reklama
hledat uživatel
       

Látkové složení hub

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangan a jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny. Například v 1kg sušiny bedly vysoké je až 180mg mědi. Hřib strakoš obsahuje až 1500mg železa v 1kg sušiny. Čerstvé houby obsahují až 95% vody. Po usušení se většina vody odpaří a váha hub se sníží až desetinásobně. Usušené houby obsahují až 30% bílkovin.

Houby jsou prospěšné i našemu zdraví

Houby jsou důležité obsahem vonných a chuťových látek, které napomáhají vyměšování trávicích šťáv. Proto mají houby význam spíše jako pochutina a koření. Stěny houbových buněk jsou složeny z nestravitelného chitinu, který ale zrychluje pohyb střev a podporuje lepší trávení. Houby obsahují také některé léčivé látky. Penicilin a další podobná antibiotika byl původně získáván z druhů nižších hub. Antibiotikum mucidin se vyrábí s houby slizečky porcelánové. Pro snižování hladiny cholesterolu se využívá látek obsažených v houbě houževnatec jedlý. Diabetikům se podávají na snižování hladiny cukru léky obsahující výtažky například čirůvky fialové. Látky působící proti některým druhům rakovinného bujení buněk obsahuje penízovka sametová, hřib žlučník, pýchavky nebo rezavec šikmý.

Zpracování hub

Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili. Očištěné plodnice jen krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Dlouhé máčení ve vodě není vhodné. Houby krájíme až po okapání, velikost a tloušťku přizpůsobíme jejich dalšímu použití. Například do salátů, omáček a polévek jsou vhodné tenké plátky z klobouků, do gulášů přidáváme větší kostky. Na smažení využíváme silné plátky nebo celé klobouky. Nožky hub přidáváme do houbových náplní, případně je sušíme a připravujeme z nich houbový prášek používaný jako koření.

Kuchyňská úprava hub

Výživnou hodnotu hub, které podáváme jako samostatný pokrm zvyšujeme vejci, kyselým mlékem, smetanou, brambory nebo těstovinami. Stravitelnost hub zlepšíme krájením nadrobno, okyselením octem, citronovou šťávou nebo přidáním koření. Delší tepelná úprava (min. 20 minut) je nutná například u václavek, koláře a tužších druhů hub - jako je liška obecná nebo kotrč kadeřavý. Zbylý pokrm můžeme i znovu ohřívat, pokud jsme k jeho přípravě použili jedlých, čerstvých a pevných hub. Pokud chceme čerstvé neupravené houby uchovat maximálně do druhého dne, rozdělíme je na tácek a uložíme do chladničky. Houby můžeme také zmrazovat. Před zmrazením očištěné houby asi 6 - 8 minut předvaříme v mírně osolené vodě a pak zchladíme. V mrazničce uchováváme maximálně 2 měsíce. Houby, které chceme usušit, očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a rozprostřeme po sítu. Nikdy nesušíme na přímém slunci! Sušené houby skladujeme v dobře uzavřené sklenici. Sušené houby lze používat jako ochucovadlo, pokud je rozemeleme na prášek.

Houbových receptů existuje tolik, že u nás vychází stále nové speciální houbové kuchařky. Stačí se porozhlédnout mezi našimi recepty, určitě si vyberete.

Pestrý výběr receptů z hub

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Jan Burda
    Jan Burda

    Houby před zmrazením je třeba pouze nechat přejít varem.Žádná 6-8 min vaření. Pak by byly po rozmrazení mazlavé. A v mrazáku, kde je teplota -15 až -18 stupňů, možno skladovat i rok. Dělám tak již 30 let.

    22.08.2019 12:53:00

  • mata.harii
    mata.harii

    řízečky z klouzků

    klouzky očistím a obalím v troj obalu a osmažím na pánvi jsou výborné

    26.12.2008 19:56:35

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.