reklama
hledat uživatel
       

Hlíva ústřičná

Tato méně známá a ne moc používaná houba si tedy zasluhuje pozornost. Stimuluje totiž imunitní systém a obsahuje spoustu dalších věcí, o kterých si teď řekneme. Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je cizopasná houba, kterou v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech většiny listnatých stromů.

V současné době se již tato houba pěstuje na speciálně upravené slámě. Pokud pěstitel dodrží pečlivě celý návod k pěstování, který je napsán u sadby, vyroste hlíva i největším začátečníkům.

Hlíva v kuchyni

Hlíva má v kuchyni všestranné využití. Přidává se do polévek, do gulášů, k masům a do omáček. Také se skvěle konzervuje. Ve světě znají houbu i uzenou nebo zakvašovanou jako zelí, v sýrech či ve sterilizovaných salátech. Plodnice hub obsahují mnoho vody a nestravitelných látek, které jsou vynikající složkou diet pro diabetiky, lidi s vysokým tlakem a také pro lidi, kteří mají vysoký cholesterol. Proto doporučují lékaři konzumaci hlívových jídel postiženým s nadváhou, protože tyto pokrmy velice zasytí. Jídla také obsahují mnoho vitamínu B a minerální látky.

V posledních letech se zkoumají kladné účinky hlívy na rakovinu. Na Slovensku zjistili, že látka obsažená v hlívách stimuluje imunitní systém. Nestravitelné složky jsou dobrou prevencí výskytu rakoviny zažívacího traktu, byl také popsán pozitivní vliv při kožních onemocněních alergiemi.

Dnes už se hlíva i její hybridy volně prodávájí v supermarketech. Při skladování se na ní občas vyskytne bílý povlak, který vypadá jako plíseň, jde však o fyziologický jev, který není našemu zdraví nikterak škodlivý. Hlíva se v přírodě vyskytuje nejčastěji na podzim a v zimě a pokud je zima mírná, tak plodí až do března. Roste v parcích a alejích. Vůbec jí nevadí teploty pod bod mrazu, ale vysoké letní teploty jí škodí. Pokud jste teď zjistili, že jste vlastně hlívu neochutnali, tak běžte do obchodu a zkuste si ji upravit, jakýmkoliv způsobem. Výborná je pečená spolu s další zeleninou, je velice dietní!

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Smitha664
    Smitha664

    I will immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or enewsletter service. Do you ' ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks. fcakfgcedacacbef

    09.08.2018 12:36:58

  • Doči
    Doči

    syrová hliva ustřičná

    Zajímalo by mě,zda se dá konzumovat hlíva ustřičná za syrova.
    Děkuji doči

    25.01.2015 17:24:12

  • Béďa
    Béďa

    toto nemá chybu

    03.03.2013 21:33:30

  • Béďa
    Béďa

    toto nemá chybu

    03.03.2013 21:33:10

  • Lenka
    Lenka

    Dobrý den, je pravda, že se hlíva musí skladovat v chladnu, protože v teple se stává jedovatou?

    23.03.2012 17:56:21

  • Helena
    Helena

    Prosím, mohl by mi někdo poradit, jak uchovávat hlívu přes zimu aby se nezničily hodontné látky, které obsahuje? Děkuji moc za odpověď.

    27.11.2009 13:35:57

    • doktor
      doktor

      Ahoj ,hlíva ústřičná je docela unikátní a nedoceněna dřevokazná houba.Tak ad a)syrová,jsou 3 možnosti,obalována,přírodní řízek a rizoto.Detaily znáš.ad)b nakládaná,běžný způsob jako znojemské okurky.Doporučuji,vynikající.adc)závisí na tom jestli výkonnou sušičku máš.Když ne,silnější provázek,naporcovat dle libosti/hodně se scvrknou/napáskovat a dle počasí čekat.Pak krásně voní,uložit ve sklenicích se se zabroušeným,nebo vzduchotěsným víkem,posypat mletým pepřem/nešetři a pořádne před uzavřením protřepej/.A,prosím,napiš jak jsi s experimenty dopad. Děkuji za zájem a zdravím.

      30.06.2006 12:17:21

    • doktor
      doktor

      Ahoj.Hlíva ústřičná je docela unikátní dřevokazná houba. Vynikající a nedoceněna.Tak postupně:ad1.jak připravovat hlívu syrovou.Máte na výběr:obalenou jako řízek.Jako přírodní řízek.Jako přílohu do rizota.Je na vás.Ale rád bych při vší účtě k vám připomněl,hlíva ústřičná miluje sojovou omáčku.Když nemáte pravou z oblasti vychodní Asie,stačí polévkové kořeni Maggi.Hlívu dle velikosti plodnic rozdělíte na pláty.Polejete sojovou omáčkouz přimě

      30.06.2006 12:19:16

  • Heli
    Heli

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na výrobu domácí tinktury z hlívy. Stačí syrovou čerstvou hlívu naložit do alkoholu (slivovice, vodky) a nechat 6 neděl louhovat? Nebo je nějaký jiný výrobní postup? Děkuji moc za odpověď s pozdravem a přáním hezkého dne.

    13.07.2008 08:37:41

  • alois anton
    alois anton

    Rád sleduji Vaše recepty.Neporadila byste,jak připravovat hlívu ústřičnou a)syrovou, b)nakládanou, c)sušenou Za odpověď děkuji Anton

    04.06.2004 13:24:34

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Hlíva ústřičná

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.