Nakupujete občas v prodejnách specializovaných na zdravou výživu? Možná jste zahlédli miniaturní červené plody a báli jste se zkusit. Goji jsou přitom léčivou lahůdkou.
Čínská medicína na goji neboli kustovnici čínskou nedá dopustit, hraje nezastupitelnou roli mezi léčivými a posilujícími plody rostlin. Jedná se o keřovitou trvalku s trny, mající načervenalé podlouhlé plody (bobule) velké až 2 cm. Je uznávána zejména v Číně, Tibetu, Koreji a Japonsku, kde se hojně pěstuje.
Sice to není vědecky potvrzeno, ale je známo, že výživná hodnota goji předčí mnohé ovoce a v poměru ke své velikosti je nutričně nejbohatším plodem. Při konzumaci goji dodáme tělu přes 15 druhů aminokyselin, okolo 20 stopových prvků a množství minerálů. Kustovnice je zásobárnou karotenoidů, vitamínů skupiny B, vitamínu E a dalších hodnotných látek.
Kustovnice čínská je všelékem. Preventivně chrání kardiovaskulární systém, působí antioxidačne, antibakteriálně a významně působí na naši imunitu. Bojuje proti stárnutí zejména díky obsahu Lycium polysacharidů. Podporuje funkci jater a ledvin, působí příznivě na náš zrak, kůži (často se užívá při lupence a zánětech kůže). Konzumací goji zmírníme astma, nejrůznější alergie a snížíme krevní tlak.
Červené bobulky také napomáhají tělu při tvorbě červených krvinek, stimulují nervový systém a celkově organismus vnitřně zklidňují a harmonizují. Účinek kustovnice čínské poznáme i po náročném večírku s množstvím alkoholu. Goji dokáže zmírnit kocovinu a pomoci tělu se s náporem alkoholu lépe vyrovnat. Navíc je účinným afrodiziakem, zvyšuje libido, mužská populace ji uvítá jako prevenci impotence a při potížích s předčasným výronem semene.
Díky obsahu betakarotenu (ještě více než najdeme v mrkvi), je vhodná zvýšená konzumace goji v letním období - chrání pokožku proti nepříznivému UV záření, uchovává kůži zdravou, pevnou a dodává ji barvu.
Protože je kustovnice čínská nenáročnou rostlinou, lze si ji vypěstovat i na vlastní zahrádce při našich klimatických podmínkách. Zralé plody jsou v České republice k sehnání pouze v prodejnách se zdravou výživou a lékárnách, zejména ty v bio kvalitě. S těmito bobulkami se nejčastěji setkáváme v sušeném stavu, na pohled nepůsobí zrovna lahodně, připomínají miniaturní chilli papričky, ovšem chuť je naprosto jiná - nasládlá, nahořklá a jakoby po "namíchaném bobulovém ovoci".
O samotné konzumaci si podrobně řekneme v příštím článku a určitě se můžete těšit i na nějaký ten recept. Goji je totiž nejen nejzdravější potravinou vůbec, ale i natolik tvárnou, že ji lze konzumovat samostatně, jako nápoj i součást hotových pokrmů.
Goji neboli kustovnice čínská 2.dílFoto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena