reklama
hledat uživatel
       

Grapefruit a jeho tajemství

Ovoce mnohými lidmi zatracované, nebo nedoceňované, díky své hořké chuti a těžšímu přístupu k jedlé části. Avšak ovoce, které bychom měli konzumovat pravidelně a to minimálně 2 x týdně, protože jeho léčebné schopnosti jsou doslova obrovské.

Historie

Citrus paradisi, neboli grapefruit, pochází původně z jihovýchodní Asie, pravděpodobně z jižní Číny. Avšak první zprávy o něm pocházejí až z konce 17. a začátku 18. století z Barbadosu a Jamajky. Odtud bylo toto ovoce počátkem 19. století převezeno na americký kontinent, kde se od roku 1880 rozvinulo jeho komerční pěstování, a to hlavně na jihovýchodě USA. V Evropě začaly být grapefruity pěstovány teprve v průběhu 20. století.

Vzhled a fakta

Citrusový strom s rozložitou korunou, silným kmenem a robustními větvemi, kvete bílými květy. Plody "grepy" rostou na větvích jednotlivě i v hroznech. Jsou žluté, kulovité, sladkohořké chuti. Dospělý strom rodí 500 až 700 kusů grapefruitů ročně. Při průměru 10 až 20 cm a váze od 200 do 450 gramů lehce spočítáme, že z jednoho grapefruitového stromu můžeme sklidit až 6 metráků ovoce.

Zdravotní účinky

  • plody jsou velice zdravé díky vysokému obsahu vitaminu C, B1 a K, dále výhodným vzájemným poměrem makro a mikroprvků
  • vysoký obsah vitaminu C se zvláštní vazbou pomáhá v těle zadržet vápník, což je prospěšné při léčbě chorob kalciem - alergie, astma, osteoporóza a některé funkce štítné žlázy
  • vysoký obsah kyseliny citrónové působí protihnilobně na močové a zažívací cesty
  • zlepšují chuť k jídlu, krevní oběh a látkovou proměnu
  • upravuje hladinu cukru v krvi, která zejména po jídle prudce stoupá
  • mírní potíže při křečových žilách a zánětech žil
  • ředí hustou krev a velmi výrazně zlepšují stav dnové a revmatické artritidy
  • bývají využívány při odtučňovacích dietách, jelikož jejich konzumace pomáhá snižovat nadváhu
  • konzumace dvou kusů tohoto ovoce denně může snížit hladinu cholesterolu až o 20% a výrazně upravit vztah mezi takzvaným dobrým a špatným cholesterolem ve prospěch toho dobrého
  • velmi příznivě působí při chorobách srdce a cév, zvláště ateroskleróze a pektorální angíně
  • pravidelná konzumace grapefruitů dokonce odstraňuje sklerotický nános na vnitřní straně tepen a cév
  • při laboratorních pokusech na zvířatech se prokázal protirakovinný účinek grepů
  • šťáva z grepů procházející lidským tělem na sebe váže obrovské množství kyseliny močové a toxických látek, a pomáhá tak zbavit tělo všech nečistot a škodlivin

Kuchyňské použití

Z grapefruitů se v kuchyni používá dužina a šťáva. Jejich nahořklá chuť svádí k použití cukru, ale nikdy jej ke grepům nepřidávejte, protože kyseliny způsobují v těle jeho kvašení a potom reaguje tento plod spíše kysele, než alkalicky. Jinak jej používáme do ovocných salátů, dezertů, jídel i koktejlů. Pokud máte grepy doma, určitě vyzkoušejte Grepový salát. Recept si také můžete přidat do své kuchařky. Grapefruit je skutečně velmi pozoruhodným ovocem a měl by být konzumován pravidelně a ne pouze výjimečně, jako pochoutka. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Grapefruit a jeho tajemství

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.