Cherimoya
Jsou to zelené plody veliké asi jako menší jablko, pochází z Jižní Ameriky. Pěstovali je už Inkové a dnes se pěstuje všude, kde rostou také pomeranče. Každý plod má téměř bílou dužinu a obsahuje obrovské množství maličkých peciček.
Cherimoya je velice bohatá na vitamín C a uhlohydráty. Plody se konzumují ve chvíli, když jejich povrch lehce zmáčkneme a plod povolí našemu tlaku. Je dobré je zkonzumovat co nejdříve, protože se rychle kazí. Když chcete plod připravit ke konzumaci musíte vydlabat dužinu a odstranit všechny pecky. Je velice dobré vychlazené a posypané cukrem. Z cherimoyi se připravuje také džem a z její šťávy se vyrábí víno. V našich obchodech ji seženete asi v hodnotě 40 Kč za kus.
Granátové jablko
Jsou to plody velikosti jablka, které pochází z Persie a patří mezi nejstarší ovoce. Rostou v oblastech se subtropickým klimatem a dovážejí se k nám z Asie nebo jižní Evropy. A co vůbec granátová jablíčka obsahují? Pod pevnou slupkou najdeme červená zrníčka, která chutnají podobně jako rybíz. Jadýrka jsou uzavřená v nepoživatelné hořké bláně a obsahují mnoho železa. Zrníčka se mohou jíst syrová, připravují se z nich omáčky ke zvěřině nebo vepřovému masu. Průmyslově se zpracovávají jako grenadinový sirup. V cizích zemích se používá jejich šťáva jako osvěžující nápoj a nebo se používá na vaření a do zavařenin. Jejich šťáva se velice špatně odstraňuje. Granátové jablko stojí přibližně 35 Kč kus.
Mochyně
Toto je méně známé ovoce, které nás přijde i na dost peněz. Deset deka tohoto ovoce stojí asi 100 Kč. Jsou to malé žluté plody velikosti třešně, které jsou uzavřené do tenkých průhledných suchých lístků, pochází z Peru. Usušené se dávají do váz jako dekorace a čerstvé chutnají jako zralý angrešt. Tyto nenápadné žluté kuličky obsahují beta-karoten, vitamín C a železo. Lístky se otrhávají a plody se jedí buď samotné, nebo v ovocných salátech. Nebo se také zavařují. Mochyně se často používá k ozdobě míchaných nápojů, suší se a používá jako rozinky.
Kaki
Žlutohnědé plody, které velikostí i tvarem připomínají rajské jablíčko. Mají velice trpkou slupku a sladkou dužinu, která chuťově může připomínat velice zralé meruňky. Tomuto ovoci se také někdy říká tomel nebo churma a má několik odrůd. Pochází z Číny, kde se stalo jedním z nejdůležitějších druhů ovoce. Toto ovoce je velice bohaté na beta-karoten a také vitamín C. Kaki se velice rychle kazí, takže je dobré ho zkonzumovat co nejdříve. Jí se buď čerstvé, nebo v salátech. Vyrábí se z nich i džem. Jeho cena se pohybuje okolo 20 Kč za kus.
Papája
Toto ovoce je nám jistě známé, alespoň jménem. Kus stojí asi kolem sta korun a tvarem připomíná velikou hrušku. Pochází z Malajsie a nyní se pěstuje zejména a Africe nebo Jižní Americe. Dužina je sytě oranžová a chuťově připomíná sladký meloun nebo meruňky. Vnitřek je dutý a vyplněný nepoživatelnými jadérky. Papája je velice výživné ovoce, které obsahuje beta-karoten, vitamín C, vápník i železo a také obsahuje enzym, který urychluje trávení bílkovin. Plody se jedí čerstvé a vychlazené jako melouny. Přidávají se do zmrzlin a salátů a nedozrálé plody se používají jako zelenina. Namleté pecičky se používají jako pepř.
Tamarillo
Pochází z oblasti jihoamerických And, ale nyní se pěstuje v horách tropického a subtropického pásma po celém světě. Tomuto ovoci se také říká rajčenka nebo stromové rajče. Oválné plody jsou buď žluté-sladší, nebo červené-trpčí, uvnitř jsou maličké pecičky. Toto ovoce obsahuje vitamín C a kromě toho je v něm vysoký obsah kyseliny vinné a dříve bylo toto ovoce pokládáno za všelék. Čerstvé tamarillo se pojídá tak, že se rozřízne, dužina se vydlabe lžičkou včetně semen a přidává se do salátů nebo zmrzlinových pohárů. Dužina se také přidává do pokrmů místo rajčat. Jinak se používá na džemy, ovocné šťávy a je to také jedna z ingrediencí na worcesterskou omáčku. Smíchané se solí a pepřem se přidává na tousty. Toto ovoce není moc známé, a proto asi i ta cena - 700 Kč za kilo.
Nashi
Domovem tohoto ovoce je Japonsko a říká se mu také japonská hruška nebo jablkohruška. Jsou to plody se světlou dužinou, které opravdu připomínají vzhledem hrušku a chutí zase velice sladké, ale křehké jablko. Nashi lze konzumovat jako stolní ovoce( jablko, hruška ). Jeho slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt, plod rozkrojit a zbavit ho jádřince. Můžete ho také přidat do salátů nebo ho použít na moučníky a sladké pokrmy.
Tohle jsou jen základní informace k těmto nejneznámějším druhům, které s trochou úsilí už seženete všude. Jsem toho názoru, že ochutnat se má všechno, tak když někdy půjdete okolo tohohle netradičního ovoce, kupte si jeden kousek a budete o něco chytřejší.
Foto:
Profimedia.cz