Laicky řečeno celý proces spočívá v tom, že se malé množství alkoholu nalije na obsah hlubší pánve, směs se zapálí a nechá se hořet. Plamen přestane hořet, když se alkohol spálí. Spolu s alkoholem zmizí i přebytek tuku.
V restauracích se flambuje buď v kuchyni nebo před bdělými zraky strávníků.
Jak flambovat?
Specialisté doporučují používat kvalitní tvrdý alkohol, zejména brandy, koňak nebo rum, v žádném případě ne pivo nebo stolní víno. Čím vyšší je procento alkoholu, tím ochotněji vzplane. Ovšem zde si musíme dát pozor. Nejvhodnější je procento alkoholu kolem 40. Pokud máte doma více jak šedesátiprocentní pálenku, na flambování ji nepoužívejte, neboť by to mohlo být nebezpečné.
Před přidáním do pánve by měl mít alkohol teplotu asi 50 stupňů. Směs, do které jej přiléváme, by neměla vřít, jinak by se alkohol vypařil ještě před zapálením. Proto vždy před přilitím alkoholu sundejte pánev z ohně, abyste předešli popáleninám. Pomocí dlouhých sirek zapalte alkoholové páry, ne tedy samotný destilát. Silně třeste pánví, což by mělo povzbudit hoření. Mějte však v dosahu poklici, v případě že by bylo potřeba hoření usměrnit.
Co lze flambovat?
Nejpopulárnější je beze sporu flambování palačinek zvaných Crêpes. Další lahůdkou jsou flambované banány, které lze na jídelních lístcích nalézt pod položkou Banana Foster. Cherry Jubilé jsou pro změnu flambované třešně, které se podávají horké na vanilkové zmrzlině. Flambovat lze i nápoje. Za všechny jmenujme vynikající café brulé. Flambují se ale i ryby nebo maso.
Troufnete si doma?
Flambované pochoutky nabízejí drahé a luxusní restaurace jako naprostou samozřejmost. Bohužel toto jedinečné představení není úplně zadarmo a pohled na účtenku vám může způsobit mdloby. Doma lze na to vyzrát celkem jednoduše a hlavně levněji. Jen to chce znát tu správnou techniku.
Tipy na flambování
- Používejte kulatou, hlubokou pánev nebo hrnec s dlouhou rukojetí.
- Vybírejte alkohol i dle příchutě. Ovocné pálenky se hodí k flambování moučníků, whisky a koňak se použije při flambování masa. Na jednu porci masa použijeme 30 ml destilátu, o něco méně pak na porci sladkého.
- K předehřátí alkoholu před přidáním do pokrmu můžete použít mikrovlnnou troubu. Na nejvyšším stupni jej zahřívejte asi 15 minut a rukou zkontrolujte teplotu.
- Potravina, jíž chceme flambovat, musí být také horká. Studené potraviny ochladí alkohol na teplotu, při které nevzplane.
- Nikdy nenalévejte alkohol do pokrmu přímo z lahve. Mohlo by se stát, že výpary se dostanou zpět do lahve a ta vám v ruce exploduje.
- Zahřívejte alkohol pomalu, neboť jeho bod varu je 80 stupňů s mohlo by se stát, že se prudce vznítí.
- K zapálení alkoholových par použijte dlouhé zápalky nebo dlouhý zapalovač. Nezapalujte likér samotný. Stačí škrtnout při kraji pánvičky. Někdy stačí i lehce naklopit pánvičku směrem od sebe a páry se vznítí od hořáku vařiče.
- Pokud pokrm nezažehne, je pravděpodobně málo horký.
- Stůjte v patřičné vzdálenosti od flambovaného pokrmu a buďte připraveni na možné nečekané vzplanutí.
- Pokud už jste likér nalili do pánve, neotálejte s jeho zapálením. Jinak se totiž do jídla nasákne a propůjčí mu nepříjemnou chuť.
- Ujistěte se, že z pokrmu vyhořel všechen alkohol, jinak by jeho chuť přebila chuť připraveného jídla. Před podáváním neopomeňte pokrm promíchat.
.- Pokud plánujete svým hostům předvěst své ohnivé umění, nezapalujte jídlo, dokud ho nemáte na pevné podložce. Pamatujte také na dostatečnou vzdálenost hořící pochutiny od hostů a hořlavých předmětů. Pozor dejte i na zvídavé děti!
Nepřenášejte ještě hořící pánev z místa na místo. Tekutina by mohla vyšplouchnout ven a popálit vás.
- Moučníky a ovoce před zapálením lehce posypte krupicovým cukrem a až poté přelijte likérem. Vytvoří se tak lehká karamelová vrstva.
Zkoušeli už jste někdy flambovat? Máte nějaký zajímavý recept?