reklama
hledat uživatel
       

Marokánky - vánoční cukroví z ovoce a oříšků

Jak z názvu vyplývá, marokánky mají svůj původ v arabských zemích. Již léta se tyto ovocno-oříškové placičky s oblibou pečou i u nás a dopřáváme si je (nejen) na Vánoce. Během celého roku jsou pak marokánky běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou.

Fotorecept na marokánky krok za krokem

1) Na marokánky si připravíme 250 ml smetany ke šlehání, balíček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru a 30 g hladké mouky.

2) Dále si připravíme sušené či kandované ovoce (180 g) a mandle s ořišky (160 g).

Použijeme libovolné ovoce i oříšky. U nás v receptu přišly na řadu sušené meruňky, sušené švestky, brusinky, rozinky, loupané mandle a lískové oříšky. Dále jsme k dochucení použili kandovanou pomerančovou kůru (2 lžičky).

3) Nyní můžeme začít s přípravou "těsta". Do hrnce vlijeme smetanu a zahřejeme.

4) Do rozehřáté smetany vsypeme třtinový i vanilkový cukr a rozmícháme.

5) Dále vsypeme odměřenou a prosátou hladkou mouku. Směs (za stálého míchání) vaříme do zhoustnutí.

6) Ovoce i oříšky nasekáme na kousky.

7) Když nám směs dostatečně zhoustne do konzistence kaše, vsypeme do ní nasekané ovoce a oříšky.

8) Vše společně dobře promícháme. Vznikne nám hustá a lepivá hmota.

9) Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme malé kopečky, které rozplácneme na placičky. Můžeme tvořit malé či velké marokánky.

10) Plech s marokánky vložíme do trouby vyhřáté na 130 - 150 °C a pečeme do zezlátnutí asi 25 minut (záleží na troubě a velikosti placiček).

Po vyndání z trouby budou marokánky měkké, po vychladnutí ztvrdnou.

11) Marokánky můžeme ihned podávat, ale i uložit do krabičky, nechat v chladu a podávat později.

12) Marokánky můžeme ze spodní strany namáčet v rozpuštěné čokoládě (případně karobu) a nechat zatuhnout.

13) Marokánky podle tohoto receptu se neroztékají na plechu, nejsou přeslazené a skvěle doplní tác s cukrovím.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • enyk
    enyk

    Skvělý recept, i když jsem si ho trochu upravila. Měla jsem trochu více kandovaného ovoce (200g) a nakonec jsem přidala ještě trochu smetany, protože to bylo až příliš lepivé. Pekla jsem v troubě trochu déle (cca 40 minut). Nakonec mi vůbec neztvrdly (což bylo dobře, pekla jsem na poslední chvíli) a chutnaly nám i bez čokolády.

    27.12.2013 12:33:37

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Fotorecept na marokánky krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.