Ne každý z nás má to štěstí bydlet ve vlastním domě nebo vlastnit nějakou tu menší chatku. Pak nám nic jiného nezbývá, než si nějakou tu dobrotu ugrilovat na balkoně či přímo v bytě.
Lidé si oblíbili grilování nejen o víkendu, ale i v letních horkých večerech. Grilování si oblíbily i děti.
Grilovat se dá vše od masa, ryb, uzenin až po ovoce a zeleninu. Přitom se nemusíme bát, že by sladká jídla nasála chutě.
Je bezpečný a snadno udržovatelný. Vyžaduje ale přívod elektřiny. U plynových grilů s víkem můžeme využít nepřímé grilování, které je podobné jako u horkovzdušné trouby.
Je rovněž snadno udržovatelný a neobtěžuje okolí kouřem. Plynové hořáky je možné nastavit na žádanou teplotu.
Je vhodný nejen na balkon, ale i v bytě můžeme tento gril využít. Rozpaluje se jako ploténky na sklokeramických deskách. Ploténku lze vyjmout a položit na stůl, kde můžeme ohřát kávu, čaj nebo jiné pokrmy.
V grilu se topí briketami nebo dřevěným uhlím. Abychom zabránili ukapávání tuku na uhlíky, použijeme aluminiové tácky.
Je to plynový gril s lávovými kameny. Maso nebo ovoce se v nich peče na lávových kamenech zahřátých plynovými hořáky. Tyhle kameny vstřebají velké množství z masa odkapaného tuku. Po grilování kameny zahřejeme na maximum. Z kamenů si vypálí nečistoty.
Pstruha nemusíme nakládat do marinády. Měl by být čerstvý a vykuchaný. Po povrchu ho můžeme natírat bylinkovým olejem a dovnitř pstruha dáváme zeleninu. Ke grilování se hodí jak kapr, tak i makrela. Grilujeme přibližně 17 minut.
Kotleta je trochu sušší a libové maso, proto je dobré maso marinovat alespoň 12 hodin předem. Kotletu si naložíme do soli, česneku a pepře, kotletu můžeme naložit i do bylinkové marinády. Grilujeme 10 až 12 minut.
Tohle maso je velice kvalitní a hlavně šťavnaté, je dobré se šalvějí nebo bazalkou. Svíčkovou je dobré špikovat česnekem. Maso nakrájíme na plátky vysoké asi 5 cm, jemně naklepeme, posypeme solí a drceným kmínem. Grilujeme asi 12 minut.
Telecí kotletu je dobré marinovat alespoň 12 hodin před pečením. Dobrá kombinace marinády je sůl, dva citrony, několik lžic oleje a bazalky. Grilujeme asi 11 minut.
Kuřecí prsa naložíme před grilováním do marinády z provensálského koření. Můžeme rovněž použít jiné koření podle naší chuti. Zakápneme olejem. Grilujeme asi 12 minut.
Marinujeme je víc než 12 hodin. Do marinády můžeme použít med nebo javorový sirup. Pikantní marinádu připravíme z medu, worcestrové omáčky, soli, oleje a jemně nasekané pálivé papričky. Nakonec kuřecí stehna grilujeme asi 10 minut.
Lilek nakrájíme na plátky a můžeme potřít olivovým olejem. Lilek můžeme ochutit kořením a také grilovat v alobalu. Vhodné je bylinkové máslo s nakrájenou petrželovou natí. Před grilováním lilek osolíme a nechám uležet. Grilujeme asi 7 minut.
Houby je dobré před grilováním podusit. Jinak by mohly způsobit zdravotní potíže. Houby můžeme doplnit ke špízům, ale dají se připravovat i samostatně. Vhodné jsou hřiby. Grilujeme asi 10 minut.
Během grilování je dobré mít při ruce speciální grilovací kleštičky na manipulaci s pokrmem. Hodí se i grilovací teploměr, kterým po zapíchnutí do pokrmu zjistíme, zda je jídlo hotové.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena