reklama
hledat uživatel
       

Cuketa - tvárná zelenina

Cuketa je zeleninou, která se dá upravovat na tisíce způsobů. U přípravy moučníků má velké plus - dodá těstu na šťavnatosti. Moučníky z cukety jsou tak dlouho vláčné. Z cuketového těsta lze připravit koláče, buchty, palačinky i mufffiny. My se vrhneme na pečení cuketového perníku, který doplníme nastrouhanými jablky.

Recept na cuketový perník s jablky krok za krokem

1) Na cuketový perník si připravíme menší cuketu, budeme potřebovat 300 g čisté váhy. Dále si přichystáme tři menší jablíčka, 250 g třtinového cukru, 350 g hladké mouky, 2 dl rostlinného oleje, 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřícího prášku do perníku, 2 - 3 lžíče kakaa a mandle (100 g).

2) Cuketu oloupeme, vydlabeme střed se semínky a odvážíme si 300 g. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a rozkrájíme.

3) Do větší mísy rozklepneme vajíčka, přidáme vanilkový a třtinový cukr. Směs dohladka vyšleháme.

4) Cuketu s jablky nastrouháme.

5) Nastrouhanou cuketu s jablíčky vmícháme do vyšlehané vaječné směsi.

6) Postupně přidáváme hladkou mouku promíchanou s práškem do perníku a přiléváme olej. Těsto stále mícháme. 

7) Nakonec do těsta vmícháme kakao a mandle nasekané na nudličky (70 g), zbytek si odložíme na vršek perníku.

8) Dobře rozmíchané těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, vrch těsta posypeme zbytkem mandliček.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme zhruba 25 minut. Na konci pečení vezmeme špejli, píchneme ji do středu moučníku a vytáhneme. Pokud je špejle suchá, máme upečeno.

9) Upečený perník z cukety a jablek necháme mírně vychladnout, poté můžeme začít krájet na kostky.

10) Jednotlivé porce cuketového perníku s jablky rozdělíme na dezertní talířky a můžeme podávat. Moučník skvěle chutná k odpolední kávě.

11) Podle chuti můžeme cuketový perník s jablky pocukrovat a doplnit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.



Přidat příspěvek k článku Hledáte recept na opravdu šťavnatý cuketový perník? Tady je!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.