reklama
hledat uživatel
       

Dokonce i cestovní kanceláře představují omeletu frittata (fritata, fritáta) při popisování tradičních italských pokrmů ve svých prospektech. Řeč je o vaječné omeletě plné zeleniny a sýru, kterou narozdíl od francouzské omelety důkladně propečeme.

Základ italské frittaty

Vejce jsou samozřejmě základem i omelety po italsku. Na přípravu báječné frittaty si vybíráme čerstvá vejce, ideálně do týdne stará. Vejce nemusíme tolik vyšlehávat, nejsou na škodu i kusy žloutku. Ať už použijeme jakékoliv další ingredience, vždy pečeme frittatu pozvolna, musí se propéct i ve středu.

Frittata snese jakýkoliv chuťový experiment

Frittata slavnostní, frittata jako snadné jídlo. Italskou omeletu můžeme připravit na snídani, můžeme ji dětem zabalit na svačinu, přichystat si ji jako vydatný oběd, možná máme rádi omelety i jako poslední chod dne. Frittatu si připravíme kdykoliv máme chuť, podmínkou je dostatek vajec v lednici. Podáváme ji zatepla i zastudena, jako přílohu volíme kousek pečiva, častěji si však frittatu dopřáváme samostatně, tak chutná nejlépe.

Varianty italské omelety

Pečlivě zvolené přídavné suroviny nebo náhodný výběr? Obojí funguje. Nákup exkluzivních ingrediencí střídá zbytky, které máme v lednici. Zelenina syrová i tepelně upravovaná, sýry, uzeniny, kousky vařeného či pečeného masa, nejrůznější ryby. Vše se dá použít a zpracovat právě v chuťově zdařilou frittatu. Dokonce i tuniská verze zvaná "tajine" je obdobou italské frittaty.

Recept na sýrovou frittatu

Sýrová frittata se smetanou

Na sýrovou frittatu si připravíme dohromady asi 500g sýra (150 g camembertu, 150g čedaru, 100g parmezánu, 100g nivy ), 1 kelímek smetany na vaření, drcený barevný pepř, zelenou petrželku, máslo a olivový olej na vymazání, zelenou papriku, sůl a samozřejmě nesmí chybět vejce, bude stačit 6 - 7ks.

Čedar a parmezán nastrouháme, nivu rozdrobíme a camembert nakrájíme na kostičky. Vejce vyšleháme společně se solí, drceným barevným pepřem a smetanou. Přidáme nastrouhaný parmezán. Zelenou papriku očistíme a nakrájíme na kratší proužky. Petrželku nasekáme.

Na pečení frittaty používáme pánev s kovovou rukojetí, abychom ji později mohli dát do trouby. Měla by být vyšší, aby se nám veškeré množství pro 4 osoby do formy vešlo.

Pánev vymažeme máslem, přidáme i lžíci olivového oleje. Pánev rozehřejeme do rozpuštění másla, vlijeme vejce a párkrát je lehce "potrháme", dokud jsou vejce řídká, odstavíme z plamene a bez míchání je rozetřeme po celé pánvi.

Přisypeme čedar, kostičky camembertu, nivu, zelenou papriku i petrželku. Znovu posypeme drceným pepřem. Frittatu přiklopíme pokličkou a pečeme, dokud se směs nesrazí. Poté sýrovou frittatu odklopíme a dáme na 5 - 10 minut dopéct do rozpálené trouby. Pečeme, dokud není povrch zlatavý.

Hotovou sýrovou frittatu posypeme jemně strouhaným parmazánem (na ozdobu) a rozkrájíme ji na čtvrtky.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Frittata - italská specialita

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.