalis obsahuje v hojné míře vitamín C a také vitamín A.
A to je pouze 5 zástupců méně známého exotického ovoce. Chcete se dozvědět něco více o vašem oblíbeném exotickém ovoci? Ptejte se v naší diskuzi pod článkem.
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena