Sýr a tulipány
Holandsko, nebo přesněji Nizozemí, je země s obrovskými a úrodnými loukami pod úrovní mořské hladiny a také je jeden z největších exportérů sýra na světě. Tato země s vysokou hustotou obyvatelstva produkuje mnohonásobně více oblíbené lahůdky než my a zhruba 80 % své produkce vyváží.
S výrobou sýra jsou v Holandsku spojeny i určité historické události. Během středověkých válek používali sedláci vyrábějící sýr speciální formy určené k tvarování pochutiny jako přilby na ochranu proti nepřátelským mečům. Takto si vysloužili přezdívku, kterou bychom do češtiny mohli přeložit jako sýrové hlavy. Tradice domácí výroby a zejména trhového prodeje si v Nizozemí stále ještě zachovává tradici. Velmi známý sýrový trh se pravidelně každý pátek koná ve městě Alkmaar před místní barokní radnicí. Tradiční pravidla a rituály si zachovává i forma a způsob prodeje.
Velmi zajímavá je v tomto ohledu role nosičů sýra. Každý výrobce měl svého vlastního a rozpoznávali se podle barvy klobouků. Jejich úkolem byla co nejrychlejší roznáška - na principu "Kdo dřív přijde, ten dřív mele" (resp. prodá). Dnes se pořádají závody nosičů v jejich dobových kostýmech a dřívější nutnost přešla spíše do oblasti lidové zábavy.
Nejrozšířenějším sýrem v Holandsku je Gouda. Tento sýr je vyráběn z kravského mléka, a formován je v nádobách o objemu od jednoho do 20 kg. Samotný výrobní proces není nijak extrémně složitý a není nikterak tajen jako nějaké výrobní tajemství. Samotný sýr je pojmenován podle stejnojmenného městečka Gouda, kde se dodnes pořádají lidové slavnosti spojené s výrobou sýra. Za zmínku stojí zejména oslava spojená s tzv. květnových Gouda sýrem, v čemž můžeme spatřovat určitou paralelu s naším burčákem. Jde totiž o to, že se jedná o sýr vyrobený z mléka, nadojeného od krav po jejich prvním pobytu venku. Údajně má toto mléko velmi specifickou chuť.
Foto:
Profimedia.cz