reklama
hledat uživatel
       

Příprava pokrmů na grilu na dřevěném uhlí je poněkud zdlouhavější, než u jiných grilů. Možná právě proto se stala oblíbenou společenskou záležitostí, kterou zvládnou i začínající kuchtíci.

Co budeme potřebovat

Gril na dřevěné uhlí by měl být ze žáruvzdorného smaltu a vnitřní rošty z nerezové oceli. Rošt musí být polohovatelný, což je důležité pro regulaci teploty při pečení.

Výhodou u tohoto grilování je, že můžeme značně zjemnit a ovlivnit chuť připravovaného pokrmu. Toho dosáhneme tak, že na žhavé uhlíky vložíme předem namočené lupínky dřeva z jabloně, třešně nebo ořechu. Také stačí navlhčené větvičky rozmarýnu, tymiánu, nebo přidáme bobkový list či bobule jalovce.

Naopak nevýhodou je zde odkapávání přebytečného tuku do ohně, tím i vznik karcinogenních zplodin, které mohou ulpět na připravovaném pokrmu. Proto si raději nachystáme alobalové tácky nebo misky určené pro grilování. Pokud uhlíky od tuku přeci jenom chytnou, lehce je uhasíme roztokem vody s octem v poměru 5:1, který si předem připravíme do rozprašovače.

Na obracení masa budeme potřebovat kleště a lopatičku s dlouhou rukojetí. Nikdy nepoužíváme vidličku a nůž. Chceme-li připravovat špízy a nemáme kovové jehly, použijeme špejle, které předem na několik hodin namočíme do vody.

Co všechno můžeme grilovat

Grilovat můžeme téměř všechny druhy masa. Z vepřového je nejvhodnější krkovička, kotleta a panenka. Z drůbežího se hodí prsa, křidélka a stehýnka. Samozřejmě sem patří i ryby, jehněčí kotlety, hovězí svíčková a nízký roštěnec. Nevhodné je přední a tužší zadní hovězí. Výborně chutná ogrilovaná zelenina, zejména lilek, rajčata, cukety, žampiony, papriky, kukuřice, chřest, pórek, cibule atp. Na grilu můžeme připravit i ovoce (například, jablka, ananas nebo broskve), které podáváme s tvarohovými krémy.

Marinování masa

Maso den před grilováním nakládáme do nejrůznějších marinád. Aby nebylo vysušené, měl by být základem marinády vždy olej. K němu můžeme přidávat nejrůznější usekané bylinky, koření, zeleninu, víno, pivo a dochucovače - jako je například sójová omáčka, hořčice, kečup, ale i med a švestková povidla. Nebojme se experimentovat s nejrůznějšími přísadami . Grilování nabízí spoustu možností a chuťových variací. Při marinování masa je také velmi důležitá nádoba, do které maso budeme nakládat. Používáme zásadně skleněné, porcelánové, nerezové nebo plastové mísy. Nikdy nepoužíváme nádoby hliníkové, neboť marinády mívají kyselé pH, maso by pak mohlo chutnat po kovu.

Příprava na grilování

Alespoň dvě hodiny před podáváním masa si připravíme gril. Pokud je to potřeba, musíme důkladně očistit mřížku ocelovým kartáčem. Naštípeme třísky a pomocí papíru nebo podpalovače rozděláme oheň. Jakmile se oheň rozhoří, zasypeme ho dřevěným uhlím tak, aby pokrývalo celou plochu grilu. Uhlí necháme hořet tak dlouho, dokud uhlíky nejsou žhavé a mají bělavé okraje. To trvá asi 35 minut. Mezitím necháme okapat maso od marinády. Také si připravíme veškeré nádobí, steakové přibory, ubrousky, omáčky a dipy, pečivo atd., abychom mohli ugrilované pokrmy ihned servírovat. Nesmíme zapomenout na sůl, neboť maso solíme teprve až je upečené, nikdy ho nesolíme syrové.

Grilování

Před položením masa na gril potřeme rošt olejem, aby se nepřilepovalo a netrhalo. Maso grilujeme z obou stran přibližně 15 až 30 minut a během pečení potíráme marinádou nebo olejem. Doba přípravy záleží na druhu použitého masa. Rychleji bude samozřejmě připravené maso drůbeží a déle trvá pečení steaku z hovězí roštěné. Maso musí být dobře propečené, ale ne vysušené. Uvnitř musí být šťavnaté, ale ne syrové. To jednoduše zjistíme tak, že nejvyšší plátek rozkrojíme a podle potřeby dopečeme. Hotové maso přendáme z grilu na mísu, osolíme a na 3 - 5 minut zakryjeme poklicí. Maso tak bude mít výraznější chuť.

Na grilu si můžeme  připravit i přílohy z nejrůznějších druhů zeleniny, také opéci rozkrojenou bagetu, kterou předem potřeme bylinkovým máslem. Výborně chutnají i plátky brambor ochucené česnekovou marinádou.

Nezbývá, než všem milovníkům grilování popřát pěkné počasí a vydařenou, voňavou a chutnou párty.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • klaun10
    klaun10

    Grilování

    Velmi mě překvapuje, že se stále používají grily s přímým žárem. Vždyť teplota grilu bývá kolem 500°C a tím dochází k přepalování grilovaných potravin a navíc odkapávající tuk do uhně vytváří jedovaté splodiny, které se usazují v potravině. Již několik let používám tzv. vodní gril a grilované pokrmy jsou šťavnaté s nádhernou kůrčičkou a nejsou spálené. Tento gril má mezi ohništěm a grilovací mřížkou tzv. lavor s vodní náplní. Toto má za účel snížit teplotu spalin grilu cca na 250 °C a zároveň zachycovat odkapávající tuk. Grilování je čisté a maso není páchnoucí po spalinách. V těchto grilech lze zároveň i udit. Není nutno za tento gril vydávat několik tisíc, ale lze jej zakoupit již za cca 1600,- Kč. Po několika letých zkušenostech s tímto grilem bych se již k původnímu grilování nevrátil. Předesílám že nejsem prodejní agent a ani prodejce těchto grilů. V případě zájmu rád poskytnu bližší informace a zkušenosti. Grilování zdar !

    14.06.2009 23:40:33

  • cici
    cici

    my grilujeme cele leto na chate. manzel preferuje maso, ja ovoce a zeleninu, nedavno jsem objevila grilovane syry, mnam. jsme fakt maniaci. a musim se pochlubit, podarilo se mi vyhrat v soutezi hellmanns gril, koupila jsem jednu tatarku, poslala sms a bylo to. takze uz budem asi grilovat porad:-)

    07.06.2009 21:42:58

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Grilujeme na dřevěném uhlí

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.