Módní zahraniční zvyklosti ve stravování se dostávají i k nám. Jedním z netradičních způsobů přípravy jídel je jistě fondue. Ač je u nás jíž dlouho k dostání, pohlížejí na něj mnozí s nedůvěrou. Není proč, v našem článku se dozvíte nejen něco o jeho historii, ale také pár tipů na přípravu slaných i sladkých dobrot.
Název fondue pochází z francouzského slova fondre, což znamená tát, rozpouštět se. Jednoduše řečeno se jedná o ohřívanou mísu, ve které se rozpouští sýr. Tradice sahá do 18. století, kdy se ve švýcarských domech scházeli hosté ke společnému hodování. Kameninová mísa se dávala doprostřed stolu nad svíci nebo lihový kahan. Původně se mísa plnila dvěma druhy sýrů, vínem a trochou hladké mouky, což si mohla dovolit každá průměrná domácnost tehdejšího Švýcarska. V roztavené směsi se máčel chléb nabodnutý na vidličce. Zejména tvrdý chléb se díky namočení do sýra mohl znovu jíst. Tradice se samozřejmě uchytila i ve Francii a dále ve všech zemích, které mají k dispozici víno a sýry. Během padesátých let minulého století si fondue získalo také Američany.
Na tradiční sýrové fondue je nejvhodnější keramický či kameninový těžký hrnec, ve kterém se dobře udržuje stálá teplota. Stejný typ nádoby lze použít na sladké fondue, tedy nejčastěji na roztavenou čokoládovou hmotu, v níž se máčí kousky ovoce. Pokud zakoupíme litinový či nerezový fondue set, poslouží i k fritování masa či zeleniny, která se následně namáčí do omáček v mističkách, které jsou součástí výbavy. Pokud plánujeme připravovat sýrové i masové fondue, poohlédneme se spíše po soupravách s oběma nádobami, z nichž vnitřní keramická je vyjímatelná. Směs sýrů můžeme nejprve nechat rozpustit na klasickém vařiči, ale stejně tak i přímo na lihovém kahanu či elektrické plotýnce, které jsou součástí balení nádobí na fondue. Lihové vařiče ovšem nejsou příliš bezpečné a při neopatrné manipulaci si můžeme večeři pěkně znepříjemnit. Čajová svíčka se používá na malé kameninové nádoby určené na čokoládové fondue. V neposlední řadě se k fondue nádobám prodávají taktéž vidličky s dřevěnou nebo plastovou rukojetí. Běžné soupravy obsahují 6 vidliček, v případě potřeby lze použít i dřevěných špejlí. Cena nádob se pohybuje od několika stovek až po několik tisíc korun. Kvalitnější soupravy jsou samozřejmě dražší. Pokud si často lámete hlavu, čím obdarovat své drahé polovičky či maminky, fondue je typem na nevšední a skvělý dárek.
Chceme-li se držet tradice, použijeme do kotlíku kombinaci dvou švýcarských sýrů, zkuste například emental, gruyere, appenzeler, vacherin fondue, bagnes či schabzieger. Nic nezkazíme ani běžně dostupnými tučnými sýry, jako je gouda, blaťácké zlato, cedar a leicester. Pro udržení tepla sýry rozpusťte v suchém, bílém víně. Pro lepší chuť můžete přidat i různá koření nebo česnek. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou mouky. Do sýra se namáčí chléb, jenž bychom měli nejprve podélně rozpůlit a každou polovinu pokrájet na větší obdélníky tak, aby na každém kousku zbyla část kůrky, aby se chléb nedrolil. Chléb napíchněte na vidličku a točivými pohyby v sýrové omáčce obalte celý povrch chleba. Kromě chleba můžete obalovat i jiné pečivo nebo kousky zeleniny. Pokud připravujeme masové fondue, pak se litinový kotlík naplní olejem a na vidličky se napichují drobné kousky masa, které se nechají osmažit v rozpáleném oleji. Když jsou hotovy, máčí se v roztodivných omáčkách. Místo oleje můžeme použít i vývar, ve kterém maso na vidličce uvaříme. Tento způsob je zdravější. Již jsem se zmiňovala o čokoládových fondue, které, kromě zvláštních příležitostí, užijeme i k přípravě vánočního cukroví a jiných drobných moučníků.
Pokud vás vaření s tímto pomocníkem zaujalo, zkuste pro inspiraci některé naše recepty na Fondue s vínem, Fondue z ementálu nebo Holandské fondue nebo přidejte svůj vlastní zde. Foto: Photos.com
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena