Připravme poslední vajíčka pro koledníky, upleťme pomlázky, Velikonoce jsou tady se vším všudy!
Brzy ráno tohoto dne přicházejí ženy k hrobu Krista a nacházejí jej prázdný. V tento den dovršil Ježíš svým zmrtvýchvstáním Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Oslavy vzkříšení Ježíše daly základ pravidelným každonedělním bohoslužbám. Ta velikonoční, zvaná Velká nebo Hrubá, předpokládá účast všech věřících.
V tento den lidé nosili do kostela velikonoční krmi, aby ji nechali posvětit. Doma pak každý ujedl kousek svěceného pokrmu. Bývalo zvykem podarovat též domácí zvířata.
V neděli se konaly i obřadní jízdy na koních. S koňmi se objížděla pole a žehnalo se jim pro dobrou úrodu.
Na Hod boží velikonoční se nemá například zametat, vynášet hnůj z chlívů, mýt nádobí, čistit boty.
Tento den si také lidé brávají nový slavnostní oděv.
Ženy i dívky finišují s přípravou vajíček. Jedna náročnější technika střídá druhou. V pondělí se pak chlapci mohou těšit z vajec vyškrabovaných, lepených slámou, zdobených drátky či batikovaných voskem.
Vejce a zase vejce. Přidávají se do všeho. Do mazanců, beránků a nádivek. Mazance se původně vůbec nepekly na sladko, ale z takových surovin jako jsou sýr či slanina. K obědu si lidé připravovali jehněčí, případně kůzlečí nebo telecí maso s jarními bylinkami. Na stole bývala i nádivka zvaná hlavička, původně připravovaná z telecí hlavy, postupně z libovolných druhů masa.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
Z hlediska liturgie bylo Velikonoční nebo také Červené pondělí v podstatě bezvýznamné. Lidové obyčeje byly však vždy cítit na každém kroku.
Chlapci pletou pomlázky, mrskuty, tatary či šlehačky z vrbového proutí, zdobí je pentlemi a chodí koledovat od domu k domu. Šlehají děvčata, protože se věří, že ve vrbových proutcích se ukrývá omlazující síla. Po poledni nebo následující den někde chodívaly koledovat děvčata.
Dívky mají pro chlapce připravena malovaná vajíčka, nejčastěji červená, ale vítány jsou všechny barvy přírody. Někdy mají v záloze též studenou vodu, kterou chlapce polévají.
Místy na Moravě a nejvíce pak například na Slovensku je rozšířen zvyk, kdy chlapci vytahují dívky z postele, polijí je vodou a nebo je rovnou vhodí do nejbližšího rybníka. Navíc jim nařežou pomlázkou.
"Moderní" koledníci již nechodí od domu k domu, ale jezdívají auty. Také o vajíčka již moc nestojí, spíše o trochu nějakého ostřejšího nápoje.
Zejména dříve rodiny chodily na výlety a pikniky.
První jarní sluníčko láká do přírody: Připravte se na jarní piknik!
Láká vás vyrazit si v blízké době do přírody a užít si prvního sluníčka? Co takhle si zpříjemnit výlet i dokonale připraveným piknikem? Pár rad pro první piknikové pokusy.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky
Barvení vajíček, pečení beránka, příprava velikonoční nádivky a zasloužená pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Zkuste se otestovat, jak dobře znáte právě tyto svátky.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Top recepty na vajíčkovou pomazánku s bleskovou přípravou
Vajíčková pomazánka nemusí chutnat pokaždé stejně - lze si ji odlehčit, zjemnit, dodat jí na pikantnosti a doplnit o nejrůznější bylinky či najemno nastrouhanou zeleninu. Máme pro vás 8 receptů na vajíčkovou pomazánku pokaždé jinak.
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena