reklama
hledat uživatel
       

Původ fejchoy

Stále zelený keř (nebo chcete-li malý stromek) pochází z čeledi Myrtaceae. Jméno získal po portugalském botanikovi João da Silva Feijó. Dorůstá až 5 metrů. Plodem jsou podlouhlé vejčité až hruškovité bobule. Před dozráním mají plody limetkově zelenou barvu, později žloutnou. Dokonale zralé plody se poznají tak, že samy opadávají, takto se také nejčastěji sklízejí, sběrači několikrát do týdne procházejí sad a sbírají spadané ovoce. Plody fejchoy určené k transportu se trhají dříve, protože během přepravy snadno dozrají. Skladovací doba se samozřejmě prodlužuje, pokud je ovoce uchováváno v chladu.

Sladké plody fejchoy plné vitamínů znají především na Novém Zélandu, v Jižní Americe a v Kalifornii. Plodině ovšem nevadí chladnější zimní počasí a libuje si v mírných letních teplotách, proto se v Evropě nejseverněji pěstuje dokonce ve Skotsku.

Fejchoa v kuchyni

Na Novém Zélandu se můžeme setkat s fejchoou v nejrůznějších podobách. Nejoblíbenějšími odrůdami jsou Triumph a Mammoth. Prodávají se v podobě zmrzliny, zavařeniny či sirupu. Na dračku jde i fejchoa kompotovaná, sušená, ale i destilovaná nebo v podobě moštu. K nám se dováží především čerstvé ovoce. Ideální plod je zelený bez skvrn, na omak lehce měkký a příjemně voňavý. V chladničce vydrží až měsíc, ovoce můžeme také až rok skladovat v mrazáku.

Dužina plodu je mírně zrnitá, poněkud rosolovitá, krémově bílá a šťavnatá. Chuť je velmi osvěžující, připomíná ananas a jahody, po oloupání se doporučuje namočit plody do ředěné citronové šťávy, aby se zabránilo zhnědnutí.

Zdraví a krásní díky fejchoe

Jód, draslík a kyselina listová, to jsou hlavní přednosti, díky kterým bychom měli toto ovoce zařadit do našeho jídelníčku. Fejchoa patří mezi zásadité potraviny a podílí se na vyrovnávání tělesného pH. Patří mezi nízkokalorické ovoce, ve 100 g se nachází jen asi 200 kJ. Konzumací jedné porce do těla doplníme zhruba třetinu denní potřeby vitamínu C. Fejchoa se používá i v kosmetickém průmyslu, hrubá zrníčka se používají do přírodních peelingů pokožky.

Narazíte-li při nákupu na fejchou, není důvod se tohoto neznámého ovoce obávat. Jistě vám zachutná. 

Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • vareni
    vareni

    Great blof.
    http://clanky.vareni.cz/

    15.04.2013 12:00:58

  • laideswe
    laideswe

    http://www.maccosmetics-ol.com

    < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/" > benefit cosmetics < /a > < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/mac-cosmetics-false-eye lashdouble-eyelid-tape-c-1_6.h tml" > wholesale false eyelash < /a >
    < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/mac-cosmetics-eyebrow-p encil-c-1_12.html" > wholesale mac Eyebrow Pencil < /a >
    < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/mac-cosmetics-lip-gloss -lip-balm-c-1_5.html" > cheap mac Lip Gloss < /a >
    < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/mac-cosmetics-lip-gloss -lip-balm-c-1_5.html" > wholesale mac Lip Gloss < /a >
    < a href="http://www.maccosmetics- ol.com/mac-cosmetics-lipstick- rouge-c-1_7.html" > wholesale mac lipstick < /a >

    06.07.2012 06:52:41

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Fejchoa - exotická ovocná novinka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.