Tradičními znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané, které mají uvnitř svíčku. Dále čarodějky, duchové, černé kočky, oheň a příšery. Barvy Halloweenu jsou černá a oranžová. Už máte vydlabanou dýni a chystáte se užít svátky podzimu?
Halloween (All-hallow-even je v češtině něco jako "uctívejme všechny svaté") je svátek, jehož původ sahá až do období starých keltů, slavený 31. října. Tehdy lidé v noci na prvního listopadu svítili na cestu duším mrtvých, a to lucernami vyrobenými z dýní. Dnes slaví svátek většinou děti, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu se slavným pořekadlem: "Koledu nebo Vám něco provedu" a koledují sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicko-mluvících zemích. V naší zemi "slavíme" tzv. dušičky neboli den všech svatých.
Jako první po omytí dýní přijde na řadu ozdobné, třeba vroubkované odříznutí "čepičky“ na lampičku a vydlabání dýní. A tak se nabízí otázka, co se semeny?
3dl očištěná semena, 1 lžíce sójová omáčka, 1 lžíce vody
Sójovou omáčku smícháme s vodou. Semena opražíme na suché pánvi, dokud se nezačnou nafukovat, přilijeme sójovou omáčku a za stálého míchání necháme do semen vstřebat veškerou vodu.
Semena očistíme od vláken a dobře osušíme v utěrce. 2 lžíce oleje smícháme s půl lžící bylinek (fenykl, anýz nebo koriandr). Ochucený olej smícháme se 2 šálky semen a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pražíme, dokud nezačnou pukat. Podle chuti osolíme. Nejvhodnější jsou tmavá semínka, která se nemusí loupat.
Proč by naše dýně měla mít zrovna obličej? Stačí použít formičku hvězdičky. Po celém obvodu dýně dužinu proděravíme malými hvězdičkami, ale musíme dávat pozor, abychom lampičku nerozmačkali. A malé zbylé hvězdičky použijeme k přípravě dušené dýně s jablky.
Hvězdičky dýní (1000 g) oloupeme, pokud jsou velké, tak je přepůlíme a dáme je do hrnce. Přidáme oloupaná a nadrobno nakrájená jablka (600 g), 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, půl sklenice vody a za občasného míchání dusíme doměkka. Hotovou dýni posypeme nasekanými ořechy (150 g) a posypeme skořicí. Nebo můžeme pomocí ostrého nože vyřezat po celém obvodu dýně od vrchu dolů měsíčky, přičemž ovšem musíme zachovat tvar a nesmíme měsíčky propojit. Vykrájené dýňové pásky použijeme na přípravu guláše z dýně.
5 velkých cibulí oloupeme, nakrájíme a osmahneme. Přidáme sladkou papriku (4 lžičky), drcený kmín i muškátový oříšek a zamícháme. Zalijeme 3 lžícemi octa a 125 ml vody. Do nálevu nasypeme oloupané, na kostky nakrájené brambory (500 g) a na kostičky nakrájené sladkokyselé okurky (5 ks) a podusíme. Dýni (750 g) oloupeme, nakrájíme na kostky a vmícháme do guláše. Vše zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla ponořena, a přidáme bobkový list a rozmarýn. Na menším plameni vaříme za občasného promíchání asi 45 minut. Pak přidáme cukr (2 lžičky), podle chuti osolíme a opepříme a zalijeme smetanou (creme fraich). Necháme ještě 20 minut provařit a podáváme. Taky můžeme do dýně vyřezat obrys kočky nebo netopýra a vykrojenou dýni použít na přípravu rizota s dýní.
500 g dýně oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve lžíci másla osmahneme na kostičky nakrájenou oloupanou cibuli a přidáme dýni. Pomalu vaříme a přidáváme horké mléko (300 ml). Pak rozvařenou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme k ní rýži (300 g), zalijeme horkým zeleninovým vývarem, osolíme i osladíme (1 lžička) a lehce zaprášíme muškátovým oříškem. Za stálého míchání vaříme do změknutí rýže. Odstavíme, přidáme 1 - 2 lžíce másla, strouhaný parmazán (50 g) a pepř. Rizoto dobře promícháme a na talířích ještě posypeme strouhaným parmazánem.
Máme vydlabané tři dýně. Do každé dáme malou svíčku a postavíme je na práh domu. Jedna bude okolí zdobit krásnými malými hvězdičkami, druhá vypadá jako žíhaný svítící meloun a ze třetí na nevítanou návštěvu vyskočí kočka nebo vyletí netopýr. A my si doma v klidu nalijeme dýňový džus, třeba do vydlabané malé okrasné dýně.
Videonávod: Jak si vyřezat strašidelnou halloweenskou dýni?
Svátek všech mrtvých Halloween se slaví všude po světě. Oslavte ho i vy. Máme pro vás podrobný videonávod, jak si vyřezat halloweenskou dýni. Pojďme na to!
Kůru ze dvou chemicky neošetřených pomerančů, jeden pomeranč nakrájený na plátky, 400 g na kostičky nakrájené dýně a 400 g cukru krupice uvaříme ve 1500 ml vody doměkka. Necháme vychladnout, přidáme 40 g kyseliny citronové a zředíme až 8 l vody. Podle chuti můžeme přidat vitacit (ovocit, tang). A zakousnout můžeme kompotovou buchtu nebo řezy s kokosovým bezé. Oba moučníky a mnoho jiných receptů z dýní, najdete na hlavní stránce po zadání hesla "dýně" a hledej v receptech. Dobrou chuť!
Halloweenská párty ve stylu: Dokonalý dýňový dort krok za krokem
Máte doma dýni a další polévku z ní už vařit nechcete? Zkuste tento recept na dýňový dort, který můžete použít na halloweenskou oslavu nebo si ho upéct jen tak ke kávě.
Další dýňové recepty
Dýňové pyré
(doba přípravy 30 min )
Dýňové karbanátky
(doba přípravy 45 min )
Dýňové rizoto se sýrem
(doba přípravy 45 min )
Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )
Americký dýňový koláč
(doba přípravy 1 h 15 min )
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Úvodní foto: Shutterstock.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena