Tato méně známá a ne moc používaná houba si tedy zasluhuje pozornost. Stimuluje totiž imunitní systém a obsahuje spoustu dalších věcí, o kterých si teď řekneme. Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je cizopasná houba, kterou v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech většiny listnatých stromů.
V současné době se již tato houba pěstuje na speciálně upravené slámě. Pokud pěstitel dodrží pečlivě celý návod k pěstování, který je napsán u sadby, vyroste hlíva i největším začátečníkům.
Hlíva má v kuchyni všestranné využití. Přidává se do polévek, do gulášů, k masům a do omáček. Také se skvěle konzervuje. Ve světě znají houbu i uzenou nebo zakvašovanou jako zelí, v sýrech či ve sterilizovaných salátech. Plodnice hub obsahují mnoho vody a nestravitelných látek, které jsou vynikající složkou diet pro diabetiky, lidi s vysokým tlakem a také pro lidi, kteří mají vysoký cholesterol. Proto doporučují lékaři konzumaci hlívových jídel postiženým s nadváhou, protože tyto pokrmy velice zasytí. Jídla také obsahují mnoho vitamínu B a minerální látky.
V posledních letech se zkoumají kladné účinky hlívy na rakovinu. Na Slovensku zjistili, že látka obsažená v hlívách stimuluje imunitní systém. Nestravitelné složky jsou dobrou prevencí výskytu rakoviny zažívacího traktu, byl také popsán pozitivní vliv při kožních onemocněních alergiemi.
Dnes už se hlíva i její hybridy volně prodávájí v supermarketech. Při skladování se na ní občas vyskytne bílý povlak, který vypadá jako plíseň, jde však o fyziologický jev, který není našemu zdraví nikterak škodlivý. Hlíva se v přírodě vyskytuje nejčastěji na podzim a v zimě a pokud je zima mírná, tak plodí až do března. Roste v parcích a alejích. Vůbec jí nevadí teploty pod bod mrazu, ale vysoké letní teploty jí škodí. Pokud jste teď zjistili, že jste vlastně hlívu neochutnali, tak běžte do obchodu a zkuste si ji upravit, jakýmkoliv způsobem. Výborná je pečená spolu s další zeleninou, je velice dietní!
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena