Kuchaři či číšníci mají mnohé fígle, kterak si zjednodušit a zefektivnit práci v kuchyni. Možná je znáte, možná ne, každopádně se nám všechny mohou hodit.
V restauracích, kde se denně podávají desítky obědů, by s pařákem daleko nedošli. Místo toho používají velké mikrotenové sáčky, které my běžně používáme do odpadkových košů. Pomocí pytlíků si můžeme pro naši potřebu ohřát knedlíky i doma. Stačí do sáčku natočit malé množství vody, vložit naporcované knedlíky, sáček lehce uzavřít a vložit na minutu do mikrovlnné trouby. Knedlíky budou krásně vláčné a teplé za zlomek času potřebného pro klasické ohřívání!
Omastek nebude z pánve tolik prskat, přidáme-li do něj špetku soli. Pokud do omastku navíc vložíme pár koleček mrkve, smažené suroviny získají krásně zlatooranžovou barvu.
Pokud jsme pokrm přesolili, můžeme částečně slanou chuť zmírnit vložením několika slabších plátků brambor do připravovaného jídla, následně po uvaření brambory vyjmeme. Pokud jsme přesolili čistý vývar, zamíchejme do něj vejce, která do sebe sůl pojmou. Pak polévku přeceďme.
Příliš řídkou omáčku nemusíme zahušťovat pouze moukou či jíškou. Do tekutiny můžeme nastrouhat bramboru, sušený chléb či nasypat trochu bramborového škrobu. Dobrá je také kukuřičná mouka.
Maso, ale i polévky a omáčky nám v mrazáku zaberou méně místa, pokud je necháme zmrznout do "hranatého tvaru". Maso v sáčku tak například můžeme nasoukat do tetrapakového obalu bez vrchní stěny, polévky můžeme nechat zamrznout v obdélníkové misce s víčkem a poté ji vyklepnout a vložit do sáčku.
Dokonale vyleštěných skleniček dosáhneme za pomoci ubrusového plátna. Na stěnách nám nezůstanou chloupky jako z jiných textilií. Příbory z klasické oceli nám výborně vypucuje obyčejná voda uvařených brambor, do které vidličky a nože na několik minut ponoříme. Rodinné stříbro se rozzáří díky vodě a jedlé sodě.
Dortový korpus nejlépe rozpůlíme (rozřízneme) za pomoci režné nitě.
Výhodně zakoupené máslo můžeme klasicky zmrazit a vydrží nám tak dlouhé měsíce v bezvadném stavu.
Mraznička nám poslouží i pro uchování vyloupaných vlašských ořechů, můžeme je však také nasypat do čistých zavařovacích sklenic a při nejvyšším výkonu je "sterilovat" minutu a půl v mikrovlnné troubě. Poté je zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto ošetřené ořechy prý vydrží i několik let.
Sníh z bílků nejlépe ušleháme s přidanou troškou moučkového cukru a pár kapkami citrónové šťávy. Nádoba i metla musí být též dokonale odmaštěné a pak se sníh zaručeně povede.
Máte i vy svůj zaručený fígl, který vám poradili ti nejpovolanější, tedy kuchaři?
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena