reklama
hledat uživatel
       

Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!

Přestože dnešní doba přeje spíše dietní kuchyni, do které bohužel české knedlíky zrovna nepatří, dokážete si třeba představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s krásně kynutým knedlíkem? Nebo pečené maso, zelí a? Správně: Knedlík. Zkrátka diety nediety, jsou jídla, ke kterým knedlíky neodmyslitelně patří.

Druhy knedlíků

Česká kuchyně snad není v ničem tak rozmanitá, jako v druzích knedlíků. Vždyť kromě klasických houskových knedlíků máme kynuté knedlíky, rohlíkové, bramborové, chlupaté, tvarohové, špekové, chlebové, vaječné, ovocné a mnohé další. A také nesmím zapomenout na nejrůznější noky, které do kategorie knedlíků rozhodně patří. Dnes si povíme o dvou nejčastějších druzích, které se na našich stolech objevují.

Houskový knedlík

Patří opravdu mezi naše nejběžněji používané knedlíky. Pro mnoho mladých hospodyněk je jeho příprava noční můrou, ale naprosto zbytečně. Pokud pečlivě dodržíte postup uvedený v receptu, není se čeho obávat. A ani na přípravu není nikterak náročný. Pro ty z vás, které přesto ještě pochybují, nebo chtějí své vaření této přílohy zdokonalit, tu mám několik odzkoušených rad, které se jistě vyplatí vyzkoušet.

Rady, jak na houskový knedlík

  • Aby byly knedlíky kypré, používáme kvalitní hrubou nebo polohrubou mouku. Z hladké se knedlíky rozvaří a jsou na povrchu slizké a lepkavé.
  • Housky, které do knedlíků přidáváme by měly být alespoň jeden den staré, mohou být i starší. Dobře se krájí a kypří těsto. Čerstvé se moc drobí a těsto nedrží.
  • Při přípravě šetříme s bílky, neboť díky nim bývá těsto tvrdší. Raději používáme samotné žloutky.
  • Tekutina by měla být vlažná, aby mouka lépe nabobtnala a přiléváme ji po částech.
  • Těsto solíme v poměru přibližně 1/2 čajové lžičky soli na 1/2 kg mouky.
  • Pokud se rozhodneme dělat knedlíky bez kypřících přísad, těsto musíme velmi důkladně propracovat.
  • Pakliže ale zvolíme knedlík s kypřidly, stačí buď 10 g droždí na1/2 kg těsta, nebo na stejné množství špička nože kypřícího prášku. Těsto s droždím děláme o něco hustší a necháme ho klasicky vykynout.
  • Knedlíkové šišky tvoříme rukama navlhčenýma ve studené vodě a ihned je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme podle velikosti 20 až 30 minut.

Naučte se ten nejlepší houskový knedlík na světě! Recept krok za krokem

Bramborový knedlík

Bramborové knedlíky jsou v přípravě o poznání jednodušší. Používáme na ně nejlépe den předem uvařené, co nejvíce škrobové brambory, které buď umeleme, nebo nastrouháme. Stejně jako do houskových, tak i do bramborových knedlíků používáme hrubou, maximálně polohrubou mouku. U těchto knedlíků ale můžeme také použít jemnou krupici nebo dětskou krupičku. Bramborové těsto pojíme vejci, přičemž na 1 kg brambor rozklepneme nejlépe dvě vejce. Solíme obdobně, jako houskové knedlíky a i tyto vaříme v osolené vodě. Bramborové šišky se tvarují také jednodušeji. Šišky děláme menší, vkládáme do vařící vody a vaříme přibližně 15 minut.

Skvělé recepty na bramborové knedlíky - přílohové i plněné

K čemu jaký knedlík?

Houskové knedlíky podáváme hlavně k omáčkám a gulášům, neboť jsou suché a tekutá omáčka se do nich lépe vsákne. Také pro přípravu knedlíků s vajíčky zvolíme raději houskový knedlík.

Bramborové knedlíky se naopak hodí k pečeným masům, včetně pečené drůbeže, zelí a špenátu. Protože do těchto knedlíků se omáčka nevsákne, je lepší podávat k nim něco šťavnatějšího. Na našich stránkách najdete již celkem dost receptů na nejrůznější druhy knedlíků, ať již se jedná o českou klasiku, nebo třeba hrníčkové knedlíky, či kynutý knedlík z mikrovlnné trouby. A budeme moc rádi, pokud i vy nám prozradíte svůj oblíbený a zaručený recept na přípravu knedlíků, které má ráda právě vaše rodina. Jaké knedlíky máte nejraději?

Karlovarský knedlík
(doba přípravy 45 min )

Osvědčený houskový knedlík
(doba přípravy 1 h 15 min )

Jemný bramborový knedlík
(doba přípravy 30 min )


Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • Hanka
    Hanka

    Knedlíky v páře

    Doporučuji vařit všechny knedlíky v páře - do hrnce dejte pařáček, nejlépe 2 na sebe, vody tak akorát pod pařáčky, na mokrou vyždímanou utěrku vložte knedlíky houskové, bramborové, ovocné, plněné s uzeným, prostě jakékoliv, a vařte 20 - 30 min. podle velikosti (ovocné tak 10 min.). Vyjměte i s utěrkou a máte knedlíky, které nejsou oslizlé, neprasknou a VŽDYCKY se povedou.
    Místo housky lze do kynutého knedlíku přidat burizony.

    17.03.2019 19:05:24

  • Luboš Vrba
    Luboš Vrba

    Do houskových místo housky

    dávám pšeničné vločky, také se tam hodí něco jako jogurt nebo kefír, kyška a podobně, nebo syrovátka, když vám zbyde z domácí přípravy přírodního sýra. Fantastické jsou bramborové knedlíky, co mne kdysi naučil tchán, rodák ze Šumavy s německými (sudetskými) kořeny. Z vařených brambor a mouky, ale tak pevné, protože jsou veliké a kulaté, nabít je do děla, myslím, že by prošel stadardní cihlovou zdí. Ale jsou vynikající ke kachně či huse, stejně tak i k pečenému boku, nebo k vařenému domácímu uzenému - to se dělá na Šumavě asi tak ve stylu, jako schwarzwaldská uzenina (šunka - ale tu když si koupíte a uvaříte, tak se tomu skutečnému domácímu uzenému podobá jen vzdáleně). A s dobrým, nejlépe doma naloženým dušeným zelím. Z těch kupovaných bych doporučil zelí roudenské, dělají kysané bílé i červené a k tomu dobrému domácímu májí skutečně nejblíže.

    17.03.2019 10:06:54

  • Roman
    Roman

    Ja Ti poradím,nakoľko nemám dobré skusenosti s mojími vlastnými " výtvormi " ... 8-). Zájdi do njbližšej Reštaurácie, objednaj si, a druhý deň doobeda ich máš hotové...!! A je to za pár korun, a bez roboty ...!! 8-) Pekný deň!

    16.03.2019 20:18:09

    • Luboš Vrba
      Luboš Vrba

      No, tak tohle znám, matka mých dětí je ze Slovenska. Ale doma vařenému knedlíku, když se to trochu umí, se to nevyrovná. A hlavně čerstvě vařenému, neohřívanému. Jinak, já mnohem raději vařím knedlíky, samozřejmě vyjma bramborových, ty do vody musejí, v páře.

      17.03.2019 10:15:35

  • miloslavahrdlickova
    miloslavahrdlickova

    Knedliky miluje cela nase rodina jen mame mensi problem ve svedsku nesezenu rohliky natoz abych je mohla nechat do druheho dne chtela jsem pozadt o recept na kynute knedliky bez housek proste nejaky jemny knedlik bez peciva.diky

    08.05.2010 06:52:44

    • Luboš Vrba
      Luboš Vrba

      Re: knedlik

      A nějaké jiné bílé pečivo, bagety třeba, tam nemají? No, já většinou housky nebo rohlíky stejně nedávám, stejnou službu, a ještě to vypadá hezky, udělají pšeničné vločky :-)

      17.03.2019 09:53:52

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.