reklama
hledat uživatel
       

Fazol, fazole, fazolky

Jak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.

Rostlina

Jednoletá bylina s přímou nebo popínavou levotočivou lodyhou až 2 metry vysokou. Listy jsou střídavé trojčetné, dlouhé řapíkaté, široce vejčité s kopinatými palisty. Květy jsou až 2 cm velké, různě zbarvené. Kvetou od června do srpna. Plody jsou lusky s různobarevnými a různě velkými semeny ledvinovitého tvaru.

Výskyt

Indiánští obyvatelé Peru pěstovali fazole už 8000 let před našim letopočtem. Do Evropy se fazole dostaly až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem a dnes se pěstují po celém světě. Fazole se pěstují jednak jako zelenina, kdy se sklízí nedozrálé lusky a potom jako luštěnina, kdy se sklízí zralé semeno ze zaschlých rostlin.

Druhy

V současné době se ve světě pěstuje okolo 500 odrůd a sort této luštěniny. Bylo by to na samostatnou knihu vypsat je všechny, tak jen něco málo o těch nejznámějších. Černé fazole pocházejí z oblasti Karibiku a Jižní Ameriky. Po uvaření (předem namočené) mají příjemně nasládlou chuť a hodí se především do latinsko-amerických specialit a jako příloha k mletému masu. Velká plochá semena fazolu obecného či šarlatového mohou být bílá nebo černofialově žíhaná. Říká se jim také máslové, protože mají jemnou chuť a velmi tenkou slupku. Jsou z nich dobré polévky. Malozrnných bílých odrůd fazolí je řada druhů, které se od sebe liší jen nepatrně tvarem a velikostí. Využívají se do salátů, polévek. V Americe jsou oblíbené pečené, v Itálii jako příloha k rybám. Plody červených fazolí jsou sladké a moučnaté, se silnou slupkou. Jejich barva kolísá od tmavě růžové přes ostře červenou a fialovou až po hnědou. Chuťově se podobají jedlým kaštanům. Uplatňují se hlavně v mexické kuchyni, v ostrých, masitých pokrmech a nádivkách. Středně velké plošší ledvinky jsou strakaté fazole, které mívají na světlejším podkladu červené, černé nebo hnědé skvrny, nebo naopak béžové skvrnky na vínově hnědé, tužší slupce. Využívají se do zeleninových, nebo majonézových salátů, do polévek nebo ke grilovanému masu.

Složení

Fazole jsou nejbohatší na draslík (1310 mg na 100 g). Dále obsahují fosfor, mangan, vápník, hořčík, sodík, kobalt, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu.

Účinky na organismus

Fazole jsou zřejmě nejúčinnější při snižování koncentrace škodlivého LDL cholesterolu. Mimo to jsou účinným lékem na nemoci srdečního a cévního systému, omlazují a regenerují buňky, jsou preventivním prostředkem proti rakovině, pomáhají při nemocech jater a ledvin, působí proti nervozitě a podráždění, zlepšují soustředění, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře a tlustého střeva a také jsou vynikajícím regulátorem inzulínu.

Použití v kuchyni

Fazolové lusky nejíme syrové, obsahují totiž jedovatou bílkovinu phasin, která může způsobovat střevní problémy. Tepelnou úpravou se však ničí. Fazole můžeme vařit, nakládat a sterilovat, připravujeme z nich samostatné pokrmy, saláty, polévky. Suché fazole umyjeme, vodu slijeme, fazole přelijeme vroucí vodou a necháme alespoň 4 hodiny namočené. Vodu opět slijeme a k vaření používáme čerstvou vodu. Bohužel tímto postupem dochází ke ztrátě některých vitamínů a minerálních látek.

Fazole s kuřecím masem

Ingredience:

75 g červené fazole, 75 g strakaté fazole, 75 g bílé fazole, 75 g cizrna, 2 ks kuřecí řízek, 2 ks pórek, 1 lžíce olej, sůl, cayenský pepř, 2 chilli papričky, 3 stroužky česnek, 500 ml sterilovaná rajčata, 2 lžíce vinný ocet

Postup:

Všechny fazole a cizrnu důkladně propláchneme a namočíme přes noc zhruba do 1 litru studené vody. Druhý den opláchneme a osušíme kuřecí řízky. Oba pórky očistíme, omyjeme a pokrájíme na špalíčky. Z řízků nakrájíme malé medailónky a na rozpáleném oleji je z každé strany přibližně 4 minuty opékáme. Nakonec maso osolíme, opepříme a vyjmeme. Ve výpečku krátce orestujeme pórek, přidáme fazole s cizrnou i vodou a vaříme zakryté přibližně hodinu. Chilli papričky očistíme, omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kolečka. Rajčata slijeme a necháme okapat. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Toto vše přidáme k fazolím přibližně po 30 minutách varu, osolíme, opepříme a dochutíme octem. Přibližně na posledních pět minut vložíme kuřecí medailónky a prohřejeme. Jak jste na tom u vás doma s fazolemi? Máte své oblíbené recepty? Můžete je přidat ZDE.

Přidat příspěvek k článku Fazol, fazole, fazolky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.