reklama
hledat uživatel
       

Historie výroby pizzy

Také neodoláte, když je vám nabídnuta pizza? Sýrová, se žampiony, šunková, ale i s dalšími doplňky. Okruh přátel pizzy se dodnes neustále rozšiřuje.

Kdo chce pátrat po jejím vzniku, musí nahlédnout do historie. Už před několika tisíciletími začali staří Egypťané rozemílat obilí a po jeho zpracování s vodou připravovali ploché koláče jednoduchého těsta. Později je začali obkládat různými doplňky. Mnohé jejich zvyky převzali staří Římané.

Z historie výroby

Po celá tisíciletí probíhala příprava tohoto pečiva bez velkých změn. Ke zvýšení jeho chutnosti došlo po rozšíření výroby sýrů. Také po výpravách Kryštofa Kolumba a dalších mořeplavců, kdy se do Evropy zavedlo pěstování rajčat. Rajčata a rajčatové protlaky se totiž staly časem téměř nezbytným a dnes už neodmyslitelným doplňkem pizzy. Původní výraz "picea", ze kterého je odvozeno současné pojmenování pizza, pochází z jižní Itálie, konkrétně z okolí Neapole. Na konci 17.století začaly vznikat v Neapoli speciální restaurace - pizzerie, které nabízely pizzu v jejích různých úpravách.

Vývoj přípravy pizzy

Příprava pizzy procházela zajímavým vývojem. Nejprve byla pizza jen tenkým plochým koláčem z kynutého těsta obloženým rozsekaným česnekem. Ten se zakapal olejem a zapekl v malé peci nebo troubě. Až později se začal koláč obkládat rajčaty a rajčatovým protlakem a doplňovat drobnými rybami a sýrem. Tradičně se používal měkký sýr mozzarella, který se vyráběl z buvolího a kravského mléka v okolí Neapole. Pizza se připravovala v různých variantách, ale většinou se společným názvem neapolská pizza.

Premiéra pizzy v roce 1899

Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z pizzerie v Neapoli připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Samotná pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy! Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.

Rozšíření pizzy za hranice města Neapol

Dalším městem, kde se stala pizza oblíbenou, bylo město Miláno. Hosté si pochutnávali na milánské pizze, která se podávala jako velmi tenký koláč obložený rajčaty nebo rajčatovým protlakem a tenkými plátky nakrájené klobásy, s hlavičkami chřestu, lístky bazalky a tenkými plátky mozzarelly. To vše bylo ještě zasypáno strouhaným balkánským sýrem. Před samotným pečením se pizza pokapala olivovým olejem.

Obliba pizzy

Obliba pizzy výrazně rostla. Pizza se rychle rozšířila do dalších italským měst a oblastí, kde se i dnes připravuje v desítkách obměn. Velkou oblibu našla u turistů, kteří ji ochutnali při návštěvě Itálie. Nakonec se pizza rozšířila nejen do nových italských restaurací a jídelen s rychlým občerstvením, ale i do dalších zemí světa.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Historie výroby pizzy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.