reklama
hledat uživatel
       

Co je Halloween

Halloween (All-hallow-even je v češtině něco jako "uctívejme všechny svaté") je svátek, jehož původ sahá až do období starých keltů, slavený 31. října. Tehdy lidé v noci na prvního listopadu svítili na cestu duším mrtvých, a to lucernami vyrobenými z dýní. Dnes slaví svátek většinou děti, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu se slavným pořekadlem: "Koledu nebo Vám něco provedu" a koledují sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicko-mluvících zemích. V naší zemi "slavíme" tzv. dušičky neboli den všech svatých.

Začínáme - vydlabeme dýni

Jako první po omytí dýní přijde na řadu ozdobné, třeba vroubkované odříznutí "čepičky“ na lampičku a vydlabání dýní. A tak se nabízí otázka, co se semeny?

A je tu první halloweenský recept

3dl očištěná semena, 1 lžíce sójová omáčka, 1 lžíce vody

Sójovou omáčku smícháme s vodou. Semena opražíme na suché pánvi, dokud se nezačnou nafukovat, přilijeme sójovou omáčku a za stálého míchání necháme do semen vstřebat veškerou vodu.

A druhý halloweenský recept

Semena očistíme od vláken a dobře osušíme v utěrce. 2 lžíce oleje smícháme s půl lžící bylinek (fenykl, anýz nebo koriandr). Ochucený olej smícháme se 2 šálky semen a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pražíme, dokud nezačnou pukat. Podle chuti osolíme. Nejvhodnější jsou tmavá semínka, která se nemusí loupat.

Pokračujeme - vymyslíme ornament

Proč by naše dýně měla mít zrovna obličej? Stačí použít formičku hvězdičky. Po celém obvodu dýně dužinu proděravíme malými hvězdičkami, ale musíme dávat pozor, abychom lampičku nerozmačkali. A malé zbylé hvězdičky použijeme k přípravě dušené dýně s jablky.

Dušená dýně s jablky

Hvězdičky dýní (1000 g) oloupeme, pokud jsou velké, tak je přepůlíme a dáme je do hrnce. Přidáme oloupaná a nadrobno nakrájená jablka (600 g), 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, půl sklenice vody a za občasného míchání dusíme doměkka. Hotovou dýni posypeme nasekanými ořechy (150 g) a posypeme skořicí. Nebo můžeme pomocí ostrého nože vyřezat po celém obvodu dýně od vrchu dolů měsíčky, přičemž ovšem musíme zachovat tvar a nesmíme měsíčky propojit. Vykrájené dýňové pásky použijeme na přípravu guláše z dýně.

Guláš z dýně

5 velkých cibulí oloupeme, nakrájíme a osmahneme. Přidáme sladkou papriku (4 lžičky), drcený kmín i muškátový oříšek a zamícháme. Zalijeme 3 lžícemi octa a 125 ml vody. Do nálevu nasypeme oloupané, na kostky nakrájené brambory (500 g) a na kostičky nakrájené sladkokyselé okurky (5 ks) a podusíme. Dýni (750 g) oloupeme, nakrájíme na kostky a vmícháme do guláše. Vše zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla ponořena, a přidáme bobkový list a rozmarýn. Na menším plameni vaříme za občasného promíchání asi 45 minut. Pak přidáme cukr (2 lžičky), podle chuti osolíme a opepříme a zalijeme smetanou (creme fraich). Necháme ještě 20 minut provařit a podáváme. Taky můžeme do dýně vyřezat obrys kočky nebo netopýra a vykrojenou dýni použít na přípravu rizota s dýní.

Rizoto z dýně

500 g dýně oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve lžíci másla osmahneme na kostičky nakrájenou oloupanou cibuli a přidáme dýni. Pomalu vaříme a přidáváme horké mléko (300 ml). Pak rozvařenou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme k ní rýži (300 g), zalijeme horkým zeleninovým vývarem, osolíme i osladíme (1 lžička) a lehce zaprášíme muškátovým oříškem. Za stálého míchání vaříme do změknutí rýže. Odstavíme, přidáme 1 - 2 lžíce másla, strouhaný parmazán (50 g) a pepř. Rizoto dobře promícháme a na talířích ještě posypeme strouhaným parmazánem.

Halloweenské dýně

Máme vydlabané tři dýně. Do každé dáme malou svíčku a postavíme je na práh domu. Jedna bude okolí zdobit krásnými malými hvězdičkami, druhá vypadá jako žíhaný svítící meloun a ze třetí na nevítanou návštěvu vyskočí kočka nebo vyletí netopýr. A my si doma v klidu nalijeme dýňový džus, třeba do vydlabané malé okrasné dýně.

Dýňový džus

Kůru ze dvou chemicky neošetřených pomerančů, jeden pomeranč nakrájený na plátky, 400 g na kostičky nakrájené dýně a 400 g cukru krupice uvaříme ve 1500 ml vody doměkka. Necháme vychladnout, přidáme 40 g kyseliny citronové a zředíme až 8 l vody. Podle chuti můžeme přidat vitacit (ovocit, tang). A zakousnout můžeme kompotovou buchtu nebo řezy s kokosovým bezé. Oba moučníky a mnoho jiných receptů z dýní, najdete na hlavní stránce po zadání hesla "dýně" a hledej v receptech. Dobrou chuť!

Další dýňové recepty 

Dýňové pyré
(doba přípravy 30 min )

Dýňové karbanátky
(doba přípravy 45 min )

Dýňové rizoto se sýrem
(doba přípravy 45 min )

Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )

Americký dýňový koláč
(doba přípravy 1 h 15 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.