reklama
hledat uživatel
       

Čínská medicína na goji neboli kustovnici čínskou nedá dopustit, hraje nezastupitelnou roli mezi léčivými a posilujícími plody rostlin. Jedná se o keřovitou trvalku s trny, mající načervenalé podlouhlé plody (bobule) velké až 2 cm. Je uznávána zejména v Číně, Tibetu, Koreji a Japonsku, kde se hojně pěstuje.

Výjimečná hodnota kustovnice čínské

Sice to není vědecky potvrzeno, ale je známo, že výživná hodnota goji předčí mnohé ovoce a v poměru ke své velikosti je nutričně nejbohatším plodem. Při konzumaci goji dodáme tělu přes 15 druhů aminokyselin, okolo 20 stopových prvků a množství minerálů. Kustovnice je zásobárnou karotenoidů, vitamínů skupiny B, vitamínu E a dalších hodnotných látek.

Konzumace goji k prevenci i léčbě

Kustovnice čínská je všelékem. Preventivně chrání kardiovaskulární systém, působí antioxidačne, antibakteriálně a významně působí na naši imunitu. Bojuje proti stárnutí zejména díky obsahu Lycium polysacharidů. Podporuje funkci jater a ledvin, působí příznivě na náš zrak, kůži (často se užívá při lupence a zánětech kůže). Konzumací goji zmírníme astma, nejrůznější alergie a snížíme krevní tlak.

Červené bobulky také napomáhají tělu při tvorbě červených krvinek, stimulují nervový systém a celkově organismus vnitřně zklidňují a harmonizují. Účinek kustovnice čínské poznáme i po náročném večírku s množstvím alkoholu. Goji dokáže zmírnit kocovinu a pomoci tělu se s náporem alkoholu lépe vyrovnat. Navíc je účinným afrodiziakem, zvyšuje libido, mužská populace ji uvítá jako prevenci impotence a při potížích s předčasným výronem semene.

Díky obsahu betakarotenu (ještě více než najdeme v mrkvi), je vhodná zvýšená konzumace goji v letním období - chrání pokožku proti nepříznivému UV záření, uchovává kůži zdravou, pevnou a dodává ji barvu.

Kde u nás seženeme kustovnici čínskou

Protože je kustovnice čínská nenáročnou rostlinou, lze si ji vypěstovat i na vlastní zahrádce při našich klimatických podmínkách. Zralé plody jsou v České republice k sehnání pouze v prodejnách se zdravou výživou a lékárnách, zejména ty v bio kvalitě. S těmito bobulkami se nejčastěji setkáváme v sušeném stavu, na pohled nepůsobí zrovna lahodně, připomínají miniaturní chilli papričky, ovšem chuť je naprosto jiná - nasládlá, nahořklá a jakoby po "namíchaném bobulovém ovoci".

O samotné konzumaci si podrobně řekneme v příštím článku a určitě se můžete těšit i na nějaký ten recept. Goji je totiž nejen nejzdravější potravinou vůbec, ale i natolik tvárnou, že ji lze konzumovat samostatně, jako nápoj i součást hotových pokrmů

Goji neboli kustovnice čínská 2.díl

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • HANOY
    HANOY

    Goji jím pravidelně,ale chtěla bych se zeptat,zda ji mohou jíst i děti,od kterého věku a v jakém množství.Mám vnučku starou rok a půl a ta by chtěla také "zobat".Děkuji za odpověď.

    12.04.2009 19:04:33

  • Sunny
    Sunny

    Goji je mnamka, jenom by nemusela být tak drahá. =(

    07.04.2009 14:40:07

  • Ren
    Ren

    Už se nemůžu dočkat další části článku. Rozhodně si ji zkusím vypěstovat, zvlášť pokud to je opravdu tak nenáročné a navíc zdravé.

    06.04.2009 20:50:35

  • Evička Š.
    Evička Š.

    Děkuji moc za článek! Kustovnici doma mám a pravidelně ji konzumuji. Když jsem si ji kupovala, bylo mi řečeno, že je to prakticky na vše a tady se mi to jen potvrdilo :o) Nejraději ji mám jen tak v bílém jogurtu, dodá mu zvláštně dobrou chuť ;-)

    06.04.2009 18:25:25

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Goji neboli kustovnice čínská 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.